Ziemassvētki tuvojas vēja spārniem: kas šogad būs aktuāls svētku rotājumos

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Šogad ziemas saulgriežos daudziem svinību epicentrs būs savs mājoklis. Tur notiks svinības, tur gatavos svētku mielastu un turpat arī atpūtīsies un pavadīs laiku kopā ar pašiem tuvākajiem.

Ilgāk uzturoties mājās, pastiprinās vēlme savu mājokli izgreznot, lai tajā būtu vēl mājīgāk un lai stātos pretī tumsai un drēgnumam, kas ņēmis virsroku aiz loga. IKEA interjera dizainers atklāj sezonālās tendences interjerā.

Holandiešu mākslas vecmeistaru iedvesmota sezona

«Šogad svētku interjera dizaina tendences iedvesmojuši holandiešu mākslas vecmeistari, piepildot mājokli ar šarmantu, piesātinātu noskaņu. Vienlīdz iedvesmojošs ir arī viss, kas saistās ar Skandināvijas šķūņa tipa arhitektūru un ziemeļnieciskā stila brīvdienu mājām.

Galvenajā lomā ir gaiši dabā sastopamie toņi ar sarkani rūsganiem un oranžiem akcentiem,

kā arī ziedu motīvi. Tradicionālie, nereti par vīrišķīgiem uzskatītie raksti izteiksmīgi kontrastē ar mežģīņu caurvītiem tekstilizstrādājumiem. Kopējo noskaņu var raksturot atslēgas vārdiem: omulīgs, aicinošs, ērts un mājīgs,» stāsta interjera dizainers Darjus Rimkus.

Foto: Publicitātes foto

Lai mājās radītu šādu atmosfēru, var izmantot interjera priekšmetus, kas saistās ar siltumu, nostalģiju, krāšņumu un pat dramatismu. Viņš iedrošina izvēlēties dūmoti sarkanus, tumši zaļus un zilus tekstilizstrādājumus, paklājus, mēbeles un dekoratīvos interjera priekšmetus.

«Šai sezonai raksturīgas rūtis un ziedu raksti, ko var kombinēt ar priekšmetiem tumšākos toņos.

Var izmantot arī pabalējušus, autentiskus lauku stila tekstilizstrādājumus, ko var kombinēt ar izteiksmīgiem, tumšiem akcentiem. Tumši mīkstie materiāli, piemēram, samts, un izteiksmīgi raksti pabalējušās, taču kontrastējošās krāsās telpā radīs šķietami dramatisku, tomēr mājīgu un ziemīgu sajūtu. Efekta pastiprināšanai var izmantot tumšākus vai dabas toņos ieturētus tekstilizstrādājumus, piemēram, aizkarus un spilvendrānas,» viņš papildina.

Laiks notraukt putekļus no dziļi noglabātiem dārgumiem

Šosezon var celt gaismā un interjerā atrast vietu seniem, varbūt pat mantotiem priekšmetiem: tekstilizstrādājumiem, galda piederumiem un rotājumiem. Ir īstais laiks savā lauku mājā izrevidēt vecās kumodes un skapjus.

«Var likt lietā arī lielās keramikas vāzes, bļodas, svečturus un šķīvjus.

Lai ar tiem izveidotu mūsdienīgu un izsmalcinātu iekārtojumu, tos ieteicams izvietot organizētā veidā un papildināt ar pieskaņotu krāsu rotājumiem. Tie, kas dod priekšroku tradicionālam noformējumam, daļu rotājumu un galda piederumu var izvietot neregulārās grupās vai izmantot kontrastējošas krāsas un drosmīgi kombinēt dažādu augstumu, formu un izmēru priekšmetus,» stāsta Rimkus.

Foto: Publicitātes foto

Apvienojot senatnīgus priekšmetus ar jauniem, viņš iesaka pielūkot, lai to krāsas intensitāte būtu līdzīga.

«Porcelāna baltuma priekšmetus būs grūti kombinēt ar tiem, kas ir keramikas baltā krāsā. Labāk izmantot dažādu formu un izmēru šķīvjus, krūzes un svečturus, bet visus tikai no keramikas. Izmantojot tik dažādus priekšmetus, nepieciešami vienojošie elementi vai nu fonā, vai izcelti kā centrālie dekoratīvie objekti. Tas var būt, piemēram, piesātinātas krāsas, smilškrāsas vai gaiši pelēks galdauts vai galda celiņš,» piebilst interjera dizaina speciālists.

Kā rotāt Ziemassvētku eglīti?

Šogad Ziemassvētkus caurvij nostalģijas tēma un atmiņas par ziemu, kādu piedzīvojām bērnībā. Sava vieta šādā interjerā noteikti atradīsies mežģīnēm un mežģīņu raksta papīra lampām, kas piestāv teju jebkuram svētku interjeram un uzjunda bērnības atmiņas par papīra zvaigznēm un papīra sniegpārsliņām. Interjera dizaina speciālists atgādina, ka mājīgu un vienlaikus mazliet dramatisku noskaņu telpā var uzburt ar svecēm un klusinātu apgaismojumu.

Rudenī un ziemā silts apgaismojums mājās palīdz līdzsvarot aiz loga valdošo tumsu un drēgnumu.

Ziemassvētku eglīti var greznot ar dažādu formu un materiālu rotājumiem. «Ziemassvētku eglītē var karināt gan stikla lāsītes, gan mīkstas auduma bumbiņas, gan plakanus keramikas vai metāla rotājumus. Šogad tradicionālās apaļās bumbas eglītē laistīsies visdažādākajās krāsās: sarkanā, zelta, zilā un zaļā,» ierosina D. Rimkus.

Foto: Publicitātes foto

Tos, kas dabiskās eglītes vietā šogad labprāt izvēlētos ilgtspējīgāku alternatīvu, interjera dizaina speciālists iedrošina goda vietā likt no bambusa, tekstila vai koka izgatavotu eglīti, kas kalpos gadiem ilgi un ko ik gadu varēs ietērpt pavisam citādās rotās. Mazās telpās interesants un oriģināls risinājums būs egles formā veidots sienas dekors.

«Šim laikam ļoti atbilstoši ir arī ar rokām darināti rotājumi.

Ļaujoties iztēles lidojumam, rotājumos var izmantot arī kanēļa standziņas, koku zarus, piparkūkas, kaltētus augļus, un ar tiem var dekorēt gan eglīti, gan svētku galdu. Ar rokām darināti rotājumi, dažādu izmēru un formu amatnieku gatavoti keramikas trauki un rūsganie toņi mājās radīs sirsnīgu un omulīgu gaisotni,» papildina D. Rimkus.

FOTO: Ziemassvētku rotājumu tendences 2020

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu