ĀM: Tirdzniecības attiecībās ar ASV jāstrādā pie jomām ar kopīgām interesēm

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Tirdzniecības attiecībās ar ASV mums ir jāveicina pozitīvā darbakārtība un jāstrādā pie jomām ar kopīgām interesēm, akcentējusi Ārlietu ministrijas (ĀM) parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Kā aģentūru LETA informēja ĀM, šodien Kalniņa-Lukaševica piedalījās Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomes tirdzniecības jautājumos videokonferencē. Sanāksmē uzmanības centrā bija ES tirdzniecības attiecības ar ASV un Ķīnu, kā arī Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) aktualitātes.

Tāpat ĀM parlamentārā sekretāre uzsvēra, ka,

apvienojot spēkus ar ASV, ES varēs vieglāk cīnīties pret tādām negodīgām Ķīnas ekonomikas praksēm kā industriālās subsīdijas un piespiedu tehnoloģiju pārnese.

Diskusijā Kalniņa-Lukaševica akcentēja, ka ASV ir ES stratēģiskais partneris un tirdzniecības attiecības ir jābūvē pragmatiski. Videokonferencē tika apspriesti arī turpmākie soļi ieilgušajā ES-ASV aviobūves nozares strīdā.

ĀM klāstīja, ka sanāksmē uzmanība tika pievērsta arī nozīmīgajām, bet sarežģītajām ES un Ķīnas tirdzniecības attiecībām. Parlamentārā sekretāre atzīmēja, ka progresa atbilstības un vienlīdzīgas konkurences apstākļu jomā no Ķīnas puses ir pārāk gauss. Ķīna attīstās vairāk kā sistēmiskais sāncensis nevis kā partneris.

"ES ir jāmeklē veidi, kā stiprināt savas pozīcijas attiecībās ar Ķīnu, tajā pašā laikā atceroties par mūsu saistībām pret PTO un likumā balstītu globālo tirdzniecības sistēmu,"

atzīmēja parlamentārā sekretāre. ĀM norādīja, ka sanāksmē īpaši tika apspriests pašreizējais darbs pie ES-Ķīnas Visaptverošā ieguldījumu nolīguma un iespējas noslēgt nolīguma sarunas vēl šogad.

Tā kā īpaši aktuāls ir arī PTO reformas jautājums, šajā kontekstā sanāksmes dalībnieki uzklausīja Eiropas Komisijas (EK) redzējumu un idejas, kas vērstas uz PTO stiprināšanu atbilstoši mūsdienu izaicinājumiem tirdzniecībā.

"Šobrīd galvenā uzmanība jāpievērš tiem problēmjautājumiem, kuros PTO var sniegt pienesumu, palīdzot pārvarēt Covid-19 radītās problēmas," uzsvēra parlamentārā sekretāre.

Sanāksmes noslēgumā EK informēja par aktuālajiem tiesību aktu projektiem un to virzību. Sagaidāms, ka jau tuvākajā laikā tiks apstiprināti grozījumi Izpildes regulā, kas ES dos iespējas vēl labāk aizsargāt savas tirdzniecības intereses un tiesības. Tāpat drīzumā noslēgsies darbs pie Divējāda lietojuma preču tiesiskā regulējuma pilnveides, novēršot atsevišķu kiberuzraudzības tehnoloģiju ļaunprātīgu izmantošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu