ASV tieslietu ministrs sankcionē vēlēšanu viltošanas izmeklēšanu (8)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV tieslietu ministrs Viljams Bars pirmdien devis sankciju federālajiem prokuroriem sākt izmeklēšanu par iespējamajiem pārkāpumiem vēlēšanu procesā.

ASV prezidents Donalds Tramps ir atteicies atzīt savi sakāvi prezidenta vēlēšanās un apgalvo, ka vēlēšanu procesā notikusi krāpšanās.

Bars, kurš ir tuvs Trampa sabiedrotais, uzsvēra, ka viņa vēstule ASV prokuroriem neliecina par to, ka Tieslietu ministrija būtu guvusi pierādījumus par krāpšanos velēšanu procesā.

Taču Bars atbrīvojis prokurorus no līdzšinējiem ierobežojumiem šādās izmeklēšanās.

Republikāņi apgalvo, ka vairākos štatos balsu skaitīšana nav noritējusi saskaņā ar noteikumiem un notikusi nelegāla balsošana, taču stingru pierādījumu tam nav.

Ņemot vērā, ka balsošana šajās vēlēšanās ir beigusies, Bars devis atļauju prokuroriem izmeklēt vērā ņemamus apgalvojumus par vēlēšanu procesa pārkāpumiem, kas, ja izrādītos patiesi, var ietekmēt vēlēšanu rezultātus štatu līmenī.

Parasti šādas izmeklēšanas ir štatu ziņā, kas paši pieņem savu vēlēšanu noteikumus un uzrauga to izpildi.

Tieslietu ministrijas politika līdz šim bijusi neiejaukšanās, kamēr nav pabeigta balsu skaitīšana un pārskaitīšana.

Taču Bars norādījis prokuroriem, ka šī prakse nekad nav bijusi akmenī cirsta, un uzsvēris, ka gadījumā, ja viņi pamana ko tādu, kas var ietekmēt vēlēšanu iznākumu, viņiem tas jāizmeklē.

Bars vēstulē uzsvēris, ka nopietnas apsūdzības prasa rūpīgu izmeklēšanu, bet spekulatīviem un nekonkrētiem apgalvojumi nevajadzētu kļūt par pamatu federālās izmeklēšanas sākšanai.

ASV mediji ziņo, ka Tieslietu ministrijas Vēlēšanu noziegumu atzara vadītājs Ričards Pilgers pēc Bara vēstules atkāpies no amata.

Tramps mēģina panākt, ka tiek anulēta demokrāta Džo Baidena uzvara vairākos štatos - Pensilvānijā, Nevadā, Arizonā un Džordžijā - kas atnesa Baidenam uzvaru prezidenta vēlēšanās.

Trampa vēlēšanu kampaņas birojs un Republikāņu partija vairākos štatos ir iesniegusi vai solījusi iesniegt prasības tiesā, cerot mainīt vēlēšanu iznākumu ar balsu pārskaitīšanu vai diskvalificēšanu.

Taču līdz šim šie centieni bijuši velti, un amatpersonas pieprasījušas pierādījumus.

Mediji ziņo, ka Tramps jau pirms vēlēšanām izdarījis spiedienu uz Baru, lai viņš iejauktos. Taču Bars uz vairākām nedēļām pazuda no sabiedrības redzesloka, līdz pirmdien tika manīts Senātā tiekamies ar Senāta vairākuma līderi Miču Makonelu.

Foto: Prezidenta vēlēšanas ASV 

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu