Ministre par cīņu ar Covid-19: "Tā būs nebijuša apmēra vakcinācija Latvijā un pasaulē" (46)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš no video

Latvija ir pievienojusies Eiropas Komisijas organizētajam vakcīnu iepirkumam, kurā no vairākiem potenciālajiem vakcīnu ražotājiem tiek rezervētas vakcīnas. "Tā būs nebijuša apmēra vakcinācija Latvijā," TVNET raidījumā "Nedēļas fokusā" pauda veselības ministre Ilze Viņķele. 

Pēc grafika pirmajām vakcīnām vajadzētu būt gatavām decembrī, taču ministre piebilda, ka jāskatās, kā veiksies ar grafika izpildi. 

Viņķele norādīja, ka Veselības ministrija kopā ar Vakcinācijas padomi un infektologiem izstrādājusi primāri vakcinējamo grupu sarakstu. Šajā sarakstā iekļauti mediķi, seniori, cilvēki, kas cieš no hroniskām kaitēm, sociālo aprūpes centru darbinieki un izglītības darbinieki.

"Ir jāņem vērā, ka tik apjomīga vakcinācija kā Latvijā, tā pasaulē notiks pirmo reizi," rezumēja ministre.

Lai varētu runāt par situācijas uzlabojumiem saistībā ar Covid-19 inficēšanās ierobežošanu, pirmkārt, jāsagaida inficēšanās līknes stabilizēšanās, kas būtu gaidāma ne ātrāk kā pēc četrām nedēļām, pauda veselības ministre.

Otrkārt, par uzlabojumiem liecinātu inficēšanās līknes kritums. "Situāciju par kontrolētu varētu uzskatīt, ja tiekam līdz rādītājam 50 inficēšanās gadījumi uz 100 000 cilvēkiem 14 dienu laikā," skaidroja ministre.

Jau vēstīts, ka vakcīna pret Covid-19, ko izstrādā starptautiskā kompānija “Pfizer” kopā ar Vācijas kompāniju “BioNTech”, ir vismaz par 90% efektīva, liecina vakcīnas klīnisko izmēģinājumu datu sākotnējā analīze.

Farmācijas giganta “Pfizer” un biotehnoloģiju kompānijas “BioNTech” pārstāvji labos rezultātus nodēvējuši par “lielisku dienu zinātnei un cilvēcei”. 

Uzņēmumi uzsver, ka vakcīnas izmēģinājumu laikā nav tikuši konstatēti būtiski vakcīnas izmantošanas riski.

Vakcīnas izmēģinājumos piedalījās 43 500 cilvēku visā pasaulē. 

Abu uzņēmumi jau pieteikušies vakcīnas ārkārtas apstiprināšanai un cer, ka šis apstiprinājums varētu tikt saņemt jau līdz šī mēneša beigām. 

Saskaņā ar sākotnējiem rādītājiem, pacientiem aizsardzība pret inficēšanos parādījusies septiņas dienas pēc otrās no divām devām un 28 dienas pēc pirmās devas. 

Pagaidām arī nav skaidrs, cik ilgi šī imunitāte darbojas. 

Komentāri (46)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu