Unikāls pāris, kuru neinteresē peļņa no izgudrojumiem jeb kas ir Covid-19 vakcīnas radītāji (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Stefan F. Sommer

Kad farmācijas uzņēmumi “Pfizer” un “BioNTech” paziņoja par veiksmīgiem Covid-19 vakcīnas trešās fāzes izmēģinājuma rezultātiem, uzmanības centrā nonāca cilvēki, kas darbojas šajās kompānijās. Tā, piemēram, “BioNTech” pieder vācu miljardieru pārim, kuri tuvākajā laikā noteikti nevarēs sūdzēties par publicitātes trūkumu, vēsta “Postimees”.

“BioNTech”, kas atrodas Vācijas pilsētā Maincā, ikdienā strādā pie zāļu meklēšanas, kas varētu palīdzēt cilvēkiem izārstēties no vēža. Tomēr jau pandēmijas sākumā kompānija vienojās ar “Pfizer”, kas tiks meklētas iespējas radīt efektīvu koronavīrusa vakcīnu. Tagad “Pfizer” nāca klajā ar paziņojumu, ka kopīgi radītā vakcīna ir 90% efektīva, bet “BioNTech” ziņoja, ka līdz gada beigām tiks saražoti 50 miljoni vakcīnu. Pēc šiem paziņojumiem sekoja vētraina reakcija biržās, un arī šī uzņēmuma īpašnieki tiks pie peļņas.

Kas ir “BioNTech” vadītāji?

Uzņēmumu “BioNTech” vada vīrs un sieva, kas nākuši no turku migrantu ģimenēm. Vācu mediji raksta, ka Ozlema Turedži un Ugurs Šahins, kā arī viņu vadītais uzņēmums “BioNTech” pēdējās dienās ir nepelnīti palikuši “Pfizer” ēnā. Tiek norādīts, ka Turedži tēvs ieradās Vācijā no Turcijas, lai strādātu par ārstu, bet Šahina tēvs strādāja “Ford” ražotnē.

Abi topošie medikamentu izgudrotāji studēja medicīnu un uzskatīja, ka onkoloģijas ārstniecības procesā ir daudz vairāk variantu, kā tikai operācijas un ķīmijterapija. 2001. gadā Turedži un Šahins dibināja uzņēmumu “Ganymed Pharmaceuticals”, kas izstrādāja antivielas pret vēzi. Viņi abi ir tik aizrautīgi zinātnieki, ka,

pēc baumām, abi pat savā kāzu dienā no rīta strādāja savā laboratorijā, un kāzu ceremonijā ieradās tieši no laboratorijas.

“Ganymed” darbojās veiksmīgi un 2014. gadā šis uzņēmums tika pārdots japāņu koncernam “Astellas Pharma”. Vācijas portāls “Heise.de” raksta, ka līdz ar šo darījumu viņi nopelnīja 422 miljonus eiro.

Tomēr sešus gadus pirms tam, 2008. gadā viņi dibināja jaunu firmu – “BioNTech”. Pašlaik Šahins vada šo uzņēmumu, bet Turedži ir medicīnas nodaļas vadītāja. Abi laulātie ir Maincas universitātes pasniedzēji. Šahinam uzņēmumā pieder 18% akciju. Pēc “Handelsblatt” datiem, puse kompānijas pieder farmācijas koncernam “Hexal”, kas pieder brāļiem – investoriem Andreasam un Tomasam Stingmaniem.

Stingmani intervijā “Handelsblatt” pastāstīja, ka

laulātais zinātnieku pāris ir unikāli cilvēki, kuriem “nav intereses nopelnīt uz veiksmīgu izgudrojumu rēķina.”

Kā norāda “Reuters”, “BioNTech” plāno pārdot atsevišķus medikamentus par zemāku cenu, nekā tirgus cena. Vasarā “BioNTech” vienojās ar ASV valdības pārstāvjiem, ka uz Savienotajām valstīm tiks nogādātas 100 miljoni vakcīnas dozas. Turklāt, divas dozas, kam ir jāsniedz imunitāti pret Covid-19, maksātu 39 dolārus.

Tikmēr Eiropas Komisija plāno pasūtīt ap 300 miljoniem vakcīnas dozu.

Šajā uzņēmumā atsevišķas daļas pieder arī riska kapitāla fondiem un dažām bagātām eiropiešu ģimenēm. Šis uzņēmums, galvenokārt, koncentrējas uz cīņu pret onkoloģiskām saslimšanām. Šahins intervijā atklāja, ka gada pirmajā pusē zinātniskajā žurnālā izlasījis par koronavīrusu, un viņam radās plāns radīt vakcīnu pret šo slimību.

“Es pats neesmu virusologs, bet mums ir tādi speciālisti, kas ļoti labi orientējas vīrusu pasaulē,” sacīja Šahins, atbildot uz jautājumu, kā viņš, kurš ir speciālists onkoloģijā, plāno radīt vakcīnu pret vīrusu.

Ar “Pfizer” bija nepieciešams vienoties, lai koronavīrusa radīšanas procesā līdzās būtu ļoti spēcīgs partneris. “BioNTech” sadarbība ar citiem uzņēmumiem nav nekas jauns. Vakcīnas izstrādes procesā uzņēmuma speciālisti sadarbojās ar kolēģiem no “Sanofi”, “Genmab” un “Eli Lilly”. Līdz ar to jau jūlijā varēja uzsākt izmēģinājumu posmu, kad vakcīnu varēja izmēģināt uz cilvēkiem. Pašlaik vakcīnas efektivitāte pārbaudīta uz vairāk nekā 40 000 cilvēku.

Firmas finansiālais stāvoklis - neizprotams

“BioNTech” biržas investoriem nav gluži jauns nosaukums. Kompānija savas akcijas biržā sāka kotēt pērn septembrī. Toreiz to cena bija 15 dolāri par vienu akciju, un finanšu tirgos izdevās nopelnīt 150 miljonus dolāru. Tomēr pēc mediju vēstītā, pieprasījums pēc farmācijas uzņēmuma akcijām bijis zemāks, nekā gaidījuši tā vadītāji. Pašlaik ASV biržās “BioNTech” akciju vērtība ir pārsniegusi 100 dolārus par akciju.

Uzņēmuma tirgus vērtība ir aptuveni 21 miljards dolāru. Vēl pirms dažām nedēļām atsevišķi finanšu blogi, kā “Motley Fool” rakstīja, ka šīs kompānijas akcijas ir pārvērtētas. Tomēr – kompānijas finanšu situācija ir visai sarežģīta – pagājušajā gadā uzņēmumam no pārdošanas izdevās iegūt 109 miljonus dolāru, tomēr kompānijas zaudējumi bija mērāmi 180 miljonos dolāru. Var paredzēt, ka sākoties vakcīnas pārdošanai, uzņēmumam izdosies atbrīvoties no zaudējumiem.

Ņemot vērā, ka pētniecībai līdzekļi ir nepieciešami lielā apjomā, “BioNTech” vakcīnas izstrādes procesā ieguva papildu līdzekļus no investoriem. Vasarā uzņēmums no investoriem saņēma vairāk nekā 500 miljonus eiro lielas investīcijas. Vairāku gadu laikā uzņēmums ir piesaistījis 1,5 miljardus eiro lielas investīcijas. Piemēram, viens no “BioNTech” investoriem ir arī Bils Geitss.

Cik pelna uzņēmēji?

Ņemot vērā “BioNTech” atskaiti par 2019. gadu, Ugura Šahina gada alga bija 311 000 eiro, kā arī 6,8 miljoni no akciju ieņēmumiem. Savukārt Ezlemas Turedži gada alga bija 370 000 eiro, vēl pieskaitot 9,4 miljonus eiro no akcijām.

Vieni no turīgākajiem vāciešiem

Vēl pagājušā gada septembrī “BioNTech” tirgus vērtība bija 3,5 miljardi dolāru. Tomēr pašlaik šis rādītājs jau ir pārsniedzis 20 miljardus dolāru. “Welt am Sonntag” oktobrī vēstīja, ka Ugurs Šahins ir iekļuvis 100 bagātāko vāciešu sarakstā, un viņa īpašumu kopējais apjoms ir vērtējams ar 2,4 miljardiem eiro. “Forbes” norāda pateicoties milzīgajam uzņēmuma akciju vērtības kāpumam, Šahina īpašumā esošās bagātības vērtējamas ar 3,7 miljardiem eiro.

Lai arī vērtspapīru tirgi uz ziņām par drīzu koronavīrusa vakcīnas nonākšanu lietošanā reaģēja ar strauju pieaugumu, eksperti atgādina, ka uz reālo ekonomiku vakcīna ietekmi atstās vien tad, kad cilvēcei izdosies pārņemt savā kontrolē vīrusa izplatību. Kad izdosies kontrolēt vīrusa izplatību, tad arī varēs runāt par dažādu ierobežojumu mīkstināšanu vai atcelšanu.

Pat ja vakcīna būs gatava līdz šī gada beigām, ir jārēķinās, ka būs nepieciešami vairāki mēneši, līdz vakcīna nonāks pie plašākām cilvēku masām. Līdz ar to tiek prognozēts, ka uz ekonomiku kopumā vakcīna pozitīvu ietekmi dos vien ap 2021. gada beigām, 2022. gada sākumu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu