NATO ģenerālsekretārs: Tikai kopā varam uzveikt mūsdienu globālos izaicinājumus (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

NATO dalībvalstis tikai kopā var tikt galā ar mūsdienu globālajiem izaicinājumiem, šodien starptautiskajā drošības un politikas forumā "Rīgas konference 2020" akcentēja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Viņš uzsvēra, ka NATO militārā jomā ir jāturpina būs spēcīgai un dalībvalstīm ir jāturpina ieguldīt aizsardzībā. Tāpat organizācija ir jāpadara par vēl spēcīgāku politisko aliansi. Viņa ieskatā NATO ir vienīgā organizācija, kurā ikdienā satiekas Ziemeļamerika un Eiropa, tāpēc to var uzskatīt par labāko vietu, kur apsēsties un atcerēties, kas mūs vieno un kopā atrisināt atšķirīgo.

Stoltenbergs atzīmēja, ka NATO nepieciešama daudz globālāka pieeja, jo daudzi izaicinājumi, ar kuriem sastopas alianse ir globāli.

Tāpat NATO ģenerālsekretārs uzsvēra, ka daudz ciešāk ir jāsadarbojas ar alianses partneriem un citām organizācijām, lai nosargātu mūsu vērtības un dzīves veidu.

Viņš pieskārās arī jautājumam par Covid-19 pandēmiju, kas ir mainījusi mūsu dzīves un to, kā tiek uztverti drošības apdraudējumi. Stoltenbergs atgādināja, ka NATO galvenais uzdevums ir nodrošināt to, lai veselības krīze nepārvērstos drošības krīzē.

"Mēs esam darījusi visu iespējamo, lai nodrošinātu mūsu karaspēka drošību, uzturētu operacionālo gatavību un turpinātu mūsu misijas un operācijas no Baltijas jūras līdz Afganistānai," akcentēja NATO ģenerālsekretārs, uzsverot NATO ieguldījumu civilo centienos cīņā ar Covid-19 pandēmiju.

Viņš norādīja, ka pirmā Covid-19 viļņa laikā visā pasaulē ar simtiem lidojumu veiktas kritisku preču piegādes, teju simts lauka hospitāļos ārstējušies tūkstošiem pacientu. Stoltenbergs norādīja, ka patlaban mēs piedzīvojam otro Covid-19 vilni un NATO ir izplatījis simtiem ventilatoru sabiedrotajiem.

NATO ģenerālsekretārs pavēstīja, ka Covid-19 pandēmija nav mainījusi to, ka pastāv arī citi izaicinājumi. Viņš sacīja, ka Krievijas agresīvā rīcība un militārās aktivitātes turpinās un daudzu gadu laikā ir novērots satraucošs Krievijas uzvedības modelis - liekot lietā nervus paralizējošo vielu tā mēģina nogalināt savus oponentus, notiek kiberuzbrukumi un dezinformācijas kampaņas, tāpat vērojami centieni iejaukties citu valstu vēlēšanās.

"Krievija paliek mūsu lielākais kaimiņš un tas nekur nepazudīs, tāpēc ir būtiski uzturēt dialogu, lai izvairītos no negadījumiem, incidentiem un nepareiziem aprēķiniem, tomēr ir jāzina viena lieta - NATO un sabiedrotie darīs visu, lai mūsu valstis būtu drošībā," pauda Stoltenbergs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu