Pasaulē tiek atzīmēta Vispasaules trūkumcietēju diena (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ubags. Ilustratīvs attēls
Ubags. Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

Šodien, 15. novembrī, tiek atzīmēta Vispasaules trūkumcietēju diena, ko pāvests Francisks aicina atzīmēt ik gadu kopš 2017.gada, informē Romas katoļu baznīcā.

Katoļu baznīcas paziņojumā uzsvērts, ka šim aicinājumam jau kopš 2017.gada ir atsaukušies arī Latvijas katoļu draudžu ticīgie, šajā dienā organizējot mielastus trūcīgajiem, apmeklējot slimnīcas un sociālās aprūpes iestādes.

Katru gadu Vispasaules trūkumcietēju dienai pāvests gatavojot arī īpašu vēstījumu, kurā šogad viņš aicina pārdomāt Sīraha dēla grāmatas vārdus "Pasniedz roku nabagam".

Baznīcā informēja, ka savā vēstījumā pāvests Francisks pievērš uzmanību Covid-19 pandēmijas laikam un daudzajām pastieptajām rokām, kas deva mierinājumu.

"Ārsta pasniegtā roka, kurš rūpējas par katru pacientu, mēģinot atrast īstās zāles. Medmāsas vai medbrāļa pasniegtā roka, kuri strādā virsstundas, lai aprūpētu slimos. To cilvēku pasniegtā roka, kuri strādā administrācijā un nodrošina līdzekļus, lai glābtu pēc iespējas vairāk dzīvību. Un mēs varētu uzskaitīt vēl daudzas pasniegtas rokas, izveidot labo darbu litāniju. Visas šīs rokas ir metušas izaicinājumu sērgai un bailēm, lai sniegtu atbalstu un mierinājumu," paudis pāvests.

Pāvests uzskata, ka pandēmijas un pašizolācijas laiks bijis labvēlīgs brīdis, lai saprastu, cik ļoti viens otram esam nepieciešami, ka esam savstarpēji atbildīgi viens par otru un par visu pasauli. Tāpēc pasniegt roku nozīmē "uzņemties atbildību un saistības ikvienam, kurš jūtas līdzdalīgs tai pašā liktenī". Viņaprāt, tas ir aicinājums uzņemties vājāko nastas, klāstīja katoļu baznīcā.

Savukārt Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs komentējis šo vēstījumu, uzsverot, ka pāvests vērš mūsu uzmanību uz šā brīža situāciju pasaulē, īpaši akcentējot vajadzību pēc solidāras attieksmes pret tiem, kuriem klājas visgrūtāk.

Pēc viņa teiktā, Covid-19 ir skaidri parādījis, ka visi zemeslodes iedzīvotāji ir savā starpā saistīti, un kaut kādā mērā arī vienlīdz trausli. "Vienādi apdraudēti, vienādi ierobežoti, vienādi vāji. Es ļoti vēlētos, lai šī Covid-19 izraisītā situācija nostiprina mūsos apziņu, ka visi esam tikai cilvēki. Mēs visi," teicis arhibīskaps.

Viņš ir pārliecināts, ka patiesi laimīgi cilvēki būs, ja spēs citus darīt laimīgus. Viņaprāt, nav iespējams miers, saskaņa, labklājība, ja cilvēki neatbrīvojas no savtīguma un egoisma. "Nebaidīsimies pasniegt roku vienmēr, ja tas ir mūsu spēkos," aicināja Stankevičs.

Organizācija "Caritas Latvija" mudina arī šogad Latvijā atzīmēt Vispasaules trūkumcietēju dienu, un palīdzēt saviem ģimenes locekļiem vai kādam no draudzes, vai varbūt kādam svešiniekam.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu