Etiopijas Tigrai reģiona spēki apšaudījuši Eritrejas galvaspilsētu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/AFI

Etiopijas Tigrai reģiona līderis apstiprinājis, ka reģiona spēki sestdien izšāvuši raķetes pret kaimiņvalsts Eritrejas galvaspilsētu.

Raķešu izmantošana ievērojami saasinājusi konfliktu Etiopijas ziemeļos starp reģionālajiem spēkiem un Etiopijas federālo valdību.

Kaujas Tigrai reģionā ietekmējušas arī Sudānu, kur ieradušies vismaz 17 000 bēgļu no Etiopijas, liecina ANO publiskotā informācija.

Tigrai reģiona prezidents Debrecions Gebremaikls svētdien apstiprināja, ka sestdien pret Eritrejas galvaspilsētu Asmeru izšautas raķetes, bet neatklāja, cik. Taču viņš sacīja, ka Asmera ir vienīgā pilsēta Eritrejā, kas apšaudīta.

Mediji ziņoja, ka vismaz trīs raķetes mērķētas pret Asmeras lidostu.

Tigrai reģiona valdība apsūdz Eritreju, ka tās spēki uzbrūk Tigrai pēc Etiopijas valdības lūguma.

Konflikts Tigrai sākās 4.novembrī.

Etiopija ir piedzīvojusi lielas pārmaiņas kopš 2018.gadā premjerministra krēslā sēdās Abijs Ahmeds.

Ahmedam pērn tika piešķirta Nobela Miera prēmija par viņa ieguldījumu centienos atrisināt ilgo robežstrīdu ar kaimiņvalsti Eritreju.

Taču premjerministra virzītās plašās reformas ir izraisījušas domstarpības ar Tigrai Tautas atbrīvošanas fronti (TPLF), kas ilgstoši dominēja Etiopijas politikā. Pēdējo nedēļu laikā domstarpības strauji saasinājās, novedot pie militārām sadursmēm.

Eritrejas valdība ir noliegusi, ka būtu iesaistīta šajā konfliktā, taču mediju ziņotais par kaujām gar abu valstu robežu un ievainotiem karavīriem slimnīcās liecina, ka Eritreja ir iesaistīta.

Ahmeds ir kļuvis par Eritrejas prezidenta Isajasa Afverki tuvu sabiedroto.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu