Jaunā NASA zonde gatavojas drīz nolaisties uz Marsa

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

NASA jaunākā Marsa zonde uz Sarkanās planētas nolaidīsies pēc mazāk nekā 100 dienām.

Marsa 2020. gada zonde “Neatlaidība”, kas kosmosā tika palaista 30. jūlijā, ja viss norisināsies bez aizķeršanās, Marsa 45 kilometrus platajā Džezero krāterī nolaidīsies 2021. gada 28. februārī – aptuveni pēc trīs mēnešiem, vēstīts izdevumā "Live Science".

“Neatlaidība”, kas ir NASA 2,7 miljardus ASV dolāru vērtās misijas centrā, izmantos tādu pašu nolaišanās stratēģiju kā zonde “Zinātkāre” (Curiosity). Ar raķetes darbinātu gaisa celtni un kabeļiem zonde tiks nolaista līdz krātera dibenam, no kurienes tā pati saviem spēkiem aizlidos tālāk, lai droši nosēstos. 

Robots “Neatlaidība” ir radīts, lai pētītu Marsa virsmu un meklētu antīkas dzīvības paliekas, kā arī uzņemtu augstas kvalitātes video, foto un audio materiālus. Turklāt ir paredzēts, ka tas atpakaļ uz Zemi nogādās Marsa iežu paraugus.  

Viens no zondes instrumentiem “MOXIE” radīs skābekli no Marsa retinātās, oglekļa dioksīda piesātinātās atmosfēras. Ja tas izdosies, tad uz šīs ierīces pamata tiks radīta lielāka un sarežģītāka ierīce, kas potenciāli apgādās ar skābekli pirmos cilvēkus uz Marsa, kas tur varētu nonākt jau 2030. gados. 

Uz zondes arī atrodas neliels helikopters “Atjautība”. Kad zonde būs nolaidusies un atradusi labu vietu, kur veikt testa lidojumus, “Atjautība” veiks pāris īsu manevru Marsa debesīs, kas būs pirmais rotorplāna lidojums ārpus Zemes. Ja tas izdosies, nākotnes Marsa misijās helikopteri varētu tikt izmantoti pastāvīgi. 

2021. gada februārī plānotas vēl divas nolaišanās uz Marsa – zonde “Cerība”, arābu ierīce, kas pētīs Marsa laikapstākļus un Ķīnas “Tianwen-1 mission”, kas sastāv no pašgājēja un orbītas zondes. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu