"Paparaci lieta" ECT: Latvijai jāmaksā 7000 eiro kompensācija Dupatei

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Juriste Kristīne Dupate
Juriste Kristīne Dupate Foto: Edijs Pālens/LETA

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) ir nolēmusi, ka Latvijai jāizmaksā 7000 eiro kompensācija Kristīnei Dupatei par mediju prettiesisku iejaukšanos indivīda personiskajā dzīvē, publicējot viņas bildes žurnālā "Privātā Dzīve" (PDz) bez atļaujas.

Tiesa nolēma piespriest Latvijai izmaksāt morālo kompensāciju Dupatei 7000 eiro apmērā, kā arī tiesāšanās izdevumus 523 eiro vērtībā.

Tiesa norādīja, ka ir svarīgi cienīt demokrātiju un vārda brīvības nozīmi, tomēr akcentēja, ka ir svarīgi līdzsvarot to ar privātās dzīves aizsardzību.

Tiesa piekrita Rīgas apgabaltiesas uzskatam, ka Dupatei bija jābūt gatavai, ka viņas privātā dzīve tiks atspoguļota plašsaziņas līdzekļos. Tomēr Dupate apgalvojusi, ka attiecīgais raksts pārsniedza to, ko varēja pamatoti sagaidīt, un šajā lietā apgabaltiesa nebija nošķīrusi informācijas nodošanu par bērna piedzimšanu un slepeni uzņemtu fotogrāfiju publicēšanu, kurās attēlots iesniedzējs privātā brīdī - atstājot slimnīcu pēc dzemdībām.

Tiesa sacīja, ka bērna dzimšanu nevar pielīdzināt privātam pasākumam, un neskatoties uz to, ka iesniedzēja, izejot no dzemdību nama, netika attēlota pazemojošā stāvoklī, tā tomēr nebija saturiska ziņa ar stāstu, bet gan vienkārši slepeni uzņemtas fotogrāfijas.

Žurnālisti sekoja Dupatei līdz pat mājām, un Rīgas apgabaltiesa šo faktu nebija ņēmusi vērā.

Tiesa secināja, ka šādā veidā tika pārkāpts Eiropas konvencijas 8.pants.

2010.gadā Augstākās tiesas (AT) Senāts atstāja spēkā spriedumu, ar kuru tika noraidīta uzņēmēja Jāņa Nagļa toreizējās dzīvesbiedres Dupates prasība pret žurnāla "Privātā Dzīve" izdevēju par prettiesisku iejaukšanos indivīda personiskajā dzīvē, bez atļaujas publicējot žurnālā viņas fotogrāfijas.

Dupates prasība bija pirmā prasība par tā dēvēto "paparaci" fotogrāfiju publicēšanu Latvijā.

Strīdus fotogrāfijas, kurās Dupate bija redzama pēc otrā bērniņa piedzimšanas, iznākot pa Dzemdību nama durvīm, 2004.gadā bija publicētas gan uz žurnāla pirmā vāka, gan ceturtajā un piektajā lappusē.

AT Senāts toreiz noraidīja Dupates kasācijas sūdzību par Rīgas apgabaltiesas 2008.gada 11.decembra spriedumu, ar kuru tiesa noraidīja viņas prasību pret PDz izdevēju SIA "Žurnāls "Santa"". Senāts apgabaltiesas spriedumu atstāja negrozītu.

Izskatot lietu pirmajā instancē, 2007.gada 24.janvārī Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa

Dupates prasību daļēji apmierināja un uzlika par pienākumu žurnālam publicēt atvainošanos un samaksāt viņai 996 eiro kompensāciju.

Spriedumu toreiz pārsūdzēja gan Dupate, gan žurnāla izdevējs - SIA "Žurnāls "Santa"".

Rīgas apgabaltiesa apelācijas sūdzības izskatīja 2007.gada 11.decembrī un Dupates prasību noraidīja. Viņa iesniedza kasācijas sūdzību Senātā, kas 2008.gada 10.septembrī viņas interesēm nelabvēlīgo spriedumu atcēla un lika prasību vēlreiz izskatīt Rīgas apgabaltiesā, taču jau citā tiesnešu sastāvā.

Arī atkārtoti izskatot Dupates prasības lietu, Rīgas apgabaltiesa 2008.gada 11.decembrī pieņēma viņas interesēm nelabvēlīgu spriedumu. Par šo spriedumu Dupate iesniedza kasācijas sūdzību Senātā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu