Ap 40 nevalstisko organizāciju vāks parakstus referenduma ierosināšanai par "ģimenes aizsardzību" (36)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

40 nevalstisko organizāciju pārstāvji ir apvienojušies kopīgā domnīcā un piesaistījuši ekspertus, lai sagatavotu priekšlikumu pilsoņu parakstu vākšanai un referendumam par "ģimenes institūta stiprināšanu likumos".

Kā liecina paziņojum Romas katoļu baznīcas mājaslapā, uzņēmēja un juriste, fonda "Moral Revolution" pārstāve Natālija Magazeina esot paudusi, ka Satversmes tiesas spriedums par viendzimuma pāra kopdzīves atzīšanu par ģimeni nozīmē to, ka ir pienācis laiks apvienoties un kopīgiem spēkiem vērsties pie Latvijas tautas ar jautājumiem par to, kādas ir mūsu pamatvērtības, ko mēs uzskatām par ģimeni un par bērna vecākiem, un vai mēs piekrītam, ka "vairs nav starpības starp māti un tēvu, un ir pilnīgi vienalga, pie kāda dzimuma katrs no viņiem pieder"?

Savukārt finanšu un biznesa vadības konsultants, biedrības "Asociācija Ģimene" pārstāvis Edvīns Ločmelis esot uzsvēris, ka pašlaik tiek gatavots iniciatīvas saturs, un šai iniciatīvā iesaistītās organizācijas konsultējas ar vairāku jomu speciālistiem, lai kopīgi likumos nostiprinātu ģimenes institūtu.

Viņuprāt, Latvijas iedzīvotāju vairākums ir šokēti par šo pēdējā laika "uzbrukumu" Satversmei, dabiskajām tiesībām un veselajam saprātam,

un noteikti vēlas paust savu gribu šajā jautājumā.

"Mēs vāksim parakstus, un lai tauta izmanto savas Satversmē paredzētās konstitucionālās tiesības uz suverēnās varas īstenošanu. Laikā, kad mēs visi kopā svinam mūsu Latvijas valsts dibināšanas gadadienu, mēs vēlamies atgādināt visiem - Latvijas Satversme, tāpat kā Latvijas valsts un tās suverēnā vara, pieder tautai. Mēs nosargāsim to, kas mums ir dārgs," teicis Ločmelis.

Vienlaikus tiek plānots, ka kompetentu juristu sagatavotais priekšlikums tiks arī iesniegts vairākās parakstu vākšanas platformās.

Paredzēts, ka "ManaBalss" portālā tiks ievietota iniciatīva "Par dabīgas ģimenes aizsardzību". Tāpat "Latvija.lv"

iniciatīvas pārstāvji cer savākt 150 000 parakstus, lai varētu rosināt referendumu,

minējusi biedrības "Vecāku Alianse" valdes priekšsēdētāja Aira Jēkabsone.

Nevalstisko organizāciju pārstāvji pauž pārliecību, ka izdosies savākt nepieciešamo parakstu skaitu, lai "tautas vairākuma iniciatīva tiktu virzīta tālākai izlemšanai likumdevējam".

Kā ziņots, Satversmes tiesa (ST) pagājušajā ceturtdienā par neatbilstošu Satversmei atzina likuma normu, kas viendzimuma pāriem pēc bērna dzimšanas neparedz tiesības uz atvaļinājumu.

ST vērtēja kāda pāra pieteikumu, kad bērna bioloģiskās mātes partnerei nebija paredzētas tiesības uz atvaļinājumu pēc bērna piedzimšanas. Šajā lietā pieteicēja lūdza pārbaudīt Darba likuma 155.panta pirmās daļas atbilstību Satversmes 110.panta pirmajam teikumam.

ST priekšsēdētāja Sanita Osipova norādīja, ka ikvienai personai ir tiesības uz savas fiziskās un garīgās integritātes, goda un cieņas aizsardzību, kā arī tiesības dzīvot pēc sava prāta, un saskaņā ar savu būtību attīstīt un pilnveidot savu personību, pēc iespējas mazāk ciešot no valsts iejaukšanās tajā.

Tāpat viņa sacīja, ka Satversmes 96.pants nosaka, ka ikvienai personai ir tiesības uz tās neaizskaramību. "Viens no personas privātās dzīves elementiem ir tās dzimumuzvedība, personas dzimumuzvedības brīvība ir aizsargājama neatkarīgi no tā, kādā formā tā izpaužas, vai kāda ir personas seksuālā orientācija. Privātās dzīves ietvaros cilvēkam ir tiesības nodibināt dažāda rakstura attiecības, tai skaitā arī seksuālas," sacīja Osipova.

Viņa teica, ka sabiedrību veido ne vien tādas personas kuras veido ģimeniskas attiecības ar pretēja dzimuma pārstāvjiem, bet arī tādas personas, kuras šādas attiecības veido ar sava dzimuma pārstāvjiem.

"Valstij vienādā mēra ir jārespektē arī tie sabiedrības locekļi, kuri veido viendzimuma attiecības, un ir jārespektē tas, ka šādiem pāriem var veidoties ģimenes,"

uzsvēra ST priekšsēdētāja.

Viņa sacīja, ka valstij ir jānodrošina, lai bērns uzaug ģimeniskā vidē, un, izstrādājot tiesisko regulējumu, kas skar bērnu, likumdevējam ir pienākums izvērtēt tā ietekmi uz skartajām bērna tiesībām. "Likumdevējam ir jāveicina sabiedrības saliedētība, nevis otrādi," teica Osipova.

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu