Ķīna pirmo reizi kopš 1970. gada sūta zondi paraugu iegūšanai no mēness virsmas (5)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Ķīnas kosmosa centrs
Ķīnas kosmosa centrs Foto: SCANPIX

Ķīnas Tautas Republikas plāno uz mēness sūtīt bezpilotu zondi, lai pirmo reizi kopš 1970. gada uz zemi atvestu mēness iežu paraugus.

Ķīniešu mēness dievietes vārdā nosauktā zonde Chang'e-5 plāno no mēness virsmas savākt gana daudz paraugus, lai atklātu jaunu informāciju par mēness rašanos un veidošanos. Misija izvirzīts kā tests, lai pārbaudītu Ķīnas tehnoloģiskās iespējas uz zemi sūtīt iežu paraugus, gatavojoties kompleksākiem un tālākiem lidojumiem.

Ja lidojums būs veiksmīgs, Ķīna kļūs par trešo valsti, kas uz zemi atvedusi mēness iežu paraugus, pēc ASV un Padomju Savienības. 

ASV Apollo programmas ietvaros no 1969. līdz 1972. gadam uz zemi atveda 382 kilogramus mēness virsmas akmens paraugus.

Plānots, ka Chang'e-5 zonde, kuru paredzēts palaist tuvāko dienu laikā, spēs no mēness virsmas iegūt vismaz 2 kilogramus iežu no milzīgā mēness lavas lauka Oceanus Procellarum, jeb "Vētru okeāna".

Ķīnas iepriekšējā Chang’e-4 zonde uz mēnesi tika nosūtīta 2013. gadā un bija pirmā, kas nolaidās mēness tumšajā, saules neapspīdētajā pusē.

Ja misija būs veiksmīga, Chang'e-5 iegūtie materiāli varēs palīdzēt rast atbildes uz dažādiem jautājumiem par mēness vulkānisko aktivitāti un tā magnētiskā lauka izzušanu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu