Pandēmija parādīja, bez kurām profesijām nevaram iztikt (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Pirms Covid-19 pandēmijas tika uzskatīts, ka mazkvalificētā darbaspēka loma ekonomikā samazinās. Digitālo tehnoloģiju ietekmē darba tirgū augstu kotējas profesijas STEM (dabaszinātņu, tehnoloģiju, inženierzinātņu, matemātikas) lauciņā un izsisties spēj tikai augsti kvalificēti profesionāļi. Tie, kuru darbavietas apdraud jaunās tehnoloģijas, ir nolemti neveiksmei, atlaišanai un dzīves kvalitātes kritumam.

Ja paraugās aiz lepnās digitālās fasādes, vairums mūsdienu "lielo tehnoloģiju" kompāniju ļoti lielā mērā paļaujas uz mazkvalificētiem darbiniekiem. 2018.gadā "Amazon" darbinieku algas mediāna bija zemāka par 30 000 dolāru gadā. Vairums "Amazon" darbinieku nodarbojas ar noliktavu inventarizāciju un pasūtījumu izpildi. Tas pats attiecas uz elektroauto ražotāju "Tesla", kur darba samaksas mediāna 2018.gadā bija apmēram 56 000 dolāru gadā. Aptuveni trešdaļa "Tesla" darbinieku strādā uzņēmuma montāžas rūpnīcās.

Kaut arī "Facebook" darba samaksas mediāna 2018.gadā bija 228 000 dolāru gadā, aprēķinā nav ņemti vērā desmitiem tūkstoši līgumstrādnieku, kuri strādā kā satura moderatori.

Šī tendence ir īpaši uzkrītoša gabaldarbu ekonomikā, kur

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu