Etiopijas komisija: Slaktiņā Tigrai reģionā 9.novembrī nogalināti vismaz 600 cilvēku

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Etiopiešu bēgļu teltis Sudānā, cenšoties izbēgt no slaktiņa Tigrai reģionā
Etiopiešu bēgļu teltis Sudānā, cenšoties izbēgt no slaktiņa Tigrai reģionā Foto: AP/Scanpix

Etiopijas ziemeļos Tigrai reģionā 9.novembrī slaktiņā, ko ar policijas un paramilitāro vienību atbalstu sarīkojis jauniešu grupējums, nogalināti vismaz 600 cilvēku, otrdien pavēstīja Etiopijas Cilvēktiesību komisija.

Etiopijā noris konflikts starp federālajiem spēkiem un Tigrai valdošās partijas līderiem. Slaktiņš Mai-Kadras pilsētā ir līdz šim upuru skaita ziņā lielākais uzbrukums civilistiem.

Tigrai jauniešu grupējums "Samri" uzbrucis sezonas strādniekiem no citiem reģioniem, kas bija nodarbināti sezama un sorgo saimniecībās.

Upuri saņēmuši sitienus ar nūjām, dūrienus ar nažiem, cirtienus ar mačetēm, citi nožņaugti, uzbrucējiem lietā liekot virves, norādīja ar Etiopijas valdību saistītā neatkarīgā komisija. Uzbrucēji "nogalinājuši simtiem cilvēku", teikts komisijas ziņojumā.

Uzbrucēji arī laupījuši un iznīcinājuši īpašumus.

Uzbrukums var tikt atzīts par noziegumu pret cilvēci un kara noziegumu, norādīja komisija.

Avoti, arī aculiecinieki un upuru bēru komitejas pārstāvji, lēš, ka nogalināti vismaz 600 cilvēku, tomēr galīgais upuru skats var izrādīties lielāks.

Etiopijas prezidents Abijs Ahmeds paziņoja par militāras operācijas uzsākšanu Tigrai 4.novembrī, skaidrojot, ka operācija tiek sākta, atbildot uz uzbrukumiem federālo bruņoto spēku nometnei, ko vadījusi Tigrai valdošās partijas vadība.

ANO un cilvēktiesību organizācijas aicinājušas veikt neatkarīgu izmeklēšanu.

Tigrai rietumdaļā, kur atrodas Mai-Kadra, konflikta sākumposmā tika pieredzētas sīvas kaujas, tomēr tagad reģions atrodas federālo spēku kontrolē.

Kauju dēļ vismaz 40 000 cilvēku devušies bēgļu gaitās uz Sudānu, konfliktā dzīvību zaudējuši vairāki simti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu