Covid-19 progresu sieviešu līdztiesības jomā varētu atsviest par 25 gadiem (5)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Covid-19 pandēmija varētu atsviest dzimumu līdztiesības jomā panākto progresu par 25 gadiem, liecina organizācijas "UN Women" globālie dati.

Pandēmijas ietekmē sievietēm nākas uzņemties ievērojami vairāk pienākumu, kas saistīti ar mājas soli un ģimenes aprūpēšanu.

"Viss, pie kā esam strādājuši, viss 25 gados panāktais, varētu tikt zaudēts viena gada laikā," norāda "UN Women" izpilddirektores vietniece Anita Batija. Īpašas bažas sagādā zaudētas darba un izglītības iespējas, kā arī kaitējums psihiskajai un fiziskajai veselībai.

Jaunā aprūpēšanas pienākumu nasta rada "reālu risku, ka atgriezīsimies pie 20.gadsimta 50.gadiem raksturīgajiem dzimumu stereotipiem", brīdina Batija.

Aplēsts, ka pat pirms pandēmijas uz sieviešu pleciem bija apmēram trīs ceturtdaļas no 16 miljardiem neapmaksātā darba stundu, kas ik gadu tiek padarīts visā pasaulē. Tagad šis rādītājs ir pieaudzis. 

"Ja pirms pandēmijas sievietes darīja trīsreiz vairāk nekā vīrieši, tad esmu pārliecināta, ka tagad šis rādītājs ir vismaz dubultojies," norāda Batija.

"UN Women" veica 38 aptaujas, kas galvenokārt koncentrējās uz valstīm ar zemu un vidēju ienākumu līmeni, taču dati no attīstītajām valstīm arī uzrāda līdzīgas tendences.

"Bažas rada fakts, ka daudzas sievietes nemaz neatgriežas darba tirgū," skaidro Batija. "ASV septembrī vien no darba tirgus izstājās apmēram 865 000 sieviešu, salīdzinot ar 200 000 vīriešu. Lielākā daļa gadījumu skaidrojama ar to, ka bija radušies aprūpes pienākumi un neviens cits tos nedarīja."

"UN Women" brīdina, ka sieviešu aizplūšana no darba tirgus atstās negatīvu ietekmi ne vien uz sieviešu labklājību, bet arī ekonomiskās attīstības iespējām un neatkarību.

Pandēmijas laikā visur pasaulē pieaugusi arī vardarbība ģimenē.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu