Melbārde: Bīstami veidot dialogu ar režīmu, kas brutāli apspiež tautas pašnoteikšanos (20)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Dace Melbārde
Dace Melbārde Foto: Jānis Škapars/TVNET

Eiropas Savienība (ES) nedrīkst kļūt imūna pret notikumu attīstību Baltkrievijā, šādu nostāju pauda Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Dace Melbārde (NA).

 

Kā informēja politiķes birojā, šodien EP plenārsesijas laikā notika debates par cilvēktiesību pārkāpumiem Baltkrievijā un baltkrievu mākslinieka Ramana Bandarenkas slepkavību.

Uzrunā EP Kultūras un izglītības komitejas priekšsēdētājas vietniece Melbārde vērsa uzmanību, ka protesti un streiki Baltkrievijā pret "nozagtajām 9.augusta prezidenta vēlēšanām, cilvēktiesību pārkāpumiem un kopumā drūmo ekonomisko un politisko situāciju valstī" turpinās jau ilgāk nekā 100 dienas. "Baltkrievu tauta skaidri un nepārprotami izrāda savu nostāju: valstij ir jāmainās un Lukašenko režīmam ir jāaiziet," teica politiķe.

"Ne tikai nav iespējams, bet ir klaji bīstami runāt par dialoga veidošanu vai attiecību normalizēšanu ar režīmu, kas brutāli apspiež tautas pašnoteikšanos, cilvēktiesības un brīvības, kā arī aktīvi vēršas ne tikai pret protestētājiem un opozicionāriem, bet arī žurnālistiem un neatkarīgiem medijiem," akcentēja Melbārde, norādot, ka aizturēto demonstrantu skaits jau tuvojas 30 000 atzīmei un vardarbības pielietošana pret tautu pieņemas spēkā.

Tāpat Melbārde uzsvēra, ka 31 gadu vecā mākslinieka Bandarenkas slepkavība ir traģiska un nosodāma. Pēc politiķes sacītā, kopīgi ir jāapzinās, ka tieši Aleksandra Lukašenko režīms ir "radījis bezlikumīgu un vardarbības pilnu vidi, kur cilvēka dzīvības vērtība tiek degradēta".

EP deputāte pauda pārliecību, ka ES nedrīkst kļūt imūna pret notikumu attīstību Baltkrievijā. Tas, ka protesti turpinās par spīti pieaugošajām represijām, skaidri parādot baltkrievu tautas nesalaužamo apņēmību un gribasspēku. Baltkrievijas cilvēkiem ir nepieciešams ES atbalsts, uzsvēra Melbārde.

Viņas ieskatā, ES un tās dalībvalstīm Baltkrievijā aktīvāk jāatbalsta gan neatkarīgās pilsoniskās sabiedrības organizācijas, gan neatkarīgie žurnālisti un mediji, gan mākslinieciskā un radošā brīvība. Melbārde vērsa uzmanību, ka ES ir iespēja izdarīt ne tikai spēcīgu politisku, bet arī ekonomisku spiedienu, tostarp apturot jebkādas ES finansējuma izmaksas Baltkrievijas valdībai un valsts kontrolētiem projektiem, kā arī aktīvi sankcionējot visus režīmam pietuvinātos.

LETA jau vēstīja, ka protesti pret Lukašenko režīmu Baltkrievijā turpinās kopš 9.augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām. Par to uzvarētāju tika pasludināts Lukašenko, tomēr opozīcija apsūdz režīmu plašā vēlēšanu rezultātu viltošanā un pieprasa Lukašenko atkāpšanos.

ES noteikusi sankcijas personām, kas atbildīgas par Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu un protestu apspiešanu, kā arī paziņojusi, ka neuzskata Lukašenko par leģitīmu prezidentu.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu