Depozīta sistēmas iepirkuma pretendents velta apvainojumus VVD virzienā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Plastmasas pudeles. Ilustratīvs attēls.
Plastmasas pudeles. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Uzņēmumu "Depozīta iepakojuma operators" (DIO) neapmierina Valsts vides dienesta (VVD) komisijas atzinums par otra pretendenta - SIA "Nulles depozīts" - pieteikumu konkursā par tiesībām apkalpot atkritumu depozīta sistēmu.

VVD izveidotā komisija iepakojuma depozīta sistēmas operatora pretendentu iesniegto dokumentu izvērtēšanai abus depozīta sistēmas operatora pretendentu - DIO un SIA "Nulles depozīts" - pieteikumus ir atzinusi par atbilstošiem normatīvo aktu un minimālajām prasībām.

DIO valdes priekšsēdētājs Miks Stūrītis aģentūrai LETA pauda nostāju, ka šāda

VVD rīcība liecina "par iecietīgu attieksmi pret datu falsifikāciju, ko apzināti un mērķtiecīgi pieļāvis otrs kandidāts".

VVD juridiskajā atzinumā esot secināts, ka nav iespējams pierādīt, ka, iekļaujot depozīta iepakotāju sarakstā SIA "Elvi Latvija" un SIA "Coca-Cola HBC Latvia", SIA "Nulles depozīts" būtu apzināti sniedzis nepatiesu informāciju vai šādā veidā uzlabojis savu piedāvājumu. DIO nepiekrīt VVD interpretācijai, ka, iekļaujot depozīta iepakotāju sarakstā "Elvi Latvija" un "Coca-Cola HBC Latvia", otrs kandidāts nebūtu apzināti sniedzis nepatiesu informāciju, tādā veidā neuzlabojot savu piedāvājumu.

Stūrītis uzsvēra, ka atbilstoši depozīta sistēmu reglamentējošiem Ministru kabineta noteikumiem, tirgū laistā iepakojuma apjoms ir viens no pamata vērtēšanas kritērijiem ar 30% īpatsvaru, tāpēc šis ir vērtējams kā nozīmīgs piedāvājuma uzlabojums.

Jebkura fiktīva apjomu palielināšana atstāj būtisku ietekmi uz gala vērtējumu, it īpaši, runājot par tik nozīmīgiem tirgus dalībniekiem kā "Elvi Latvija" un "Coca-Cola HBC Latvia", kas ir izteikuši savu atbalstu un snieguši apliecinājumu izmantot to iepakojuma apjomus tikai un vienīgi DIO, paziņoja Stūrītis un piebilda, ka "vairākkārtēja datu falsifikācija nevar notikt neapzināti".

"Šis lēmums ļoti uzskatāmi pierāda, ka nekautrējoties tiek "vilkts uz augšu" nepatiesos datos balstīts piedāvājums. Precīzu, apliecinātu datu esamība ir iepakojuma depozīta sistēmas pamats, jo no tiem ir atkarīga sistēmas arhitektūra, uzbūve, loģistika un finanšu plānošana. Ja dati ir fiktīvi, neapliecināti un neprecīzi, tad arī piedāvājums ir nekvalitatīvs un depozīta sistēmas ilgtspēju apdraudošs. Var tikai uzdot jautājumu, kas motivē šādi rīkoties," kritiku VVD veltīja Stūrītis.

Viņš uzsvēra, ka iepakojuma depozīta sistēmai ir jādarbojas pēc paplašinātas ražotāju atbildības principiem, ko nosaka gan Eiropas Savienības (ES) normatīvie akti, gan Latvijas likumdošana, jo tikai ražotājiem ir motivācija depozīta sistēmu uzbūvēt tā, lai sistēmas izveidošanas un uzturēšanas izmaksas būtu pēc iespējas zemākas un vienlaikus tiktu izpildīti izlietotā iepakojuma savākšanas mērķi.

DIO skatījumā, būtiski esot vērst uzmanību arī uz depozīta sistēmas ieviešanas nozīmīgumu valsts mērogā - tā ir viena no trīs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) prioritātēm tuvāko gadu laikā, paralēli administratīvi teritoriālās reformas un digitālās transformācijas īstenošanai. Līdz ar to jebkurš faktos nepamatots lēmums var negatīvi ietekmēt nozīmīga valsts mēroga projekta īstenošanu - depozīta sistēmas ieviešanu, uzskata Stūrītis.

Kā vēstīts, VVD izveidotā komisija iepakojuma depozīta sistēmas operatora pretendentu iesniegto dokumentu izvērtēšanai abus depozīta sistēmas operatora pretendentu - "Depozīta iepakojuma operators" un "Nulles depozīts" - pieteikumus atzinusi par atbilstošiem normatīvo aktu un minimālajām prasībām.

30.oktobrī komisija jau pieņēma lēmumu par "Depozīta iepakojuma operators" atbilstību normatīvo aktu un minimālajām prasībām. Savukārt 25.novembrī, pamatojoties uz VVD Juridiskā departamenta atzinumu, pieņemts lēmums par "Nulles depozīts" atbilstību normatīvo aktu un minimālajām prasībām.

Juridiskajā atzinumā secināts, ka nav iespējams pierādīt, ka, iekļaujot depozīta iepakotāju sarakstā SIA "Elvi Latvija" un SIA "Coca-Cola HBC Latvia", SIA "Nulles depozīts" būtu apzināti sniegusi nepatiesu informāciju vai šādā veidā uzlabojot savu piedāvājumu.

Jau ziņots, ka Latvijā depozīta sistēmu plānots ieviest 2022.gada 1.februārī. VVD noteiktajā termiņā saņēmis divus depozīta sistēmas operatora pretendentu pieteikumus - no SIA "Depozīta iepakojuma operators" un SIA "Nulles depozīts". Saņemto pieteikumu izvērtēšana norisinās divās kārtās.

Kompānijas "Depozīta iepakojuma operators" pamatkapitāls ir 90 000 eiro, un tā tika izveidota šogad jūnijā. Kompānijas īpašnieki ir "Alus un dzērienu iepakojuma savienība" (25%), "Coca-Cola HBC Latvia" (25%), "Cēsu alus" (16,7%), "Cido grupa" (16,7%) un "PET Baltija" (16,7%), liecina informācija "Firmas.lv".

Savukārt "Nulles depozīts" komercreģistrā iegrāmatota 2020.gada 17.septembrī, liecina "Firmas.lv" informācija. Kompānijas pamatkapitāls ir 9600 eiro, bet tās īpašnieki ir "Zaļā josta" (36,46%), LTA (36,46%), AS "BAO" (20,83%), SIA "Zlaukts" (1,04%), SIA "Markol" (1,04%), SIA "Wingo Deposit" (1,04%), SIA "MobillyTX" (1,04%), AS "Latvijas balzams" (1,04%) un SIA "Amrita Water Europe" (1,04%).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu