Mazais ābols jeb kumelīte

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Ja būtu jāveido ārstniecības augu tops, Latvijā pirmo vietu ar visai lielu varbūtību varētu ieņemt kumelīte jeb Matricaria recutita. Kāpēc tā, stāsta farmaceite Ērika Pētersone.

Latvijas žeņšeņs

Vieglās, bet efektīvās iedarbības dēļ nav brīnums, ka kumelītei piedēvē universālas iedarbības statusu. Parādoties pirmajām saaukstēšanās vai kādas citas saslimšanas pazīmēm, tā pirmā dodas cīņā. Ne tikai dzeramā veidā – arī kumelīšu eļļa, iespēja izmērcēties kumelīšu vannā vai arī smaržīgs un nomierinošs kumelītes ziedu spilvens uzskatāms par dziedniecisku. Šīs drogas vēsturei var izsekot no viduslaikiem līdz pat Senajai Ēģiptei, Romai un Grieķijai – visur kumelīte ārstējusi daudzas slimības. Tās lietošana medicīnā bija tik plaša, ka kumelīti, varbūt gan ne iedarbības, bet nozīmības ziņā, droši var salīdzināt ar žeņšeņa lomu Austrumos.

Interesanti, ka vairākās valodās kumelītes nosaukums ir saistīts ar āboliem, piemēram, sengrieķu valodā – zemes ābols vai spāņu – mazais ābols.

Miers un miegs

Kumelītes spēcīgās ietekmes pamatā ir nomierinoša iedarbība – tā palīdz cīnīties ar stresu un pat uzmanības deficīta sindromu. Kumelītes tēja un eļļa vecāko paaudžu mammām un tētiem arī lieliski palīdzējusi aizmidzināt zīdaiņus un bērnus, kam bija grūti sagaidīt miega peli. Tā bieži tiek izmantota aromterapijā – pētījumi pierāda, ka masāža ar eļļai pievienotu kumelītes ekstraktu uzlabo omu un pašvērtējumu, kā arī līdzīgi tējai palīdz tikt galā ar stresu, teic farmaceite Ērika Pētersone.

Pirmā palīdzība vēderam

Mazliet rūgtā garša padara kumelīti par lielisku toniku aknām un gremošanas sistēmai. Ar kumelītes palīdzību tiek stimulēta kuņģa sulu izdalīšanās, kas savukārt palīdz nomierināt vēdergraizes. Tādējādi kumelīte jau pati par sevi ir efektīvs līdzeklis pret nelabumu, bet maksimālu efektu var sasniegt, lietojot to kopā ar ingveru.

Profilaksei un veselai ādai

Saturot pretiekaisuma, antibakteriālus un citus savienojumus, kumelīte ir arī labs profilaktisks līdzeklis. Drogas palīdz gan stiprināt imūnsistēmu, gan pastiprināt audu spējas atjaunoties. Dermatīta un vienkāršu ādas traumu gadījumā mazgāšana ar kumelītes tēju vai pat pilna pelde vannā palīdz paātrināt ārstēšanās vai dzīšanas procesu.

RECEPTES

Kumelīšu tēja

Lai panāktu stipru, gremošanas uzlabošanai domātu tēju, kumelītes jāaplej ar vārošu ūdeni un jānotur vismaz 20 minūtes. Vienkāršai mierinošai tējai – kumelītes uzlejamas uz 5 līdz 10 minūtēm. Droši tējai var pievienot medu vai citronu – kas labāk tīk. Ja nelabi ap dūšu, kā papildinājums palīdzēs ingvers vai piparmētra.

Pietūkušu acu gadījumā var sagatavot kumelīšu kompreses. Vispirms pagatavo stipru tēju, to atdzesē, un tad seko vismaz pusstundu ilga atpūta ar kompresi uz acīm!

Kumelīšu vanna

Ūdens caurlaidīga audekla maisiņā (ja tāda nav, tad kārtīgi izmazgātā zeķē!) ieber vismaz sauju ar auzu pārslām un pievieno kumelītes tā, lai pārslu būtu aptuveni piecas reizes vairāk. Aplej ar karstu ūdeni uz 10 minūtēm. Maisiņu var izmantot kā kompresi vai arī aromātisku un relaksējošu vannas piedevu, vai kā sūkli ādas masāžai. Auzu pārslu ekstrakts tiek izmantots daudzu ādas veselības produktu ražošanā, un tas labi sader ar kumelītēm, pastiprinot efektu. Palīdz pret iekaisumiem, saules apdegumu vai vienkārši sausas ādas gadījumā. Stiprāku, patīkamu smaržu var panākt, piepilinot klāt kumelīšu vai lavandas ekstraktu.

BLAKUSEFEKTI

„Kumelītei ir asinis šķidrinošs efekts – bez ārsta atļaujas to nevajadzētu dzert cilvēkiem, kas jau lieto asinis šķidrinošas zāles vai kam ir problēmas ar asins sarecēšanu,” atgādina „Mēness aptiekas” farmaceite Ērika Pētersone. Svarīgi pieminēt, ka grūtniecēm rīta nelabuma mazināšanai kumelītes tēja nav vēlama, jo, kaut nav konkrētu pētījumu, ir iemesls domāt, ka kumelīte palielina aborta risku.

Avots: „Veselības noslēpumi” 2019.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu