Mazuļa drēbju kopšanas ABC: kā tās pareizi mazgāt un gludināt

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Lovela publicitātes foto

Līdz ar bērniņa ienākšanu ģimenē daudz straujāk sāk piepildīties arī veļas grozs. Jaundzimušo āda ir ļoti jutīga, tāpēc, lai neveicinātu lieku kairinājumu, ir svarīgi izvēlēties pareizās metodes un līdzekļus mazuļa drēbju kopšanai. Lai palīdzētu vecākiem bez lieka stresa un raizēm tikt galā ar šo svarīgo ikdienas pienākumu, apkopojām svarīgākās atziņas par zīdaiņa drēbju mazgāšanu, gludināšanu un uzglabāšanu.

Pieredzes trūkuma dēļ jaunie vecāki zīdaiņa drēbju kopšanā pieļauj dažādas kļūdas. Piemēram, daudzi maldīgi uzskata, ka jaunas bērnu drēbītes nav jāmazgā, bet patiesībā tā ir obligāta procedūra – arī nule veikalā nopirktas zīdaiņa drēbes ir rūpīgi jāmazgā, jāskalo un jāgludina. Turklāt tas attiecas ne vien uz rāpulīšiem, autiņiem un gultasveļu, bet arī uz  sedziņu, kas paredzēta mazulīša pārvešanai no dzemdību nama. Jaundzimušajam vēl nav izveidojusies imunitāte, tādēļ labāk lieki neriskēt, jo drošība ir pirmajā vietā.

Vēl viena populāra kļūda – mazuļa drēbītes tiek liktas veļas grozā kopā ar pārējo ģimenes locekļu netīro veļu un mazgātas pēc tikai pēc vairākām dienām, turklāt kopā ar pārējām drēbēm un ar to veļas mazgājamo līdzekli, kas ir pa rokai. Lai nāktu talkā jaunajiem vecākiem, stāstīsim, kādas ābeces patiesības jāņem vērā, mazgājot, gludinot un uzglabājot zīdaiņa garderobi.

Kā mazuļa drēbes sagatavot mazgāšanai

Pirmkārt, jāatceras, ka bērnu drēbes jāmazgā reizi dienā vai vismaz katru otro dienu. Mazuļa netīrie rāpulīši vai apakškrekliņi ir labvēlīga vide, kur vairoties baktērijām, tādēļ netīro veļu nevajadzētu turēt grozā līdz nedēļas nogalei.

Otrkārt, lai no zīdaiņa drēbēm būtu vieglāk iztīrīt urīna, izkārnījumu un atgrūstā ēdiena traipus, drēbītes pirms mazgāšanas obligāti jāmērcē, turklāt nevis siltā, bet aukstā ūdenī, jo silta ūdens ietekmē traipi ieēdīsies audumā un vairs nebūs iztīrāmi.

Ja laika ir pavisam maz, tad pietiks, ja netīrās drēbītes tiks saliktas veļas bļodā un pārlietas ar aukstu ūdeni, traipu apstrādi un beršanu atliekot uz brīvāku brīdi. 

Ja drēbītes iemērktas no rīta, tad vakarā noteikti vajadzētu atrast laiku, kad pieķerties šim darbiņam, jo ilgāk mērcēt mazulīša netīro veļu nekādā gadījumā nebūtu vēlams.

Traipus no abām pusēm ieberzē ar bērnu ziepēm vai speciālu bērnu veļai paredzētu līdzekli, traipus izberž un drēbītes izskalo. Svarīgi atcerēties, ka mazuļa veļas balināšanai nekādā gadījumā nedrīkst izmantot hloru saturošus līdzekļus vai universālos līdzekļus, kas paredzēti traipu apstrādei.

Kā pareizi mazgāt zīdaiņa drēbītes

Kad veikta traipu priekšapstrāde, jāizvēlas mazgāšanas veids. Ērtākais un ātrākais variants, protams, ir veļas mašīna, bet joprojām ir vecāki, kas izvēlas zīdaiņa drēbītes mazgāt ar rokām. Jebkurā gadījumā svarīgākais lēmums šajā posmā ir mazuļa veļai piemērota veļas mazgāšanas līdzekļa izvēle. Produktam ir jābūt hipoalerģiskam, tādēļ vecāku svarīgākais uzdevums ir rūpīga veļas mazgāšanas līdzekļa sastāva izpēte. Lai izvēle būtu vienkāršāka, piemēram, ŠEIT ir atrodami Latvijas Astmas un alerģijas biedrības ieteiktie līdzekļi bērnu veļas mazgāšanai, kuru sastāvā nav alergēnu. Ne visas ķīmiskās vielas ir alergēni, tādēļ jāseko, lai produkta sastāvā nebūtu:

Formaldehīds – kancerogēns, kas kairina ādu, gļotādu un mēdz izraisīt paaugstinātu jutīgumu;

Šķīdinātāji (1,4-dihlorbenzols, 2-metoksietanols, 2-etoksietanols, 2-etoksietilacetāts) – ieelpojot, norijot un saskaroties ar ādu, tas var negatīvi ietekmēt auglību un augļa attīstību;

Smaržvielas (atpazīstamas pēc norādēm aroma, fragrance, parfum) – var izraisīt alerģiju, kairināt ādu, kaitēt hormonālajai sistēmai.

Mazuļa veļas mazgāšanai labākā izvēle būs šķidrais mazgāšanas līdzeklis, jo salīdzinājumā ar pulveri tas labāk šķīst un uz apģērba paliek mazāk produkta mikrodaļiņu. Svarīgi ir izvēlēties līdzekļa pareizo devu un mazgāšanas režīmu.

Kļūdains ir pieņēmums, ka vairāk veļas mazgāšanas līdzekļa nozīmē labāku rezultātu – tas var nepietiekami izskaloties, uzkrāties audumā un rezultātā izraisīt ādas kairinājumu.

Tā kā traipu priekšapstrāde ir veikta, var izvēlēties ātro mazgāšanas režīmu, kas, atkarībā no veļas mašīnas modeļa, ilgst vien 30-40 minūtes, turklāt iestatot arī papildu skalošanu, lai maksimāli atbrīvotu drēbes no pulvera daļiņām.

Balto un krāsaino veļu ir ieteicams šķirot un mazgāt atsevišķi, turklāt, lai izvairītos no saslimšanām un alerģiskām reakcijām, mazuļa drēbes nedrīkst likt veļas mašīnā kopā ar pārējās ģimenes drēbēm.

Kā pareizi gludināt mazuļa drēbes

Daudzi jaunie vecāki uzskata mazuļa apģērba gludināšanu par lieku greznību, pieņemot, ka šī procedūra nav tik svarīga, lai tai veltītu savu jau tā neesošo brīvo laiku, savukārt citi ir pārliecināti, ka pilnīgi visas mazuļa drēbītes ir jāgludina, turklāt – no abām pusēm. Patiesība ir kaut kur pa vidu abām šīm “frontēm”.

Bērnu – jo īpaši jaundzimušo – drēbīšu gludināšana ir svarīga, tomēr ir pilnīgi pietiekami drēbītes izgludināt tikai no vienas puses – labāk no iekšpuses, lai mīkstinātu audumu, krokas un šuves, kas nonāk tiešā saskarē ar mazuļa maigo ādu.

Ja vien mazulim nav nopietnu ādas slimību, apģērba gludināšana no abām pusēm nav nepieciešama, tomēr, ja šis rituāls vecākus nomierina un viņiem ir gana daudz laika, ko veltīt šai nodarbei, tad kāpēc gan ne?

Raksts tapis sadarbībā ar "Lovela".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu