Kura bija pasaulē lielākā impērija? (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Ginesa rekordu grāmata vēsta, ka atbilde ir - Ahemenīdu impērija, saukta arī par Pirmo persiešu impēriju, kuru ap 550. gadu pirms mūsu ēras izveidoja Kīrs Lielais. Bet vai tiešām? 

Vēsturnieki ir aplēsuši, ka no Ahemenīdu troņa, kas atradās mūsdienu Irākas teritorijā, tika pārvaldīti 44% pasaules populācijas, padarot to par lielāko impēriju pasaules vēsturē. 

Protams, kā jau tas ir ierasts, ne visi šim faktam piekrīt. Domstarpības rodas tāpēc, ka pasaules populācija ir tikai viens veids, kā mērīt impērijas izplešanos. Kā arī pastāv jautājums par to, cik pareizi ir salīdzināt impēriju lielumus pēc populācijas mērījumiem dažādos periodos. 

Piemēram, kad Ahemenīdu impērija bija pašā plaukumā, tajā bija tikai 112,4 miljoni cilvēku. 1901. gadā briti valdīja pār ceturto daļu pasaules populācijas, kas toreiz bija 1,6 miljardus liela. Vai ir pareizi salīdzināt Britu un Ahemenīdu impērijas šādā veidā? Vai tas nav tas pats, kas salīdzināt ābolus ar apelsīniem? 

Pastāv vēl vairāki citi veidi, kā salīdzināt impēriju lielumu: lielākā zemes teritorija, lielākā apdzīvotā teritorija, lielākā armija, lielākais iekšzemes kopprodukts utt. 

“Mums vajadzētu izmantot metrisko sistēmu, lai izmērītu ilgtermiņa ietekmi un stabilitāti. Tas ir tāpēc, ka viena lieta ir plašu teritoriju iekarošana, bet otra ir šo teritoriju pārvaldīšana un šīs pārvaldes infrastruktūra. Es domāju, ka jāmēra būtu gados. Paskatieties uz Hitlera Trešo reihu; tas sagrāba plašas teritorijas, tomēr neviens to nesauc par impēriju, jo reihs pastāvēja vien sešus gadus, turklāt nemitīga kara apstākļos,” komentēja ēģiptologs Mārtins Bommass. 

Arī Čingishana izveidotā Mongoļu impērija nav pretendents uz lielākās impērijas pasaules vēsturē statusu. Lai arī šī impērija bija patiešām plaša, tā nepastāvēja ilgi – vien 88 gadus. 

Lai arī Britu impērija nebija ļoti vienota, tomēr salīdzinājumā ar Mongoļu impēriju tajā pastāvēja zināma kontrole.  

“Britu impērija bija tik liela, ka Saule burtiski tur nekad nenorietēja,” teica Bommass. 

Britu impērijas aprises sāka parādīties 16. gadsimta beigās, kad toreiz atsevišķās Anglijas un Skotijas karalistes nodibināja savas pirmās aizjūras kolonijas Amerikā un Karību salās. Tehniski varētu teikt, ka Britu impērija eksistē joprojām.  

Ja mēs esam vienisprātis ar princi Čārlzu, tad Britu impērijas mūžs bija aptuveni 400 gadu ilgs. Tas nozīmē, ka briti iekaroja lielākas teritorijas nekā jebkurš cits vēsturē. Tomēr Britu impēriju joprojām nevarētu saukt par lielāko impēriju pasaulē. Osmaņu impērija, piemēram, pastāvēja krietni ilgāk par Britu impēriju – veselus 600 gadus.  

Ja tu piekrīti, ka Romas impērija pastāvēja arī pēc tās sadalīšanās Rietumromas impērijā un Austrumromas impērijā jeb Bizantijā, tad sanāk, ka tā pastāvēja teju 1500 gadus, līdz sabruka Bizantija. 

“Ja skatās gadus, tad romieši šajās sacensībās ir uzvarējuši,” piebilda Bommass.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu