ASV izmeklēta iespējama tirgošanās ar prezidenta apžēlošanu

TVNET/Deutsche Welle
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

ASV Tieslietu departaments izmeklē iespējamu shēmu, kurā pret politiskajiem ziedojumiem varētu būt tikusi piedāvāta apžēlošana no prezidenta puses, liecina atslepenoti dokumenti.

20 lappušu dokumentā aizkrāsoti iesaistīto pušu vārdi. To identitāte publiski netiek atklāta, ziņo raidorganizācija "Deutsche Welle". Dokumentu otrdien atslepenoja federālā tiesa Vašingtonā.

Izmeklēšanā par nereģistrēta lobija darbību ar tiesas orderi tika izskatīts vairāk nekā 50 elektroierīču saturs.

Vismaz divi cilvēki, kuru vārdi dokumentā anonimizēti, turēti aizdomās par "slepenu lobēšanas shēmu", lai panāktu, ka prezidents apžēlo kādu trešo pusi, kuras vārds arī netiek atklāts.

Dokumentā norādīts, ka indivīdi apžēlošanu mēģināja panākt apmaiņā pret "iepriekš izdarītiem ievērojamiem ziedojumiem [politiskajai] kampaņai" vai "nākotnē gaidāmajiem ziedojumiem kampaņai".

Otrdien publiskotais dokuments saistīts ar federālā tiesneša Berila Hauela izskatītu lietu, kurā viņš apmierināja prokuratūras prasību piekļūt izmeklētāju atklātajai saziņai starp iespējamajiem korupcijas plānotājiem.

Publiski pieejamā informācija neliecina, ka ierosinātas apsūdzības. ASV Tieslietu departaments aģentūrai "Reuters" otrdienas vakarā norādīja, ka "neviena ASV amatpersona nav [izmeklēšanas] mērķis".

Dokumentā norādīts, ka Tieslietu departaments neesot vēlējies, lai informācija par izmeklēšanu izskan publiski, jo pret "indivīdiem un saistībā ar viņu rīcību" vēl nekādas apsūdzības nav izvirzītas.

ASV prezidents Donalds Tramps tviterī apgalvoja, ka tiesas publiskotais dokuments esot "viltus ziņas".

Tramps veicis vairākas strīdīgi vērtētas apžēlošanas. 

Pagājušonedēļ Tramps apžēloja savu bijušo nacionālās drošības padomnieku Maiklu Flinnu, kurš atzinis vainu melošanā par kontaktiem ar Krievijas vēstnieku ASV, kad viņš 2016.gada beigās sniedza informāciju īpašā prokurora Roberta Millera izmeklēšanai par Krievijas iejaukšanos iepriekšējās ASV prezidenta vēlēšanās.

Tieslietu departaments šonedēļ lūdza federālās tiesas tiesnesi izbeigt izmeklēšanu par Flinnu, jo Trampa apžēlošana esot anulējusi tālākās tiesvedības.

Šogad Tramps samazināja soda termiņu konservatīvajam politiskajam konsultantam Rodžeram Stounam, kurš notiesāts par melošanu izmeklētājiem un liecinieku ietekmēšanu Millera izmeklēšanas laikā.

Tramps arī izteicies, ka viņam esot "absolūtas tiesības" apžēlot pašam sevi, ko gan juridiskie eksperti uzskata par soli, kas būtu pretrunā konstitūcijai. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu