Kā pareizi saģērbt mazuli, lai pastaiga ziemā būtu droša un patīkama

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Regulāras pastaigas svaigā gaisā ir ļoti nozīmīgas mazuļa attīstībai, bet, kad termometra stabiņš noslīd zem nulles atzīmes, vecāki mēdz justies apjukuši – vai doties pastaigā, un, ja iet, kā pareizi saģērbt bērniņu, lai mazais nepārkarstu vai nenosaltu. Šajā rakstā noskaidrosim svarīgāko, kas jāzina, lai pastaigas ziemā būtu drošas un patīkamas gan vecākiem, gan mazulim.

Pirmajos dzīves mēnešos zīdainīša dienas režīms ir pavisam vienkāršs – mazā cilvēciņa svarīgākie uzdevumi ir ēšana un gulēšana. Pastaigām ir ļoti svarīga nozīme, jo svaigā gaisā bērniņš ne vien labāk guļ, bet arī norūdās, turklāt ultravioletā starojuma ietekmē organisms aktīvi ģenerē augšanai nepieciešamo D vitamīnu.

Kad doties pirmajā pastaigā ar zīdaini

Ja mamma un bērniņš jūtas labi un āra temperatūra nav zemāka par mīnus pieciem grādiem, pediatru ieskatā pirmajā pastaigā var doties jau nākamajā dienā pēc ierašanās no dzemdību nama. Jāsāk ar 10-15 minūtēm, pakāpeniski vienas pastaigas laiku pagarinot līdz 40 minūtēm.

Mēneša vecumā, kad mazulītis jau ir norūdījies, ārā var doties pat līdz mīnus 10 grādu salā, turklāt 40 minūšu pastaigas dienā var būt pat vairākas. Savukārt trīs mēnešus vecs bērniņš ratos var saldi gulēt pat 2-3 stundas, ja vien gaiss nav parlieku mitrs un nepūš ass vējš, jo vēja un nokrišņu ietekmē aukstums ir jūtams krietni spēcīgāk, un mazulis ātrāk izjutīs diskomfortu.

Gadījumā, ja ārā gaiss ir aukstāks par mīnus 15 grādiem, bērniem līdz gada vecumam no pastaigām būtu ieteicams atturēties.

Ja laika apstākļi, vecāku nogurums, veselības problēmas vai citi faktori liedz doties pastaigā ārpus mājas, mazulīti var “pastaidzināt”, novietojot ratiņus verandā vai uz balkona – šāda procedūra būs ne mazāk vērtīga bērniņa veselībai. Ja šāds risinājums nav iespējams, ir svarīgi vismaz regulāri izvēdināt mazuļa guļamistabu.

Kādēļ pastaigas svaigā gaisā ir tik svarīgas

Daudzi vecāki laika ekonomijas nolūkā mēdz apvienot pastaigu ar iepirkšanos veikalā, tomēr tas nav ieteicams, jo, pirmkārt, šāda rīcība rada apdraudējumu zīdaiņa veselībai, otrkārt, ļaužu pārpildītās vietās mazulis var kļūt nemierīgs, treškārt – jāatceras, ka pastaigas galvenais mērķis ir uzturēšanās svaigā gaisā.

Elpošana svaigā gaisā veicina papildus skābekļa nonākšanu organismā un ogļskābās gāzes izvadīšanu, kā arī skābekļa transportēšanu uz šūnām un tā izmantošanu. Elpošanas sistēma ir saistīta ar visiem orgāniem – bez skābekļa nav iespējama šūnu vielmaiņa un enerģijas ražošana.

Parasti pastaigas laikā cieši iemieg pat visnemierīgākie brēkulīši, turklāt svaigā gaisa terapija palīdz stiprināt bērna imūnsistēmu, skābeklis stimulē mazuļa smadzeņu darbību un vairo viņa labsajūtu.

Foto: Shutterstock

Protams, pastaiga lietusgāzē vai sniegputenī nav īpaši patīkama, bet arī gada aukstajā sezonā ir pietiekami daudz pastaigām piemērotu dienu. Nevajadzētu aizbildināties ar sīku lietutiņu, pāris sniega pārslām vai saules trūkumu, lai atteiktos no šīs veselīgās nodarbes. Vienkārši jāzina, kā sagatavoties un pareizi saģērbt mazuli pastaigai dažādos laika apstākļos.

Kā sagatavoties pastaigai

Tā kā pirmā pastaiga ilgst vien 10-15 minūtes, tai nav nepieciešams īpaši gatavoties. Ja vecākiem tā ir vieglāk, iesākumā nav nepieciešami pat ratiņi – tos var atstāt mājās, nesot mazulīti rokās vai iesienot slingā.

Ar laiku, dodoties garākās pastaigās ar ratiem, nepieciešams iepriekš sarūpēt līdzņemšanai nepieciešamās lietas, kas varētu noderēt pastaigas laikā. Lai visus piederumus nevajadzētu nest līdzi maisiņā, parocīgi, ja ratiem komplektā ir pie roktura piestiprināma soma.

Lūk, lietas, kas varētu noderēt pastaigas laikā:

  • ūdens pudelīte termosā mazulim;
  • ūdens vai tēja vecākiem;
  • rezerves māneklītis (ja tāds tiek izmantots);
  • papīra salvetes;
  • dezinficējošas mitrās salvetes;
  • lietus pārklājs.

Pirms pastaigas mazuli jāpabaro un jānomaina autiņbiksītes, lai nekas netraucētu bērniņam ratos mierīgi iemigt.

Kā ziemā saģērbt mazuli atbilstoši laika apstākļiem

Viens no jautājumiem, kas uztrauc daudzus vecākus, dodoties pastaigās ziemas laikā, ir, kā ģērbt mazuli, lai viņam nebūtu ne par karstu, ne par aukstu. Izvēloties apģērbu zīdainim, pediatri iesaka tā saucamo “sīpoliņa” principu – drēbes vairākās plānākās kārtās.

Lai mazais nesasvīstu, gatavojoties pastaigai, jāatceras zelta likums – vispirms sagatavo līdzi ņemamās lietas un saģērbjas paši vecāki, un tikai tad ģērbj mazuli.

Lai bērniņam būtu ērti, visām drēbēm, īpaši apakšveļai, jābūt no "elpojošiem", dabīgiem audumiem. Apģērbu ieteicams iegādāties ar nelielu rezervi izmērā, lai mazulis varētu brīvi kustināt rokas un kājas.

Foto: Shutterstock

Lūk, ieteicamās apģērba kārtas mazuļa ziemas garderobei:

  1. autiņbiksītes, īsroku apakškrekliņš jeb bodjs, zeķītes, plānā cepurīte;
  2. rāpulītis, ja temperatūra ir zem nulles – arī siltākas bikses un jaciņa;
  3. mitrumu necaurlaidīgs un “elpojošs” ziemas kombinezons, cepurīte, cimdi, šalle (ja kombinezons kakla daļā nav piegulošs).

Nevajadzētu pirkt pārāk lielu kombinezonu, ar domu to izmantot vairākus gadus. Pārlieku platā kombinezonā mazulim var būt pārāk auksti, jo viņš ar sava ķermeņa siltumu nespēs to piesildīt.

Lai nevajadzētu lauzīt galvu par piemērotas segas izvēli, ziemas periodā lieti noderēs aitādas guļammaiss, ko ieklāj ratu kulbā vai liek sēžamajos ratos. Dabiskais materiāls spēj uzturēt siltumu pat mīnus 20 grādu salā. Ja bērniņš ratos tiek likts siltajā guļammaisā, tad klāt virsū segu nav nepieciešams – svarīgi, lai mazulim būtu silti, bet viņš nesasvīstu.

Pastaigas laikā nevajadzētu apmeklēt veikalus vai ilgstoši uzturēties citās siltās telpās. Mazuļa imūnsistēma vēl nav nostabilizējusies, tāpēc viņš nespēj ātri reaģēt uz krasām temperatūras izmaiņām. Ja tomēr nonākat iekštelpās, bērniņš tūlīt jānoģērbj, lai viņš nepārkarstu.

Kā zināt, vai mazulim pastaigas laikā nav pārāk karsti vai auksti? Ja mazulis ir mierīgs, saldi guļ un sejiņa ir silta, tad, visticamāk, viņš jūtas ērti un viss ir kārtībā. Ja mazulis ir nemierīgs un raud, iespējams, viņš ir pārkarsis vai nosalis. Ja, pataustot bērna skaustu vai muguru, jūtams, ka āda ir sasvīdusi, – mazulis ir pārkarsis, savukārt, ja āda ir jūtami vēsa, ļoti iespējams, ka mazais nav atbilstoši saģērbts vai sasegts. Šādos gadījumos nekavējoties vajadzētu vest bērniņu iekštelpās. Ja rodas jautājumi vai aizdomas par kādu saslimšanu, noteikti konsultējieties ar savu pediatru.

Raksts tapis sadarbībā ar "Lovela".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu