ASV piedzimis bērns no olšūnas, kas apaugļota pirms 27 gadiem

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Šā gada oktobrī ASV pasaulē nāca Mollija Gibsone. Viņa radās no apaugļotas olšūnas, kas tika sasaldēta 1992.gadā, taču izmantota tikai 2020.gada februārī, vēsta raidorganizācija BBC.

Meitenītes vecāki ir 29 gadus vecā pamatskolas skolotāja Tīna Gibsone un 36 gadus vecais kiberdrošības analītiķis Bens Gibsons no Tenesī.

Viņu vecākā meita Emma piedzima 2017.gadā. Tolaik viņa bija no vecākās apaugļotās olšūnas piedzimušais bērns - tā sasaldētā veidā bija glabājusies 24 gadus. Mollija un Emma radušās no viena un tā paša donoru pāra ģenētiskā materiāla.

"Mēs esam ļoti laimīgi," raidorganizācijai BBC sacīja Tīna Gibsone. "Ja pirms pieciem gadiem kāds būtu pateicis, ka mums būs ne tikai viena meitiņa, bet veselas divas, es tam nebūtu ticējusi."

Pārim gandrīz piecus gadus bija grūtības ieņemt bērnu, līdz Gibsones vecāki ziņās padzirdēja par iespēju pieteikties uz mākslīgās apaugļošanas pacientu ziedotajām olšūnām, kas procedūras ietvaros tika apaugļotas, taču dažādu iemeslu dēļ netika izmantotas. Ģimenes, kam ir grūtības ieņemt bērnu, caur labdarības organizācijām var pieteikties uz apaugļotajām olšūnām un laist pasaulē bērnu, ar  ko tiem nav ģenētiskas radniecības.

Lēsts, ka ASV patlaban glabāšanā atrodas ap vienu miljonu apaugļotu cilvēka olšūnu.

"Mums bija vienalga, kā bērns izskatīsies vai no kurienes tas nāks," stāsta Gibsone. Galu galā viņa atlasīja donoru pārus, kuri, tāpat kā Gibsoni, ir neliela auguma.

Apaugļotās olšūnas, no kurām radās Mollija un Emma, tika donētas un sasaldētas 1992.gadā. Tīna Gibsone tolaik bija apmēram gadu veca.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu