Ne bez diskusijām Saeima no amata atbrīvo negatīvi novērtēto tiesnesi Melamedu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas vairākums šodien no tiesneša amata atbrīvoja atkārtoti negatīvi novērtēto Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesnesi Unu Melamedu.

Melameda no amata atbrīvota pēc Tieslietu padomes ierosinājuma saistībā ar atkārtotu negatīvo profesionālās darbības novērtējumu.

Vairāki lielākoties opozīcijas deputāti debatēs iebilda pret tiesneses atbrīvošanu no amata, norādot, ka tas būšot Satversmē noteiktā regulējuma, kurā cita starpā minēta arī tiesnešu disciplinārkolēģijas lēmuma nepieciešamība, pārkāpums, un aicināja šajā jautājumā sagaidīt Satversmes tiesas iespējamo lēmumu. Daži parlamentārieši šo lēmumu vērtēja kā politisku.

Savukārt Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Juris Jurašs (JKP) pauda, ka Saeimas sēdes debatēs izskanējusi dezinformācija un ka tiesnese tiek atbrīvota no amata likumā noteiktajā kārtībā. Jurašs skaidroja, ka šāds lēmums nav politisks un ka tas rosināts no tiesu varas puses un tiek pieņemts pēc tiesnesei nelabvēlīgiem Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas, Disciplinārtiesas un Tieslietu padomes lēmumiem.

Kā ziņots, Augstākā tiesa (AT), neminot personas identitāti, iepriekš paziņoja, ka Disciplinārtiesa atstājusi negrozītu Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas lēmumu par kādas pirmās instances tiesas tiesneses profesionālās darbības atkārtotu negatīvu novērtējumu.

LETA vēl šī gada sākumā rakstīja, ka Tiesnešu disciplinārkolēģija nolēmusi Melamedai piemērot disciplinārsodu - mēnešalgas samazināšana par 10% uz sešiem mēnešiem. Viņai disciplinārsods piemērots par to, ka gandrīz divus gadus un deviņus mēnešus kavējās, izvērtējot Polijas policijas tiesiskās palīdzības lūgumu. Tāpat šāds disciplinārsods piemērots arī, jo viņa vairāk nekā 17 mēnešus kavējās, nosūtot citā lietā iesniegto apelācijas sūdzību apelācijas instances tiesai.

Kā ziņots, Melameda uzskata, ka tiesneša zvērestu nav pārkāpusi, liecina tiesneses ieraksts viņas "Facebook" kontā. Viņa iepriekš atgādināja, ka tikai Saeima var izlemt par viņas atbrīvošanu no amata.

Melameda paziņoja, ka viņa vienmēr ir uzklausījusi visus lietas procesa dalībniekus, un nenožēlo pieņemtos lēmumus tiesas sēdē. Melameda uzskata, ka nav pārkāpusi nevienu no 2006.gadā zvērestā dotajiem solījumiem. 

LETA arhīvs liecina, ka Melameda kā Rīgas pilsētas zemesgrāmatu nodaļas tiesnese zvērestu nodeva 2006.gadā un viņa savulaik izskatījusi tādas lietas, kā krimināllietu, kurā portāla "kompromat.lv" pārstāvis Leonīds Jākobsons bija apsūdzēts saistībā ar bijušā Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (S) elektroniskā pasta vēstuļu publiskošanu.

Tāpat viņa bijusi tiesnese savulaik plaši aprakstītājai Latvijas Universitātes pētnieka Ilmāra Poikāna jeb Neo krimināllietai par datu lejupielādi no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu