Vairākas biedrības izveidojušas domnīcu, lai aizstāvētu tradicionālās ģimenes ideju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Vairākas biedrības ir izveidojušas domnīcu, lai aizstāvētu tradicionālās ģimenes ideju, pavēstīja biedrības "Vecāku Alianse" valdes priekšsēdētāja Aira Jēkabsone.

Viņa norādīja, ka pēc 12.novembra Satversmes tiesas sprieduma par tēva atvaļinājuma piešķiršanu bērna mātes dzīvesbiedrei - "konservatīvu uzskatu pārstāvji aktivizējušies savu likumisko tiesību aizstāvībai".

Šai laikā "dabiskas ģimenes" aizstāvji izveidojuši domnīcu, kuras pamatu veidojot biedrības, kuras izstrādāja "Memorandu ģimenes vērtību stiprināšanai", kā arī jaunpienācēji - dažādu jomu eksperti no privātā un valsts sektora, nevalstiskās organizācijas, draudžu un uzņēmumu pārstāvji, juristi, politiķi, radošā inteliģence, klāstīja Jēkabsone.

Memorands izstrādāts 2018.gada 23.novembrī, un to līdz 2020.gadam parakstījušas 2587 privātpersonas, nevalstiskās organizācijas, draudzes un uzņēmumi, liecina paziņojums biedrības "Asociācija Ģimene" mājaslapā.

Memoranda vadmotīvs ir - Latvijas kā stipras un ilgtspējīgas valsts pamats ir ģimene, kas balstīta laulībā starp vīrieti un sievieti. Memoranda parakstītāji uzskata, ka tā ir labvēlīgākā un drošākā vide bērnu attīstībai.

Jēkabsone klāstīja, ka biedrības "Asociācija ģimene" valdes priekšsēdētāja darbam ar ģimenēm Ilona Bremze ir ilgus gadus darbojusies Demogrāfisko lietu padomē, un attiecībā uz šo jautājumu viņa esot norūpējusies. Bremzes ieskatā, nevar piekrist aicinājumam, kuru pauduši psihologi, ka bērnu tiesību labākajās interesēs ir dot viņiem iespēju augt viendzimuma pāru savienībās, un Saeimas pienākums esot nodrošināt tam juridisko aizsardzību.

"Mūs cenšas maldināt, apgalvojot, ka homoseksuālu cilvēku attiecību legalizēšana un līdzšinējā ģimenes jēdziena paplašināšana, neietekmēs citu dzīves. Tas ir šaurs skatījums, jo uz sabiedrību jālūkojas ilgtermiņā makrolīmenī," uzskata Bremze, piebilstot, ka "ģimeņu disfunkcijas pieaugs, rada jaunas sociālās problēmas".

Tas, savukārt, negatīvi ietekmēšot gan demogrāfiju, gan ekonomiku, gan valsts attīstību kopumā. Viņasprāt, politiķiem būtu vairāk jādomā, kā palīdzēt nepilnajām un daudzbērnu ģimenēm, stiprinot to funkcionalitāti un sniedzot finansiālu atbalstu.

Savukārt medicīnas doktors Enoks Biķis, kādreizējais Latvijas pediatru asociācijas prezidents norāda, ka ģimenes vērtību saglabāšana un stiprināšana sabiedrībā ir ļoti nozīmīga nākamajām paaudzēm. Viņš ir pārliecināts, ka "homoseksuālisms jāuzskata par būtisku novirzi no normas, un tas ir postošs faktors bērnu audzināšanā attiecībā uz harmoniskām, veselīgām un tradicionālām ģimenes vērtībām".

Pēc viņa domām, ja bērns ģimenē nepiedzīvo pretējā dzimuma klātbūtni, tas var izraisīt nedrošību, stresu, kā arī emocionālas grūtības, kas negatīvi ietekmējot viņa veselību.

Vienlaikus kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite Daiga Daize pauž, ka ir svarīgi nejaukt jēdzienus "vecāku intereses" un "bērnu intereses". Tas esot būtiski gan likumdevējiem, gan sabiedrībai kopumā, un, viņasprāt, "ir nepieļaujami, ka psihologi rāda negatīvu piemēru, veicinot sagrozītas informācijas izplatīšanos un tādā veidā pastiprinot sabiedrības šķelšanos".

Biedrības "Vecāku Alianse" valdes priekšsēdētāja informēja, ka domnīcā ietilpstošās organizācijas, speciālisti un privātpersonas esot paudušas gatavību atbalstīt pilsonisko iniciatīvu "Par dabiskas ģimenes aizsardzības nostiprināšanu Satversmē", kas 26.novembrī iesniegta platformā "Mana Balss", un ir gatavas to parakstīt, tiklīdz tā tiks aktivizēta.

Jau ziņots, ka novembrī Satversmes tiesa par neatbilstošu Satversmei atzina likuma norma, kas viendzimuma pāriem pēc bērna dzimšanas neparedz tiesības uz atvaļinājumu.

Reaģējot uz to, Latvijas psihologu iniciatīva "Par tiesiskumu bērnu un ģimeņu aizstāvībai" pagājušonedēļ aicināja Saeimu ņemt vērā viendzimuma partneru bērnu labākās intereses, iedzīvinot likumos Satversmes tiesas spriedumu par nepilnībām Darba likumā.

Vēstulē Saeimai, kuru parakstījuši kopumā 60 psihologi, tiek uzsvērts, ka ir būtiski vadīties saskaņā ar bērna vislabākajām interesēm, veicot izmaiņas arī citos nepieciešamajos normatīvajos aktos, lai nodrošinātu līdzvērtīgus tiesiskos apstākļus ikvienam Latvijas bērnam un ģimenei.

"Pētījumi liecina, ka viena no būtiskajām bērnu interesēm ir attīstīt spēju izjust empātiju un kopības sajūtu ar cilvēku kopienu, sadarbību un interesi par cilvēces labklājību. Šīs spējas veidojas, bērnam augot ģimenē, neatkarīgi no tā, vai vecāki ir homoseksuāli vai heteroseksuāli," teikts vēstulē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu