Everesta oficiālais augstums palielinājies par nepilnu metru

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Ķīnas un Nepālas varas iestādes beidzot atrisinājušas gadiem ilgušo strīdu par to, cik tieši augsts ir Everests, vēsta ASV raidsabiedrība CNN. 

Pasaulē augstākā virsotne, kas atrodas Himalajos, starp Nepālu un Ķīnas kontrolēto Tibetu, ir 8848,86 metrus augsta, otrdien paziņoja Ķīnas un Nepālas amatpersonas. 

Tas ir par nepilnu metru vairāk par iepriekš oficiāli atzīto Everesta augstumu. 

Līdz šim oficiālais Everesta augstums bija 8848 metri - šāds rezultāts tika iegūts 1955.gadā, kad mērījumu veica Indijas ģeoloģijas dienests. 

Ķīna 2005.gadā veiktā mērījumā ieguva datus, ka Everests esot 8844 metrus augsts. Nepāla Ķīnas mērījumu attiecās atzīt. 

2015.gadā Nepālu skāra 7,8 magnitūdu zemestrīce. Vairāki pasaules zinātnieki toreiz izteicās, ka zemestrīces rezultātā varētu būt mainījies Everesta augstums. 

Divus gadus vēlāk Nepālas valdība sāka projektu, kas paredzēja no jauna izmērīt Everesta augstumu. 2019.gadā jaunu Everesta augstuma mērījumu veica arī Ķīnas ekspertu komanda. Savukārt kopš tā laika abas puses analizēja rezultātus.

2019.gadā Nepālu apmeklēja Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins un abu valstu līderi nolēma, ka jāpanāk vienošanas par Everesta augstumu.

Nav šaubu, ka Everests paliks pasaulē augstākā virsotne, jo nākamā augstākā - K2 uz Pakistānanas un Ķīnas robežas - ir 8611 metrus augsta.

Everesta augstumu pirmo reizi noteica briti ap 1856.gadu. Toreiz tika aprēķināts, ka virsotne ir 8842 metrus augsta.

1999.gadā ASV Nacionālā ģeogrāfijas biedrība, izmantojot GPS tehnoloģiju, aprēķināja, ka Everests ir 8850 metrus augsts, bet Ķīna 2005.gadā paziņoja, ka virsotnes augstums ir 8844,43 metri, jo šajos aprēķinos netika iekļauts sniega segas biezums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu