Covid-19 uzliesmojums Kaļiņingradā: slimnīcās trūkst gultasvietu, apbedītāji netiek galā (22)

TVNET/Meduza
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TASS/Scanpix

Kaļiņingradas apgabalā, Krievijas eksklāvā pie Baltijas jūras, ārsti sūdzas par rindām un gultasvietu trūkumu intensīvās aprūpes nodaļās, bet apbedītāji - par tādu mirušo pieplūdumu, ar kuru nespēj tikt galā, ziņo "Meduza". Reģionālās valdības sniegtajos Covid-19 datos vērojamas nopietnas neatbilstības.

Kaļiņingradā, kur dzīvo mazāk nekā miljons cilvēku, līdz šim oficiāli apstiprināti ap 13 000 inficēšanās gadījumu ar jauno koronavīrusu.

Medija "Novij Kaļiņingrad" žurnālisti sadarbībā ar  portālu "Meduza" izpētījuši, ka pastāv neatbilstības starp datiem, ko nosauc Kaļiņingradas valdība un ko reģistrējusi federālā valdība. Novembra beigās "Meduza" un "Mediazona" publicēja Krievijas Veselības ministrijas Koronavīrusa situācijas monitoringa informācijas centra publiski nepieejamos datus par saslimstību Krievijas reģionos. Daudzviet dati sakrita ar reģionālo valdību publiski sniegtajiem datiem, taču dažos reģionos bija vērojama pamatīga atšķirība. Kaļiņingradas apgabalā dati atšķīrās līdz pat piecām reizēm - Kaļiņingradas operatīvais štābs kopš pandēmijas sākuma līdz novembra beigām bija ziņojis par 106 nāves gadījumiem, savukārt Veselības ministrija uzrādīja 496.

Sākumā apgabala valdība centās noliegt mediju publikācijas. Vēlāk tā atzina augstāko rādītāju patiesumu, taču noliedza, ka tie būtu tikuši slēpti. Neatbilstību datos tā skaidroja ar to, ka nereģistrētajos gadījumos nāves cēlonis bijis cits.

Demogrāfs un bijušais Krievijas Valsts statistikas pārvaldes padomnieks Aleksejs Rakša žurnālistiem paudis, ka patiesais inficēto un mirušo skaits varētu būt pat desmitiem reižu lielāks, nekā uzrāda apgabala amatpersonas.

Kaļiņingradas apgabala domes deputāts Mihails Česalins portālam "Meduza" sacīja, ka oficiālie statistikas dati neuzrādot reālo ainu. "Es pazīstu ļoti daudzus cilvēkus, kuri šajā statistikā neiekļuva, jo pie viņiem neatbrauca ārsts, neatbrauca ātrā palīdzība un viņiem nācās ārstēties mājās. Statistika ir tāda, lai reģiona valdība izskatītos labi," viņš uzskata.

Rakša norāda, ka patieso ainu var nojaust, aplūkojot vispārējos mirstības datus reģionā. Saskaņā ar tiem 2020.gada novembrī bija augstākā mirstība pandēmijas laikā - šajā periodā miruši par 43% vairāk cilvēku nekā 2019.gada novembrī. Otrs augstākais mirstības pieaugums reģistrēts septembrī - miruši par 21% vairāk cilvēku nekā 2019.gada septembrī. "Pirmā viļņa" laikā atšķirība nebija lielāka par 4%.

Vasarā uz Kaļiņingradu aktīvi tika aicināti tūristi. Jūlijā un augustā Kaļiņingradu apmeklēja ap 270 tūristu no "lielās" Krievijas, bet kopumā, neskatoties uz Covid-19 ierobežojumiem, 2020.gadā eksklāvu apmeklējuši 1,3 miljoni tūristu, kas no 2019.gada rādītājiem atpaliek tikai par aptuveni 440 000 cilvēkiem.

"Meduza" vēsta, ka apgabala veselības aprūpes sistēma netiek galā ar Covid-19 uzliesmojumu. Slimnīcās ir rindas, aptiekās izpirkti pretvīrusu preparāti un antibiotikas, bet Covid-19 informācijas tālrunis aktīvākajā dienas daļā saņem līdz pat 2000 zvaniem stundā, tāpēc gaidīt savu kārtu zvanītājiem nākoties ap 40 minūtēm.

Kaļiņingradieši ziņo, ka, neskatoties uz augstu temperatūru un citiem saslimšanas simptomiem, viņiem neesot iespējas nedz veikt Covid-19 testu, nedz arī doties uz slimnīcu. Mediķi žurnālistiem stāsta, ka slimnīcās vienkārši neesot vietu, savukārt amatpersonas to noliedz, sakot, ka stacionārā gultasvietu esot pietiekami. Apgabala veselības ministrs Aleksandrs Kravčenko slimnīcu augsto noslogotību skaidro ar medikamentu deficītu aptiekās - Kaļiņingradas iedzīvotāji varētu ārstēties mājās, bet neesot zāļu.

Informācijas avots medicīnas sistēmā norāda, ka garas rindas esot tieši uz gultasvietām intensīvajā aprūpē. 1.decembrī Krievijas veselības ministrs Mihails Muraško sacīja, ka Kaļiņingradas apgabalā atlicis mazāk par 5% brīvu gultasvietu. Šis reģions un Sanktpēterburga viņam radot "vislielākās bažas".

Drūma situācija ir arī Kaļiņingradas apbedīšanas pakalpojumu sektorā. Tajā strādājošie kritizē Covid-19 izplatības ierobežojumu mīkstināšanu - septembrī tika atcelta pašizolācijas prasība cilvēkiem virs 65 gadu vecuma vai ar hroniskām kaitēm, tika mīkstināta darba devējiem noteiktā prasība nodrošināt attālinātā darba iespējas, kā arī kafejnīcām un bāriem tika atviegloti darba laika ierobežojumi.

"Vajadzēja izsludināt trauksmi un aizvērt visu apgabalu," uzskata kāda Kaļiņingradas apbedīšanas biroja vadītājs, kurš vēlējās palikt anonīms. "Situācija reģionā ir briesmīga: dzimtsarakstu nodaļa nespēj laicīgi izrakstīt nāves apliecības, morgā veidojas rindas. Kaļiņingradas apgabalā nepietiek zārku! Tādu mirstību nekad neesam redzējuši."

Citi apbedīšanas biroji par zārku trūkumu pagaidām nav sūdzējušies.

Apbedīšanas biroja vadītājs norāda, ka bieži pēc visiem epidemioloģiskās drošības noteikumiem esot jāapglabā cilvēki, kam Covid-19  nemaz neesot diagnosticēts.

Neskatoties uz Covid-19 situāciju, apgabala valdība turpina aicināt atpūtniekus, norāda "Meduza". Jaunajā gadā rezervēti 90% viesnīcu istabu.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu