Komisija atbalsta valdības lēmumu par liegumu brīvdienās veikalos tirgot alkoholu (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija šodien atbalstīja valdības lēmumu, kas nosaka liegumu brīvdienās veikalos tirgot alkoholu un regulē citu preču pārdošanu.

Lai arī valdības lēmums jau darbojas, normatīvie akti paredz, ka Saeimai jāapstiprina šie grozījumi Covid-19 ierobežošanai izsludinātās ārkārtējās situācijas rīkojumā.

Normatīvie akti gan neparedz Saeimas iespējas atcelt konkrētus grozījuma punktus, bet dod iespējas kopumā noraidīt vai atbalstīt šos grozījumus. Saeimas komisija šodien valdības veiktos grozījumus atbalstīja un galavārds vēl būs jāpieņem Saeimai. Ja Saeima tos noraidītu, attiecīgie valdības lēmumi zaudēs spēku un ieviestie ierobežojumi nekavējoties jāatceļ.

Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis iepriekš aģentūrai LETA pauda, ka veikaliem noteiktie ierobežojumi ir nepārdomāti un nepamatoti.

Šodien Saeimas komisijā viņš savu kritiku atkārtoja, norādot, ka valdības noteiktie ierobežojumi tikai veidojot pircēju rindas darba dienās, īpaši piektdienās Tāpat tie ir papildus slogs mazumtirgotājiem, kuri tāpat kā mediķi ir "var teikt ir frontes pirmajās rindās".

"Tagad ir tā, ja nopērc lasi, tad nevari nopirkt blakus esošu foliju. Ja nopērc mīklu, tu nevari nopirkt cepamo papīru. Tu nopērc konservu kārbu, tu nevari nopirkt attaisāmo. Tādi smieklīgi gadījumi. Nerunāsim nemaz par sērkociņiem. Šie kuriozi vēl nav novērsti, taču tiek ģenerēti jauni ierobežojumi [valdība ceturtdien lems par jauniem ierobežojumiem]," norādīja Krūzītis.

Krūzītis piekrita, ka pārmērīga alkohola lietošana ir kaitīga veselībai, taču svētkos bez alkohola sabiedrība nevarēšot iztikt.

Tāpat viņš kritizēja to, ka, valdība lemjot par ierobežojumiem, nediskutē ar nozari un šie lēmumi par preču ierobežojumiem tiek pieņemti novēloti.

Tirdzniecības ierobežojumus arī iepriekš kritizējis šodien uz komisijas sēdi uzaicinātais Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusevičs. Arī viņš apgalvoja, ka ierobežojumi nav pārdomāti un šāda veida tirgošanās veido tikai pircēju rindas.

Tirgotāju pārstāvis apgalvoja, ka par ieviestajiem preču tirgošanas ierobežojumiem Latviju apsmejot, jo nav valsts izpratne par cilvēku nepieciešamībām. 

"Es domāju, ka preces, kuras nepieciešamas higiēnai, veselības uzturēšanai un komunālā komforta nodrošināšanai ir jāatļauj," uzsvēra Danusevičs. 

Danusevičs piekrīt, ka tabakas lietošana ir atkarība, taču pīpmaņi tāpat meklēs iespējas cigarešu iegādei. Tā rezultāta jau tagad "melnā tirdzniecība" uzplaukusi un valsts zaudē ieņēmumus no akcīzes.

Jau ziņots, ka valdībā pieņemtie grozījumi rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu nosaka, ka brīvdienās atļauta visa preču sortimenta tirdzniecība aptiekās, tostarp veterinārajās aptiekās, kā arī degvielas uzpildes stacijās, izņemot alkoholu, tabaku un tabakas izstrādājumus. Savukārt pārējās tirdzniecības vietās atļauta tikai pārtikas preču, izņemot alkoholu, higiēnas preču, dzīvnieku barības, preses izdevumu un sabiedriskā transporta biļešu, kā arī sejas aizsargmasku tirdzniecība.

Tāpat brīvdienās atļauta jebkādu preču distances tirdzniecība un e-komercija - preču iegāde ar distances līgumu, piegāde uz mājām un pakomātiem, kā arī preču izsniegšana un saņemšana veikalos. Savukārt pilnībā aizliegta ir gadatirgu organizēšana.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu