ASV jauni Covid-19 rekordi; Baidens un Penss vakcinēsies (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

ASV pēdējo 24 stundu laikā ir reģistrēti 3784 jauni nāves gadījumi, kas saistīti ar Covid-19, un vairāk nekā 250 000 jaunu inficēšanās gadījumu, un abi šie skaitļi ir jauni vienas dienas rekordi, liecina Džonsa Hopkinsa Universitātes trešdien apkopoti dati. 

Valstī jau vairāk nekā mēnesi ir ievērojami pieaudzis Covid-19 infekcijas gadījumu skaits. ASV hospitalizēto Covid-19 pacientu skaits ir sasniedzis 113 000, kas arī ir jauns rekords.

Pēdējās nedēļas gaitā ASV trīs dienas jauno Covid-19 upuru skaits ir bijis lielāks par 3000.

Savukārt pēdējo divu nedēļu laikā 11 dienas jauno Covid-19 gadījumu skaits ir pārsniedzis 200 000. 

ASV varas iestādes bija brīdinājušas par infekcijas gadījumu skaita un nāves gadījumu skaita straujāku kāpumu, jo miljoniem amerikāņu novembrī ceļoja pa valsti uz Pateicības dienas brīvdienām, ignorējot aicinājumus palikt mājās, lai palēninātu jaunā koronavīrusa izplatīšanos.

Eksperti tagad bažījas, ka situācija var kļūt vēl skaudrāka pēc Ziemassvētku un gadu mijas svinēšanas pasākumiem.

Jaunie rekordi ir sasniegti laikā, kad ASV ir uzsākta masveida vakcinācijas kampaņa pret Covid-19. 

Baidens un Penss vakcinēsies

ASV viceprezidents Maiks Penss un viņa sieva Karena piektdien saņems Covid-19 vakcīnu, lai sekmētu sabiedrības uzticēšanos tai, trešdien paziņoja Baltā nama administrācija.

Jaunnedēļ publiski vakcīnu saņems arī jaunievēlētais prezidents Džo Baidens, vēsta ziņu aģentūra AP, atsaucoties uz divām pārejas komandas amatpersonām.

Penss ar sievu "publiski saņems Covid-19 vakcīnu, lai reklamētu šīs vakcīnas drošumu un efektivitāti un palielinātu uzticēšanos [vakcīnai] starp amerikāņiem," teikts Baltā nama paziņojumā.

Šis pasākums, kuru paredzēts rīkot Baltajā namā, notiek masveida vakcinācijas programmas pirmajā nedēļā. Programmas mērķis ir apturēt jaunā koronavīrusa pandēmiju, kas jau prasījusi vairāk nekā 300 000 amerikāņu dzīvības, un tā tiek veikta ar uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātu vakcīnu.

Līdz ar Pensiem tiks vakcinēts arī ASV galvenais ārsts Džeroms Adamss.

Šīs vakcinācijas publiska demonstrēšana liecina, cik nopietnas problēmas ir varas iestādēm ne vien vakcīnu izplatīšanā pa milzīgo ASV teritoriju, bet arī sabiedrības skepses pārvarēšanā.

Baltā nama preses sekretāre Keilija Makenanija otrdien paziņoja reportieriem, ka arī ASV prezidents Donalds Tramps ir "pilnīgi atvērts vakcīnas saņemšanai", tomēr pēc nesenās atveseļošanās no Covid-19 Tramps pašlaik tiek uzskatīts par imūnu pret šo slimību.

Baidens jau iepriekš sacījis, ka viņam ir nodoms drīzumā publiski saņemt šo vakcīnu. 78 gadus vecais Baidens ir Covid-19 riska kategorijā.

Kā trešdien pavēstīja divas Baidena pārejas komandas amatpersonas, Baidens vakcīnu saņems nākamās nedēļās sākumā.

Baidens otrdien sacīja, ka ASV vadošais infekcijas slimību eksperts Entonijs Fauči ieteicis viņam vakcinēties "jo ātrāk, jo labāk".

Baidens arī norādīja, ka vēlas, lai vakcinācijas programmā prioritāte būtu veselības jomas priekšējo līniju darbinieki un mazaizsargātie iedzīvotāji.

Kā norādīja jaunievēlētais prezidents, ir arī svarīgi, ka viņš saņem vakcīnu publiski, lai iedrošinātu amerikāņus vakcinēties.

"Es negribu apsteigt rindu, bet es gribu gādāt, ka mēs amerikāņu tautai demonstrējam - to saņemt ir droši," skaidroja Baidens.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu