Lietuva likvidēs robežapsardzības zonu gar lielāko daļu Kaļiņingradas robežas (2)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Lietuva no nākamā gada likvidēs robežapsardzības zonu gar lielāko daļu robežas ar Krievijas Kaļiņingradas apgabalu.

Kā norāda Lietuvas Valsts robežapsardzes dienests (VSAT), robežapsardzības zona tiks likvidēta sauszemes robežas daļā, kur ierīkotas novērošanas sistēmas, kā arī gar robežupēm Nemunu, Širvintu un Šešupi un turpinās pastāvēt  tikai aptuveni 10 procentos no robežas kopgaruma - pie tiem tiltiem un viaduktiem, kur noziedzības risks joprojām tiek uzskatīts par augstu, kā arī ūdenstilpēs, kur robežas novērošana ir apgrūtināta, piemēram, Vištīša ezerā.

Fiziskajām personām vai uzņēmumu pārstāvjiem, kas vēlēsies doties uz robežapsardzības zonu, būs jāiesniedz robežsargiem pieteikumi atļaujas saņemšanai un dokumenti, kas tiks izskatīti desmit darba dienu laikā.

Kā norāda VSAT, modernu novērošanas sistēmu ierīkošana un citi tehniskie un organizatoriskie pasākumi ļauj nodrošināt robežkontroli arī bez aizsargzonās paredzētajiem ierobežojumiem.

Dienesta atzinumā šāds lēmums ne vien samazinās administratīvo slogu, bet arī atcels ierobežojumus likumīgai fizisko un juridisko personu darbībai un pavērs papildu iespējas rekreācijai, saimnieciskajai darbībai un tūrisma attīstībai.

Robežapsardzības zonas pie Lietuvas robežas ar Krieviju tika noteiktas 2007.gadā, lai stiprinātu Eiropas Savienības ārējo robežu apsardzību, aptverot teritorijas, kur tika fiksēts pastiprināts robežpārkāpumu vai kontrabandas risks. Šo zonu platums Lietuvas teritorijā sniedzas no 50 metriem līdz vairākiem kilometriem, tās marķētas ar īpašām zīmēm un šajās zonās ieiet var vienīgi ar īpašu VSAT atļauju.

Valsts robežapsardzības zona arī turpmāk pastāvēs daudzās vietās gar Baltkrievijas robežu, bet tās platums vat tikt nedaudz koriģēts - paplašināts vai sašaurināts.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu