Ziemassvētku zvaigzne: Jupitera un Saturna “lielā satikšanās” (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Zvaigžņu fotogrāfijas amatieris šo pārsteidzošo attēlu, kurā redzama Jupitera un Saturna “lielā satikšanās”, uzņēma 21. decembra naksnīgajās debesīs, parādot Saules sistēmas gigantu un tā mēnešus vien īkšķa naga attālumā no Saturna (no mūsu perspektīvas), kura gredzeni redzami pārsteidzoši izteikti.

Šis attēls ir uzņemts ar teleskopam pierīkotu fotokameru, tāpēc tas ir tik detalizēts. Ar neapbruņotu aci Jupiters un Saturns izskatās kā viena spoža zvaigzne, kas tiek dēvēta arī par Ziemassvētku zvaigzni, vēstīts "Live Science".

Lai arī abas planētas Zemes naksnīgajās debesīs atrodas tuvāk viena otrai nekā pēdējos 800 gadus, tomēr patiesībā tās nepārklājas. Savā tuvākajā punktā tās ir tikai 0,1 grādu lielā attālumā viena no otras. Tas ir tuvu, tomēr pietiekami tālu, lai ar teleskopu abas planētas varētu izšķirt – kā šajā attēlā.

Attēlā pa labi redzams Saturns ar saviem gredzeniem, bet pa kreisi ir Jupiters. Vienā līnijā Jupiteru šķērso tā četri lielākie mēneši. Eiropa ir apakšā, pēc tam Ganimēds, Jo un Kallisto. Redzams ir arī Saturna mēness Titāns.

Šīs satikšanās laikā Saturns un Jupiters patiesībā neatradās viens otram īpaši tuvu. Jupiters pašlaik ir 890 miljonus kilometru lielā attālumā no Zemes, bet Saturns – 1,6 miljardus kilometru attālumā. Relatīvi abas planētas šķir 724 miljonus kilometru liels attālums.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu