Pieci nacisti, kas lēma ebreju likteni

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Raksta turpinājums
Fotokolāža
Fotokolāža Foto: TVNET

1942. gada 20. janvārī Berlīnes priekšpilsētā Vanzē norisinājās ārkārtīgi slepena konference, kurā sapulcējās nacistiskās Vācijas augsta ranga amatpersonas, lai apspriestu kādu ļoti īpašu necilvēcīgu un šaušalīgu jautājumu, proti, ebreju masveida iznīcināšanu visā Eiropā.

Konference norisinājās lepnā villā (Lielā Vanzē villa) Berlīnes priekšpilsētā Vanzē. 2001. gada mākslas filmā "Konspirācija" (Conspiracy), kas skatāma LMT Viedtelevīzijā, precīzi parādīta arogantā, snobiskā un greznā nelietīgās sanāksmes atmosfēra. Nevienā brīdī netiek pieminēta ebreju asiņainā un nežēlīgā nogalināšana vai iznīcināšana - tas nacistu ausīm nav pārāk ērts vārds. Sanāksmes dalībnieki, kuru vidū ir arī īsi pēc konferences atentātā nogalinātais holokausta arhitekts un sanāksmes galvenā amatpersona Reinhards Heidrihs, ebreju iznīcināšanu dēvē vienkārši par evakuāciju.

VIDEO: IESKATS FILMĀ "KONSPIRĀCIJA"

Līdz šai sanāksmei ebreju dzīve Eiropā bija relatīvi mierīga. Vēl īsti nepastāvēja koncentrācijas nometnes un daudzi ebreji dzīvoja visnotaļ ierastu dzīvi, strādāja, dzīvoja mājās, dzīvokļos un par gāzes kamerām neko nezināja. Pēc sanāksmes viss mainījās.

Tiesa, ir skaidrs, ka sanāksmei bija tikai simbolisks raksturs un lēmums "galīgi atrisināt ebreju jautājumu Eiropā" tika mutiski pieņemts jau augstākos varas slāņos - starp Hitleru, Gēringu un Himleru. Vēsturnieks Kārlis Kangeris Latvijas Radio raidījumā "Šīs dienas acīm" stāsta, ka nacistiskajā Vācijā rīkojumi un lēmumi bieži vien tika pieņemti mutiskā ceļā - Hitlera sarunās ar citām amatpersonām. Tomēr šajā konferencē visiem tika izdalīti dokumenti, kuros tika rūpīgi aprakstīts ebreju "evakuācijas" plāns.

1942. gada Vanzē konferences protokola kopija.
1942. gada Vanzē konferences protokola kopija. Foto: Reuters/ScanPix

Sanāksme norisinājās ne bez drāmas. Dažām konferencē pieaicinātajām amatpersonām ebreju iznīcināšanas jautājums savā darbā bija diezgan svešs, tāpēc, apzinoties, ka evakuācija nozīmē noslepkavošanu, viņos iedarbojās kripata morāles gēna. Tiesa, avotos vēstīts, ka galu galā Reinhards Heidrihs bijis ārkārtīgi apmierināts ar sanāksmes gaitu un esot domājis, ka sagaidīs lielāku pretestību un strīdus.

Lūk, neliels ieskats Vanzē konferences spilgtākajos dalībniekos, no kuriem viens ir Rūdolfs Lange - Gestapo priekšnieks Latvijā.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Raksta turpinājums
CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu