Par cietsirdīgu izturēšanos pret melno leopardu piespriesti iespaidīgi sodi (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Melnais leopards. Ilustratīvs attēls.
Melnais leopards. Ilustratīvs attēls. Foto: AFP / Scanpix

Par cietsirdīgu izturēšanos pret melno leopardu tiesa trīs personām piemērojusi desmitos tūkstošos eiro mērāmus naudas sodus un piespiedu darbu.

Personas tika apsūdzētas par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku un apdraudēto savvaļas dzīvnieku tirdzniecības noteikumu pārkāpšanu, aģentūru LETA informēja prokuratūra. Prokurors ar apsūdzētajiem vienojies par vainas atzīšanu un sodiem, kurus pēc tam apstiprinājusi tiesa.

Aģentūrai LETA zināms, ka lietā notiesāti Dace Punka, Agris Ilgažs un Viktors Gerliņš.

Portāls "Pietiek.com" savulaik vēstīja, Dace Punka ir sadzīves tehnikas tirgotāja "PTA" īpašnieka Andreja Punkas sieva, un tieši viņai esot piederējis "Skanstes virsotnēs" izņemtais leopards.

Par Ilgažu tīmeklī atrodama informācija, ka viņš ir augstas kvalifikācijas vetārsts, kurš darbojas arī Latvijas Lauksaimniecības universitātes Veterinārmedicīnas fakultātē un klīnikā. Viņa darbības virzieni esot stomatoloģija, ķirurģija un ortopēdija.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka Gerliņš savukārt darbojas biedrībā "Elitāru kaķu klubs Imperiāls", savukārt agrāk viņš masu medijos pieminēts kā reto kaķu kluba "Wild Africa" īpašnieks.

Kā norādīts apsūdzībā, divi no apsūdzētajiem vienojās par leoparda iegādi par 15 000 eiro. Apsūdzētie pārkāpuši Dzīvnieku aizsardzības likumā noteikto, ka aizliegts iegādāties, turēt nebrīvē, atsavināt vai turēt pārdošanai vai apmaiņai un piedāvāt tirdzniecībā plēsēju kārtas savvaļas sugas dzīvniekus.

Pēc darījuma apsūdzētie noskaidrojuši, ka pastāv iespējamība veikt leoparda nagu amputāciju, kas padarītu dzīvnieku mazāk bīstamu apkārt esošajiem.

Viena no apsūdzētajām personām, būdama leoparda īpašniece un atbildīga par dzīvnieka labturību, nolēma veikt nagu amputāciju leopardam, tādēļ aicināja otru apsūdzēto atrast kādu cilvēku, kas šo procedūru varētu veikt.

Tika uzrunāta apsūdzētajam pazīstama persona, kas ir trešā apsūdzētā persona šajā kriminālprocesā, un lūgts viņam uzņemties veikt nagu amputāciju leopardam, kam viņš arī piekrita.

Saskaņā ar likumu dzīvnieka pakļaušana izskatu pārveidojošām vai citām neārstnieciskām procedūrām, ja to nepieciešamību nav noteicis un tās nav veicis praktizējošs veterinārārsts, ir uzskatāma par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvnieku.

Leopardam amputējot nagus, tiek ietekmēta gan tā veselība, gan labturība, gan aizsardzība, tostarp dzīvnieks vairs nevar pilnībā izpaust savu dabisko uzvedību, tam dabiski piemītošās aizsargreakcijas, īstenot atbilstošu satveršanas funkciju.

Ar apsūdzētajiem tika noslēgta vienošanās par vainas atzīšanu un sodu un lieta nodota Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesai.

2020.gada 23.decembrī tiesa noslēgto vienošanos apstiprināja un vienai apsūdzētajai personai piemēroja 34 400 eiro sodu, otram apsūdzētajam piemērots piespiedu darbs uz 420 stundām ar probācijas uzraudzību uz vienu gadu, savukārt trešajai apsūdzētajai personai - 20 210 eiro sods.

Pirmstiesas kriminālprocesa laikā leopards bija nodots Rīgas Zooloģiskajam dārzam.

Ņemot vērā, ka saskaņā ar Krimināllikumu minētais dzīvnieks ir atzīstams par noziedzīgi iegūtu mantu, prokurors lūdza tiesu konfiscēt leopardu un nodot to Valsts ieņēmumu dienestam.

Jau ziņots, ka policija septembrī rosināja trīs personas apsūdzēt par gadījumu, kad kādā mājoklī turēts plēsēju kārtas savvaļas dzīvnieks, kuram bija arī amputēti pirkstu gali. Policija iepriekš presei paziņoja, ka janvārī no kāda dzīvokļa Rīgā, Skanstes rajonā, izņēmusi melno leopardu, un sākusi kriminālprocesu. Portāls "jauns.lv" toreiz rakstīja, ka leopards turēts vienā no dzīvokļiem dzīvojamo ēku kompleksā "Skanstes virsotnes".

Septembrī VP paziņojumā presei rakstīja, ka, lai gan pircējs pats labprātīgi vērsās Dabas aizsardzības pārvaldē ar paziņojumu par viņa īpašumā esošu plēsīgu dzīvnieku, kura pārdevējs solītos izcelsmes dokumentus tā arī nav sagādājis, tas nevarēja mainīt policijas sākto izmeklēšanu.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu