"Bellingcat" izmeklē Navaļnija indētāju saistību ar žurnālista un politiķa nāvēm

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kristo Grozevs
Kristo Grozevs Foto: Reuters/ScanPix

Pētnieciskās žurnālistikas projekts “Bellingcat” izmeklē Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija indētāju saistību ar žurnālista Timura Kuaševa un politiķa Ņikitas Isajeva nāvēm, kā arī politiķa Vladimira Kara-Murzas jaunākā slepkavības mēģinājumu, Krievijas medijam “Doždj” apstiprinājis “Bellingcat” pētnieks Kristo Grozevs

Kā norādīja Grozevs, visiem šiem trīs gadījumiem ir zināmas līdzības, kuras tiek pārbaudītas. Tomēr pagaidām vēl nevarot droši apgalvot, ka šajās lietās bija iesaistīta Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) darbinieku slepenā komanda, kuru tur aizdomās par  Alekseja Navaļnija saindēšanu ar kaujas ķīmisko vielu “Novičok”. 

Grozevs atklāja, ka pētniekiem ir izdevies savākt informāciju, kas ļauj pieņemt, ka minētā FDD darbinieku grupa piedalījusies operācijās Ziemeļkaukāzā, kuru gaitā tā varētu būt nogalinājusi vietējos politiķus un žurnālistus. 

31.decembrī Grozevs publiskoja informāciju par desmit FDD darbinieku pārvietošanos, kas ietver vairāk nekā 500 epizodes. Astoņi no šiem desmit FDD darbiniekiem bija iesaistīti Navaļnija indēšanā. 

1.janvārī Grozevs paziņoja, ka šo FDD darbinieku pārvietošanās datu analīze rada pamatu aizdomām, ka FDD komanda varētu būt iesaistīta vēl trīs cilvēku noindēšanās un divos slepkavības mēģinājumos. Konkrētus vārdus Grozevs toreiz neminēja. 

Kā ziņots, decembrī pētnieciskās žurnālistikas projekti "Bellingcat" un "The Insider", kā arī mediji "Der Spiegel" un CNN publiskoja apjomīgu izmeklēšanu par Krievijas Federālā drošības dienesta komandu, kura šā gada augustā saindēja Navaļniju Krievijas pilsētā Tomskā. Izmeklēšanā piedalījās arī pats Navaļnijs un viņa komanda. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu