Igaunija varētu atbrīvot no cietuma divus bijušās Dienvidslāvijas kara noziedzniekus

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Čīka / LETA

Igaunijas Tartu apgabaltiesa izskata iespēju atbrīvot no Tartu cietuma divus kara noziedzniekus no bijušās Dienvidslāvijas - Dragomiru Miloševiču un Milanu Martiču, aizstājot viņiem cietumsodu ar drošības līdzekli - elektronisko uzraudzību.

Igaunijai ar ANO Starptautisko Kriminālnoziegumu tribunālu bijušajai Dienvidslāvijai (ICTY) noslēgta vienošanās par tiesu spriedumu izpildīšanu, kas paredz, ka Igaunija vajadzības gadījumā pēc tribunāla pieprasījuma pieņem notiesātas personas soda izciešanai.

78 gadus veco Dragomiru Miloševiču, kas Bosnijas kara laikā komandēja Bosnijas serbu armijas korpusu, kurš trīs gadus turēja aplenkumā Sarajevu, ANO tribunāls atzinis par vainīgu kara noziegumos un noziegumos pret cilvēci saskaņā ar garu virkni apsūdzību terorismā, slepkavībās un necilvēciskā rīcībā Sarajevas apšaudēs, kurās tika nogalināti vai ievainoti daudzi civiliedzīvotāji.

2007.gadā Miloševičam tika piespriests 33 gadu cietumsods, viņš to pārsūdzēja, un tribunāla apelācijas palāta saīsināja sodu līdz 29 gadiem.

Kopš 2011.gada Miloševičs izcieš sodu Tartu cietumā.

66 gadus vecais Milans Martičs 1994. un 1995.gadā, Horvātijas neatkarības kara laikā, bija pēdējais starptautiski neatzītās Serbu Krajinas republikas prezidents. Tribunāls Martiču atzinis par vainīgu vairāku starptautisko cilvēktiesību normu un starptautisko kara vešanas paražu pārkāpumos, kā arī noziegumos pret cilvēci un 2007.gadā piespriedis viņam 35 gadu cietumsodu.

Martičs Tartu cietumā atrodas kopš 2009.gada.

Līdz ar minētajiem kara noziedzniekiem sodu Tartu cietumā izcieš 53 gadus vecais Milans Lukičs, kas savulaik vadījis Bosnijas serbu militarizēto grupējumu "Baltie ērgļi".

ANO tribunāls 2009.gadā atzina Lukiču par vainīgu noziegumos pret cilvēci un starptautisko kara vešanas paražu pārkāpumos Bosnijas un Hercegovinas Višegradas rajonā.  Par Bosnijas musulmaņu nogalināšanu Bosnijas kara laikā viņam piespriests mūža ieslodzījums.

Kopš 2014.gada Lukičs atrodas Tartu cietumā saskaņā ar Igaunijas valdības un ANO vienošanos par ICTY spriedumu spriedumu izpildi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu