Reputācijas dēļ aicina vērtēt Burova atbilstību autoostas padomes locekļa amatam (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rīgas domes deputāts Oļegs Burovs piedalās partijas "Gods kalpot Rīgai" kongresā Mazajā Ģildē, kura laikā plānots ievēlēt jaunu partijas valdi un partijas valdes priekšsēdētāju.
Rīgas domes deputāts Oļegs Burovs piedalās partijas "Gods kalpot Rīgai" kongresā Mazajā Ģildē, kura laikā plānots ievēlēt jaunu partijas valdi un partijas valdes priekšsēdētāju. Foto: Zane Bitere/LETA

Rīgas pilsētas izpilddirektora vietnieka pienākumu izpildītāja Rita Logina aicinājusi izskatīt Oļega Burova (GKR) atbilstību AS "Rīgas starptautiskā autoosta" padomes locekļa amatam, informēja Rīgas domē.

Šāds aicinājums izteikts, ņemot vērā publiski izskanējušo informāciju, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) nosūtījis krimināllietas materiālus Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai, cita starpā, arī pret Burovu.

Tādējādi esot radītas šaubas par viņa reputāciju un iespējamo akcionāru uzticības zaudēšanu. Logina kā pašvaldības kapitāla daļu turētāja pārstāve lūgusi pašvaldības uzņēmumu "Rīgas satiksme" rosināt SIA "Rīgas acs" izskatīt jautājumu par AS "Rīgas starptautiskā autoosta" padomi, tajā skaitā, ja nepieciešams, lemt par izmaiņām tās sastāvā.

Rūpējoties par labas korporatīvās pārvaldības principu ieviešanu un ievērošanu ne tikai pašvaldības kapitālsabiedrībās, bet arī to meitas uzņēmumos,

kapitāla daļu turētāja pārstāvja ieskatā padomes locekļiem ir jābūt ar nevainojamu reputāciju un jābauda pilnīga akcionāru uzticība,

ko nodrošina, piemēram, atklātas padomes atlases procedūras organizēšana, skaidro Rīgas domē.

Burovs savukārt norādīja, ka viņu padomes sastāvam neizvirzīja Rīgas dome, bet gan privātais akcionārs Sergejs Serdjukovs.

Ņemot vērā, ka padome jau pašlaik darbojas nepilnā sastāvā, izmaiņas būtu jāorganizē atsaucot visus padomes locekļus un ievēlot padomi no jauna.

Burovs uzsvēra, ka neesot vainīgs viņam inkriminētajos noziedzīgajos nodarījumos.

Viņš pauda izbrīnu par šo kriminālprocesu, viņam piemēroto statusu un lietas virzību. Informāciju par to viņš esot uzzinājis no medijiem. 

KNAB neesot viņu saucis liecināt vai sniegt jelkādu informāciju šajā lietā. Vienīgi viņš esot painformēts, ka lieta tiek virzīta uz prokuratūru.

Burovs ir pārliecināts, ka šī lieta beigsies ar viņa pilnīgu attaisnošanu.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija "Rīgas starptautiskā autoosta" 2019.gadā strādājusi ar trīs miljonu eiro apgrozījumu un aptuveni 340 000 eiro peļņu.

Kā liecina uzņēmuma vadības ziņojums, "Rīgas starptautiskā autoosta" 49,99% kapitāla daļu pieder SIA "Rīgas acs", 25,41% un 10,43% - divām fiziskām personām, 10,32% - SIA "KG Tehnloģijas", 2,75% - AS "Nordeka", 1,10% - SIA "Centra termināls".

LETA jau ziņoja, ka KNAB lietā par dokumentu viltošanu rosinājis sākt kriminālvajāšanu pret bijušo Rīgas mēru Burovu, kā arī esošo Rīgas tūrisma attīstības biroja (RTAB) valdes locekli Ievu Lasmani un bijušo tā valdes locekli Jāni Jenzi, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

KNAB aģentūru LETA informēja, ka birojs nosūtījis krimināllietas materiālus Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai attiecībā pret vienu Rīgas pilsētas pašvaldības amatpersonu, diviem nodibinājuma valdes locekļiem un vienu biedrības pārstāvi par iespējamu dienesta viltojumu mantkārīgā nolūkā.

Jenzis aģentūrai LETA teica, ka nav vainīgs un to pierādīšot tiesā. Tāpat viņš norādīja, ka nekādas citas izmaiņas viņa profesionālajā darbībā nav plānotas.

Šajā lietā, iespējams, ir iesaistīts arī Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Jānis Pinnis. Viņš aģentūrai LETA norādīja, ka patlaban atrodas Kijevā, un nekādu informāciju no prokuratūras nav saņēmis.

Pinnis gan nepiekrīt, ka viņam ir aizdomās turētā statuss šajā lietā. Jautāts, vai viņš par savām pretenzijām ir runājis ar prokuratūru, Pinnis apgalvoja, ka vienīgā komunikācija viņam par šo lietu bijusi ar KNAB.

Pirmstiesas izmeklēšanā iegūtie pierādījumi liecinot, ka kāda Rīgas pilsētas pašvaldības nodibinājuma valdes loceklis, iespējams, mantkārīgā nolūkā, organizēja protokola, viltošanu ar nolūku panākt, lai šis pats valdes loceklis nodibinājumā tiktu iecelts labāk atalgotā amatā.

Dokumentu, kas satur apzināti nepatiesu informāciju, parakstīja attiecīgā nodibinājuma dibinātāju pārstāvji, kas vienlaikus ir dokumenta pareizības apliecinātāji, proti, Rīgas pilsētas pašvaldības amatpersona un biedrības pārstāvis. Tādējādi valsts amatpersona viltoja dokumentu, bet biedrības pārstāvis atbalstīja dokumenta viltošanu.

Bijušais RTAB valdes priekšsēdētājs Guntars Grīnvalds 2020.gada sākumā vērsās KNAB par dokumentu iespējamu viltošanu RTAB. Viņš tolaik informēja, ka dokumentu viltošana RTAB esot notikusi grupā un tajā esot iesaistīti Lasmane un Latvijas Restorānu biedrības prezidents un toreizējais biroja valdes loceklis Jenzis, kā arī toreizējais Rīgas mērs Burovs un, iespējams, arī "citi nodibinājuma dibinātāji, tiem to nezinot".

Grīnvalds publiski apgalvoja, ka tika sagrozīti dokumenti, lai Jenzi ar agrāku datumu ieceltu par nodibinājuma stratēģiskās attīstības direktoru, par ko viņam izmaksāta alga, kaut arī patiesībā līgums nav ticis noslēgts.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu