ASV Kongress atsāk sesiju Baidena uzvaras apstiprināšanai (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV Kongresa dalībnieki atgriežas pie darba, lai apstiprinātu Džo Baidena uzvaru prezidenta vēlēšanās
ASV Kongresa dalībnieki atgriežas pie darba, lai apstiprinātu Džo Baidena uzvaru prezidenta vēlēšanās Foto: AFP/SCANPIX

ASV Kongress trešdien vēlā vakarā atkal sanāca uz sesiju, kurā paredzēts apstiprināt Džo Baidena uzvaru prezidenta vēlēšanās, bet kas uz vairākām stundām bija pārtraukta pēc prezidenta Donalda Trampa atbalstītāju ielaušanās Kapitolija ēkā.

"Mums atkal sanākot šajā palātā, pasaule atkal būs lieciniece mūsu demokrātijas izturībai un stiprumam," paziņoja viceprezidents Maiks Penss, atkal atklājot Kongresa augšpalātas Senāta sesiju.

"Tiem, kas šodien radīja haosu mūsu Kapitolijā - jūs neuzvarējāt. Vardarbība nekad neuzvar, brīvība uzvar. Un šis vēl arvien ir tautas nams," piebilda Penss.

Atsākot Kongresa apakšnama Pārstāvju palātas sesiju, tās spīkere Nensija Pelosi paziņoja kongresmeņiem, ka viņi paliks "cik ilgi vajadzīgs", lai pabeigtu Elektoru kolēģijas balsojuma apstiprināšanu, kas ir pēdējais formālais solis Baidena vēlēšanu uzvaras apstiprināšanā.

"Mums ir jāparāda un mēs parādīsim valstij, un - patiesi - pasaulei, ka mēs netiksim novirzīti no mūsu pienākuma, ka mēs respektēsim savu atbildību pret konstitūciju un amerikāņu tautu," sacīja Pelosi. 

Abu Kongresa palātu kopīgā sesija tika pārtraukta brīdī, kad tajā notika debates par dažu republikāņu kongresmeņu iebildumiem pret Arizonas štata elektoru balsu skaitīšanu.

Vairāki republikāņu senatori, kas bija nodomājuši atbalstīt šos iebildumus, pēc Kapitolijā notikušās vardarbības pārdomāja. Starp šiem senatoriem bija Kellija Leflere, kura otrdien zaudēja Senāta papildvēlēšanās Džordžijā.

"Kad es šorīt ierados Vašingtonā, es biju pilnīgi nodomājusi iebilst pret elektoru balsu apstiprināšanu," Leflere sacīja kolēģiem atsākto debašu laikā.

"Tomēr šodien atgadījušies notikumi piespieda mani pārdomāt, un es ar tīru sirdsapziņu nevaru iebilst pret šo elektoru [balsu] apstiprināšanu."

Senāta republikāņu līderis Mičs Makonels centās parādīt vienotu fronti pret vardarbības izraisītājiem Kapitolijā.

"Savienoto Valstu Senāts netiks iebiedēts. Bandīti, pūļi vai draudi mūs neturēs ārpus šīs palātas," sacīja Makonels. "Mēs pabeigsim tieši to, ko iesākām (..) un mēs apstiprināsim 2020.gada prezidenta vēlēšanu uzvarētāju."

Senāta demokrātu līderis Čaks Šumers atbildību par haosu uzlika tieši Trampam.

"Šis pūlis lielā mērā bija prezidenta Trampa radīts, to uzkūdīja viņa vārdi, viņa meli. Šī vardarbība lielā mērā ir viņa atbildība, viņa mūžīgs apkaunojums," sacīja Šumers.

"Šis mūs traips mūsu valstij, ko nevar tik viegli nomazgāt - 45. Savienoto Valstu prezidenta galīgais, briesmīgais nedzēšamais mantojums." 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu