Latvijā pētīs, cik lielai daļai cilvēku jau ir Covid-19 antivielas (25)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Zinātnieki veic lielu pētījumu, lai noskaidrotu, cik plaša Latvijas sabiedrības daļa ir slimojusi ar Covid-19 un ieguvusi imunitāti, sestdienas vakarā vēsta LTV “Panorāma”.

Paraugu paņemšana antivielu testiem būtu jāpaveic tuvāko nedēļu laikā pirms sākusies masveidīga vakcinēšanās kampaņa, tāpēc zinātnieki aicina pacientus un ģimenes ārstus iesaistīties pētījumā.

Zinātniskajā institūtā “Bior” saņemtajos asins paraugos tiks meklētas antivielas, turklāt daudzi nemaz nenojauš, ka bijuši inficēti, jo slimība var noritēt bez simptomiem. Pētnieki vēlas noskaidrot vīrusa izplatības patiesos apmērus un to, cik imūni ir Latvijas iedzīvotāji.

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Infekciju uzraudzības dienesta vadītājs Uga Dumpis norāda, ka arī šie dati līdzīgi kā testu rezultāti ir kā fotogrāfija, kurā fiksēta vēsturiskā situācija. Tie ļautu saprast, cik liela daļa Latvijas iedzīvotāju ir pārslimojuši šo slimību.

Tas mums savukārt ļautu rēķināt iespējamo vakcinācijas aptveri – cik mums ir vajadzīgs, lai sasniegtu pūļa imunitāti, un kuras cilvēku grupas ir visvairāk skartas.

Arī ģeogrāfiski būtu interesanti noskaidrot, cik cilvēku ir pārslimojuši Covid-19 dažādos Latvijas reģionos, jo šie dati varētu būt atšķirīgi. Latvijai būtu goda lieta šādu pētījumu veikt.

Līdz janvāra beigām būtu jāiegūst 7000 paraugu. Ar ģimenes ārstu prakšu starpniecību pacientiem visos Latvijas reģionos piedāvā bezmaksas antivielu testus.

Ģimenes ārsts no Staļģenes Ainis Dzalbs atzīst, ka pacientu interese un atsaucība ir pārsteidzoši liela, jo cilvēki grib zināt, vai viņi jau ir saskārušies ar šo infekciju, vai nē.

Pētījuma aprakstu saņem katra ģimenes ārsta prakse, un katrai šādai praksei tiek piedāvāts iekļaut pētījumā dažādu vecuma grupu pacientus. Katrā pētījuma grupā piedāvāts iekļaut noteiktu skaitu cilvēku.

Pasaulē joprojām nav arī pierādījumu par paliekošu imunitāti pēc izslimošanas. Infektologs Uga Dumpis norāda, ka pašlaik dominē uzskats par trīs mēnešu imunitāti – tas ir laika periods pēc slimības izslimošanas, kurā pacients sevi var uzskatīt par aizsargātu. Līdz ar to arī vakcinācija šo pirmo trīs mēnešu laikā varētu nebūt nepieciešama, turklāt daži speciālisti pat uzskata, ka tie varētu būt seši mēneši. Tomēr pēc sešiem mēnešiem vīrusa antivielas pamazām izzūd.

Latvijas televīzija gan norāda, ka ne visur pacienti ir tik atsaucīgi. Grūtāk iegūt datus ir Rīgā un Kurzemē. Zinātniskā institūta “Bior” direktora vietniece laboratoriju jautājumos Olga Valciņa atklāj, ka daudz ir gadījumu, kad cilvēki baidās pieteikties pētījumā, jo viņiem šķiet, ka viņus inficēs ārstu praksē un labāk ir [neko par sevi] nezināt. Pētnieki mudina ģimenes ārstu prakses piedalīties un atbalstīt zinātni.

Komentāri (25)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu