Sociālais tīkls "Parler" pēc pazušanas no tīmekļa sūdz tiesā "Amazon" (6)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters

ASV konservatīvo vidū populārais sociālais tīkls "Parler" pirmdien iesūdzējis tiesā tehnoloģiju lieluzņēmumu "Amazon", kad uzņēmuma interneta pakalpojumu atzars bija atslēdzis sociālo platformu no saviem serveriem, šādā ceļā panākot tā pazušanu no tīmekļa.

"Amazon" iepriekš bija pārmetis "Parler", ka tas nav apturējis aicinājumus uz vardarbību.

Nevadā bāzētais "Parler" lūdza federālo tiesu izdot aizlieguma orderi, lai nepieļautu, ka "Amazon Web Services" (AWS) slēdz piekļuvi interneta serveriem.

Prasībā "Parler" norāda, ka tas tiks atslēgts no tīmekļa pirmdienas vakarā, tomēr interneta monitoringa informācija liecina, ka tas no tīmekļa jau bija pazudis dienas vidū, sociālajam tīklam nespējot atrast jaunus serverus, kur to izvietot.

Serveru atslēgšana ir "tas pats, kas atslēgt dzīvības uzturēšanas iekārtas slimnīcas pacientam", teikts prasībā. "Tas nogalinās "Parler" biznesu tieši šajā laikā, kad tas strauji bija sācis uzplaukt."

"Amazon" pārkāpj pretmonopola likumus un šādi rīkojas, lai palīdzētu sāncensim sociālo tīklu jomā "Twitter", skaidro "Parler".

"AWS lēmumu būtībā slēgt "Parler" kontu, pēc visa spriežot, motivējusi politiskā nepatika. Tas arī, kā šķiet, iecerēts, lai mazinātu konkurenci mikroblogošanas pakalpojumu tirgū par labu "Twitter"," teikts prasībā.

Pirms "Parler" pazušanas no globālā tīmekļa tā vadītājs Džons Meics apsūdzēja tehnoloģiju lieluzņēmumus, ka tie izvērsuši karu pret vārda brīvību.

Viņš arī noliedza pārmetumus, ka sociālais tīkls veicina vardarbīgu saturu.

2018.gadā izveidotais sociālais tīkls savas darbības pirmajā posmā saistīja ultrakonservatīvus un pat galēji labējus lietotājus, taču pēdējā laikā to lielā skaitā iecienījuši tradicionālie republikāņi.

"Parler" sevi pozicionē kā alternatīvu "Twitter" bez cenzūras ierobežojumiem.

Uzņēmums "Amazon Web Services" pirmdien izņēmis "Parler" no saviem hostinga pakalpojumiem. Kompānija iepriekš brīdināja "Parler", ka platforma pārkāpj pakalpojumu sniegšanas noteikumus, nedzēšot aicinājumus uz vardarbību.

Pagājušajā nedēļā uzņēmumi "Google" un "Apple" pārtrauca piedāvāt "Parler" lietotni. Lai arī lietotni vairs nevarēja lejupielādēt, sociālo tīklu joprojām varēja izmanot.

Sociālais tīkls "Parler" sevi par "lietotni vārda brīvībai".

Tīklu aktīvi izmantoja ASV prezidenta Donalda Trampa atbalstītāji, un tās popularitāte ievērojami auga ASV prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā, kad "Twitter" sāka marķēt Trampa ierakstus kā maldinošus.

ASV mediji vēsta, ka Vašingtonā trešdien notikušās Trampa atbalstītāju vardarbīgās nekārtības, kas kulminēja ar ielaušanos ASV Kapitolijā, lielā mērā esot organizētas, izmantojot tādas lietotnes kā "Parler".

Trampa loka cilvēki aktīvi aktīvi popularizē "Parler" kā alternatīvu "Twitter" un "Facebook", kas, kā pārmet Tramps, cenzē konservatīvos uzskatus.

Baltā nama preses sekretāre Keilija Makenenija vēl jūnijā pavēstīja, ka ir izveidojusi kontu "Parler", jo viņai apnikusi konservatīvo cenzēšanas citos sociālajos tīklos.

Pēdējo mēnešu laikā "Parler" korporācijas "Apple" lietotņu veikalā stabili turējās lejupielāžu topā.

Dienā, kad "Parler" pazuda no tīmekļa, tā lietotne atradās "Apple" veikala bezmaksas lietotņu topa pirmajā vietā.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu