2021. gads krāsās: modes tendences interjerā

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Kādu krāsu paleti sienām, tapetēm vai dekoriem izvēlēties 2021. gadā, lai mājokļa interjers būtu moderns? Interjera speciālists atklāj, kā šogad atsvaidzināt savu māju vai dzīvokli. 

Veidojot interjeru, ir svarīgi ņemt vērā ne tikai dizaina tendences, bet arī savu personīgo gaumi un vēlmes, lai interjerā izmantotās krāsas bagātina, nevis nomāc dzīves telpu, atgādina “Kesko Senukai Latvia” kategorijas vadītājs Andris Tēraudkalns.

Apdarē – koks un melnais metāls

Populārākais dizaina virziens šogad ir dabiskums, tāpēc koks mājas interjerā ieņem īpašu vietu. No tā izgatavo ne tikai grīdas, mēbeles, durvis, kāpnes, grīdlīstes vai darbvirsmas, bet arī oriģinālus dekoru elementus.

“Viens no interesantākajiem koka izmantošanas veidiem interjerā ir sienu un griestu sijas.

Tie var būt horizontāli, vertikāli un pat ar iestrādātu LED apgaismojumu papildināti elementi. Koks vienmēr ir mājīgs un silts un lieliski sader ar betona, marmora vai akmens virsmām un dažādiem tekstilizstrādājumiem,” atklāj Andris Tēraudkalns.

Vēl viens populārs interjera materiāls šobrīd ir melnais metāls. “Šis materiāls labi izskatās gandrīz jebkurā interjerā un to var izmantot gan starpsienām, margām un dažādām konstrukcijām, gan mēbelēm un dekoriem. Stikla detaļas piešķir šādam interjeram šarmu un vieglumu. Piemēram, atdalot guļamistabas zonu no viesistabas ar melna metāla stiklotu konstrukciju, iegūsiet praktisku un stilīgu interjera akcentu,” iesaka Andris Tēraudkalns.

Harmonija mājās – līdzsvars starp aktuālo un pārlaicīgo

Ik gadu Pantone krāsu institūts publicē gada toni. Šogad gada krāsas godā celts nomierinošs pelēkais (Ultimate Grey) un optimistisks gaiši dzeltenais (Illuminating), kas turpmākās 365 dienas ietekmēs dažādas industrijas, piemēram, modi, industriālo dizainu, produktu iepakojumu dizainu un grafisko dizainu. Tomēr mājoklis ir personiska telpa, kurā jājūtas labi, tāpēc interjera speciālists aicina meklēt dizaina risinājumus atbilstoši telpas iemītnieka personībai, nevis censties savā mājā noteikti iekļaut modernus krāsu toņus.

“Krāsa ir ļoti svarīga interjera detaļa: tā ļauj radīt ne tikai stilīgu dizainu, bet arī mājīgumu un harmoniju.

Vienots interjers, kurā visi elementi labi sader kopā, vienmēr būs patīkamāks par jaunāko tendenču pārbagātību,” ir pārliecināts Andris Tēraudkalns, vienlaikus piebilstot – aktuālās krāsas var būt lielisks iedvesmas avots. Turklāt, ja nepatīk ne dzeltenais, ne pelēkais, Pantone nav vienīgie, kas piedāvā gada krāsu.

Viens no lielākajiem krāsu zīmoliem Sadolin kā 2021. gada toni piedāvā silto un dabisko Brave Ground™, kas kopā ar papildinošajām toņu paletēm padarīs jebkuru telpu patīkamu un līdzsvarotu. Savienojumā ar izteiksmīgi koši rozā un sarkanajiem toņiem tas ļaus izcelt personību un akcentēs modernas mēbeles, grafiskus rakstus un gaišas koka grīdas. Ansamblī ar maigiem, dabiskiem zemes toņiem – palīdzēs iegūt siltu un viesmīlīgu sajūtu, ko papildinās gadsimta vidus mēbeles un smalkas apdares, piemēram, varš, marmors un samts. 

Katra detaļa ir svarīga

Pareiza interjera plānošana jāsāk ar telpas funkcionalitāti un mēbeļu izvietojumu, un nedrīkst aizmirst arī par kvalitatīvu un pareizi izvēlētu apgaismojumu.

“Rūpīgi padomājiet par apgaismojuma risinājumiem, pievērsiet uzmanību tam, ko kurā telpā darīsiet, kā novietotas mēbeles un cik spēcīgs ir dabiskās gaismas avots.

Tas palīdzēs izlemt, kāds apgaismojums nepieciešams: vispārējs, dekoratīvs vai tikai neliels akcents,” iesaka Andris Tēraudkalns. Savā darbā viņš novērojis, ka pircēju uzmanību piesaista lampas, kas dekorētas ar metāla rotājumiem, un masīvas, modernas grīdas lampas, kas bieži kļūst pat par telpas galveno elementu.

Telpas izmērs un kopējais apgaismojuma līmenis var būtiski ietekmēt arī krāsu izvēli interjerā, attiecīgi izvēloties gaišākus toņus nelielām un mazāk apgaismotām telpām, liecina viena no lielākajiem krāsu zīmoliem Vivacolor pieredze. Profesionāļu vidū dominē balto un pelēko toņu gamma, bet pircēji joprojām izvēlas siltos smilšu krāsas toņus un niansētus gaišos toņus dažādās tonalitātēs. Ja kādā interjerā ar vienu vai otru toni ir sasniegts vēlamais rezultāts, tad šo toni klienti atkārto daudzos nākamajos projektos.

Liela interese ir arī par krāsu salikumiem, kur valda nevis kontrastējošo toņu, bet harmonisku nokrāsu princips.

Ja toņu izvēles stadijā tiek meklēti atbilstošākie toņi, piemēram, sienas krāsojumam, tad lielākoties tie tiks pieskaņoti grīdas segumu tonim (flīzēm, parketam) un otrādi.

“Izvēloties interjera risinājumus – grīdas vai sienu krāsas, flīzes, brīvi stāvošas vai iebūvētas mēbeles, jāatceras, ka tās, visticamāk, nemainīsiet ik pa pāris gadiem.

Tāpēc šajos elementos ir svarīga harmonija. Toties interjera aksesuāros, tekstilizstrādājumos un citās mazākās detaļas gan varat atļauties paspēlēties ar “modes krāsām”, vienmēr paturot prātā, ka pats galvenais noteikums ir labi justies pašam savās mājās,” atgādina Andris Tēraudkalns.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu