Domstarpības par ES līdzekļu izlietojumu izraisa krīzi Itālijas valdībā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Itālijas premjerministrs Džuzepe Konte.
Itālijas premjerministrs Džuzepe Konte. Foto: Reuters/ScanPix

Itālijas valdības locekļi otrdien brīdinājuši, ka premjerministra Džuzepes Kontes vadītā kreisi centriskā koalīcija nonākusi uz sabrukuma sliekšņa, pateicoties domstarpībām par to Eiropas Savienības (ES) līdzekļu izlietojumu, kas tiek atvēlēti ekonomikas atveseļošanai pēc Covid-19 pandēmijas.

"Šī valdības krīze ir neizskaidrojama. Ne tikai tāpēc, ka atrodamies pandēmijas situācijā," sarunā ar sabiedrisko raidorganizāciju "Rai 3" atzinis ārlietu ministrs Luidži Di Maio, kurš pārstāv populistisko Pieczvaigžņu kustību (M5S).

Viņš uzsvēris, ka pienācis laiks vienoties par miljardiem eiro lielo atbalsta paketi.

Konte pirmdien koalīcijas partneriem nosūtījis jaunu piedāvājumu par tautsaimniecības atlabšanas fonda līdzekļu izlietojumu, un valdības sēde tā apspriešanai paredzēta otrdienas vakarā.

Kā vēsta mediji, plāns attiecas uz gandrīz 123 miljardiem eiro, no kuriem 20 miljardus paredzēts atvēlēt veselības aprūpes nozarei.

Koalīcijā esošā partija "Italia Viva" (Dzīvā Itālija - IV), kuru vada bijušais premjerministrs un kādreizējais kreisi centriskās Demokrātiskās partijas (PD) līderis Mateo Renci, jau nedēļām ilgi kritizē valdības ieceres, kas esot nepieņemamas, un draud atsaukt savus ministrus no valdības.

Otrdien intervijā vācu laikrakstam "Frankfurter Allgemeine Zeitung" Renci atkārtoti izteicis draudus pamest valdību.

Viņaprāt premjera plāns paredz pārlieki lielu daļu līdzekļu atvēlēt atbalsta pasākumiem, bet pārāk maz - investīcijām.

Koalīciju šobrīd veido PD, M5S, IV un kreiso partiju apvienība "Liberi e Uguali" (Brīvie un līdztiesīgie).

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu