Pētījums: kafija samazina prostatas vēža risku

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kafijas krūze.
Kafijas krūze. Foto: Unsplash

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka vairāku kafijas tasīšu izdzeršana dienā varētu samazināt risku saslimt ar prostatas vēzi. 

“Šis pētījums liecina, ka pastiprināta kafijas dzeršana varētu būt saistīta ar mazāku prostatas vēža risku. Joprojām ir nepieciešami turpmāki pētījumi lai noskaidrotu, īstos mehānismus un aktīvās vielas, kas ir kafijā,” rakstīja pētnieki. 

Prostatas vēzis ir visbiezāk sastopamais vēzis, ka arī otrais nāvējošākais vēzis vīriešu vidū ASV, vēsta Amerikas Vēža asociācija. 

Iepriekšējos pētījumos kafijas dzeršana ir saistīta ar mazāku aknu, zarnu un krūts vēža risku. Jaunajā pētījumā Ķīnas zinātnieki izanalizēja datus no 16 citiem pētījumiem, no kuriem septiņi bija veikti Amerikā, septiņi Eiropā un divi Japānā. 

Kopumā šajos pētījumos piedalījās vairāk nekā viens miljons vīriešu, no kuriem 58 tūkstošiem bija prostatas vēzis. 15 pētījumos tika aplūkots vēža risks to cilvēku vidū, kas kafiju patērēja lielos daudzumos, un starp tiem, kas to lietoja mazāk. 13 pētījumos tika aplūkoti cilvēki, kuri kafiju ikdienā dzēra normālā daudzumā. 

Lielākais kafijas patēriņš bija no divām līdz deviņām kafijas tasītēm dienā, savukārt mazākais bija dažas kafijas tasītes dienā vai arī pilnīga atteikšanās no kafijas. 

Liels kafijas patēriņš, salīdzinot ar retu kafijas dzeršanu ikdienā, prostatas vēža risku vidēji samazināja par 9%.  

Tiesa, jāņem vērā, ka veidi un metodes, kādi tika izmantoti pētījumos, atšķīrās, tāpēc ar atklājumu interpretāciju jābūt uzmanīgiem. Tomēr atklājumam pastāv arī bioloģisks skaidrojums, proti, kafija uzlabo vielmaiņu, tai ir pretiekaisuma īpašības un tā ietekmē dzimumhormonu līmeni. Tas viss savukārt var ietekmēt prostatas vēža veidošanos un attīstību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu