ASV pirmo reizi 67 gados izpilda federālo nāvessodu sievietei (14)

Papildināts
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Shutterstock

ASV pirmo reizi 67 gadu laikā izpildījusi federālo nāvessodu sievietei - viņa arī bija vienīgā sieviete, kas ASV gaidīja nāvessoda izpildi, ziņo Lielbritānijas BBC. 

Nāvessods cietumā Indiānas štatā izpildīts 52 gadus vecajai Lisai Montgomerijai, kura 2004.gadā Misūri štatā nožņaudza gaidībās esošu sievieti, bet pēc tam no viņas miesām izgrieza zīdaini, kuru viņa nolaupīja. 

Foto: Reuters

Nāvessods Montgomerijai tika izpildīts, veicot letālu injekciju pēc tam, kad ASV tiesa šonedēļ noraidīja sievietes advokātu lūgumu soda izpildi atlikt. 

Sievietes advokāti centās panākt soda izpildes atlikšanu, balstoties uz to, ka Montgomerija bijusi garīgi slima. Advokāti arī apgalvoja, ka pati Montgomerija bērnībā cietusi no emocionālas un seksuālas vardarbības. 

Advokāti pauda viedokli, ka nozieguma izdarīšanas brīdī Montgomerija bijusi pilnībā zaudējusi saikni ar realitāti, tāpēc nav apzinājusies, ko dara. 

Tiesa šo advokātu prasību noraidīja. 

Montgomerija tika notiesāta 2007.gadā. Kopš tā laika viņa nāvessoda izpildi gaidīja cietumā Teksasā, kur saņēma arī psihiatrisko aprūpi. 

Augstākais soda mērs tiek piemērots vairākos desmitos ASV štatu, taču federālā valdība nāvessoda izpildi apturēja 2003. gadā. 2019.gada jūlijā ASV valdība pēc 16 gadu pārtraukuma oficiāli atkal atļāva federālo nāvessodu izpildi.

Iepriekšējo reizi federālais nāvessods sievietei ASV tika izpildīts 1953.gadā. 

Štata izpildīts nāvessods sievietei pēdējo reizi tika veikts 2015.gada 30.septembrī, kad ar nāvi tika sodīta 47 gadus vecā Kellija Gisengārdnere, kura tika atzīta par vainīgu sava vīra nogalināšanā 1997.gadā.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu