Baidena inaugurācija pie Kapitolija - nacionālas nozīmes drošības pasākums (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Jaunievēlētā ASV prezidenta Džo Baidena inaugurācijas ceremonija 20.janvārī notiks tajā pašā vietā pie Kapitolija Vašingtonā, kur 6.janvārī ieradās vardarbīgs līdzšinējā prezidenta Donalda Trampa atbalstītāju pūlis. Abi notikumi no drošības viedokļa nav salīdzināmi - šoreiz ASV tiesībsargājošās institūcijas būs pilnībā gatavas jebkādiem iespējamajiem scenārijiem, vēsta aģentūra AP. 

Prezidenta inaugurācija uzskatāma par īpašu nacionālas nozīmes drošības pasākumu, kurā par kārtību rūpēsies vairākas institūcijas, tostarp Kapitolija policija, Iekšzemes drošības ministrija, Pentagons un Kolumbijas apgabala policija. Līdzvērtīgas nozīmes pasākumi drošības ziņā ir prezidenta Uzruna par stāvokli valstī, “Super Bowl” mačs amerikāņu futbolā, kā arī demokrātu un republikāņu partiju nacionālie konventi. 

Pagājušās nedēļas Trampa atbalstītāju demonstrācija sākotnēji tika uztverta kā miermīlīga vārda brīvības demonstrācija, kaut arī tika saņemti neskaitāmi brīdinājumi par iespējamu vardarbību. Trampa iedrošināti, viņa atbalstītāji ielauzās Kapitolijā, tādējādi vēloties apturēt tur notiekošo likumdevēju sēdi, kurā tika apstiprināta Baidena uzvara 3.novembrī notikušajās prezidenta vēlēšanās. Kapitolija “sturmēšanā” dzīvību zaudēja pieci cilvēki, tostarp viens policists. 

ASV slepenā dienesta aģents Maikls Plati, kurš atbildīgs par drošības pasākumiem gaidāmajā inaugurācijā, norāda, ka drošības pasākumi pie Kapitolija 6.janvārī un 20.janvārī nav salīdzināmas lietas. Prezidenta inaugurācijai tiesībsargājošās institūcijas gatavojušās ilgāk par gadu un ir gatavas dažādiem scenārijiem, tostarp arī plašai vardarbībai

Pats Baidens līdz šim nav publiski paudis bažas par drošību gaidāmajā inaugurācijā. 

Foto: EPA/Scanpix

Plati uzsver, ka atbildīgie dienesti šādos gadījumos parasti publiski nerunā par drošības pasākumiem, nevēloties dot nekādu informāciju potenciālajiem uzbrucējiem. Pagājušās nedēļas iebrukumu Kapitolijā dienesti ir ņēmuši vērā kā atgādinājumu par to, kas var notikt.

Ņemot vērā 6.janvāra grautiņu, Baidena inaugurācija būs atšķirīga no iepriekšējām inaugurācijām, jo būtiski tiks pastiprināta drošība visā Vašingtonā. Sagaidāms, ka jau līdz sestdienai Vašingtonā ieradīsies kopumā vismaz 10 000 Nacionālās gvardes kareivju. Daļa drošībnieku būs redzami publiski - cilvēki formastērpos, kontrolpunktos, pie metāla detektoriem un žogiem. Cita daļa savu darbu darīs prom no sabiedrības acīm. 

Foto: AFP/SCANPIX

“Ir dažādas metodes, kā varam panākt, lai droša vide ir mūsu aizsargājamajiem, kā arī sabiedrībai kopumā,” uzsver Plati. 

Kā pavēstīja Kapitolija policija, Kapitolija teritorija inaugurācijas dienā būs slēgta un iekļūt tajā varēs tikai ar īpašām caurlaidēm. 

Foto: EPA/Scanpix

Baidena inaugurācija no iepriekšējām atšķirsies arī Covid-19 pandēmijas dēļ. Baidens jau aicinājis savus atbalstītājus palikt mājās un ceremoniju skatīties tiešraidē. Savukārt tradicionālā inaugurācijas parāde un balle šoreiz notiks virtuāli. 

Tramps jau paziņojis, ka viņš Baidena inaugurāciju neapmeklēs.  

Viena no galvenajām pagājušās nedēļas incidenta problēmām bija iesaistīto aģentūru un dienestu koordinācijas trūkums. Tomēr šoreiz tā nenotiks, jo visas attiecīgās institūcijas jau mēnešiem ilgi strādā kopā pie inaugurācijas pasākuma drošības jautājumiem. 

“Mums būs pieejami adekvāti resursi un personāls, kā arī atbilstoša plānošana,” uzsver Plati. 

Foto: AP/Scanpix
Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu