Izvērtējot 39 diētas, par labāko un attiecīgi – par 2021. gada diētu tiek nosaukta Vidusjūras diēta, ziņo pasaules lielākie mediji, tai skaitā ASV raidsabiedrība CNN.
Lai izpelnītos šo godu – diētu topa pirmo vietu, katra diēta tika vērtēta skalā no viena līdz pieci.
Vērtējot tika ņemti vērā šādi faktori:
· diētas ievērošanas vienkāršība,
· ilgtermiņa un īstermiņa svara zaudēšanas iespējas,
· drošība un iespējamās blakusparādības,
· kā arī spēja novērst sirds un asinsvadu slimību un cukura diabēta risku.
Kuras diētas ierindojas sliktāko negodā?
Pēdējās vietas populāro diētu topā pēc speciālistu vērtējuma
ieņem Dikāna un Keto diēta, jo veselības eksperti vērtē tās kā nepilnvērtīgas.
Tas tādēļ, ka no tām tiek izslēgtas nozīmīgas uztura grupas, nepamatoti aizstājot tās ar augstu olbaltumvielu vai tauku saturu. Neizbēgami, ja šādas diētas ietur ilgtermiņā, tas kaitē veselībai. Tieši dzīvesveida maiņa ir sabalansēta ikdienas uztura plāna pamatu pamats!
Laba diēta – ieguvums veselībai
Vidusjūras diētu iesaka lietot dažādu hronisku slimību profilaksei plaši pierādīto pozitīvo veselības efektu dēļ. Neskaitāmi pētījumi pierāda šīs diētas principu efektivitāti sirds un asinsvadu, cukura diabēta un onkoloģisko kaišu, īpaši resnās zarnas, kuņģa un krūts vēža risku mazināšanā.
Vidusjūras diēta ir sabalansēta, tajā netiek skaitītas kalorijas vai izslēgta kāda uzturvielu grupa. Tāpēc tā drīzāk ir dzīvesveids nekā diēta, uzskata daudzi uztura speciālisti, tai skaitā ASV dietologs Rahafs Al Boči (Rahaf Al Bochi), kurš saviem pacientiem rekomendē tieši šajā diētā definētos līdzsvarota uztura ieteikumus.
Vidusjūras diētas pamatpricips
Vidusjūras diēta, kā jau to liecina nosaukums, cēlusies valstīs, kas robežojas ar Vidusjūru. Vēsturiski šā reģiona iedzīvotāji ikdienas pārtikā lieto galvenokārt svaigus produktus, kā arī veselīgos jeb tautā sauktos labos taukus (ko satur augu eļļas un rieksti). Daudzas no šīm teritorijām ir ilgdzīvotāju reģioni jeb zilās zonas, kur mītošie
ļaudis biežāk nekā citviet sasniedz deviņdesmit un vairāk gadu vecumu, turklāt tie ir veselīgāk nodzīvoti dzīves gadi.
Vidusjūras diētas pamatā ir daudz dažādu krāsainu augu izcelsmes produktu (dārzeņi, augļi), jūras veltes (reņģes, makreles, lasis, forele, garneles, tuncis, mīdijas), rieksti, sēklas, pākšaugi. Vidusjūras diētā uzsvars likts uz iespējami vienkārši pagatavotiem ēdieniem jeb mazapstrādātiem produktiem, tai skaitā pilngraudiem jeb rupja maluma graudaugiem, kuros ir augsts šķiedrvielu saturs. Diētā netiek noliegts vīns, galvenokārt sarkanvīns kopā ar ēdienu, taču saprātīgos daudzumos un bieži vien atšķaidīts. Šie pārtikas produkti ir bagāti ar vitamīniem, minerālvielām, kā arī ar svarīgām uzturvielām, piemēram, šķiedrvielām, polifenoliem un augu izcelsmes produktiem, kas palīdz apturēt vai palēnināt audu oksidatīvos bojājumus un samazina iekaisuma risku visā organismā.
Sviests un krējums Vidusjūras diētas ēdienkartē tiek lietots reti, taču tā vietā bagātīgi izmanto extra virgin olīveļļu.