Par 2021. gada "zelta" un sliktāko diētu nosauc...

FOTO: shutterstock.com

Nozares speciālisti, apkopojot rezultatīvos datus par teju 40 dažādām, populārām uzturprogrammām, nu jau ceturto gadu pēc kārtas „zelta medaļu” piešķir Vidusjūras diētai. Kāpēc tā un ko mums no tā secināt?

Izvērtējot 39 diētas, par labāko un attiecīgi – par 2021. gada diētu tiek nosaukta Vidusjūras diēta, ziņo pasaules lielākie mediji, tai skaitā ASV raidsabiedrība CNN.

Lai izpelnītos šo godu – diētu topa pirmo vietu, katra diēta tika vērtēta skalā no viena līdz pieci.

Vērtējot tika ņemti vērā šādi faktori:

· diētas sabalansētība,

· diētas ievērošanas vienkāršība,

· ilgtermiņa un īstermiņa svara zaudēšanas iespējas,

· drošība un iespējamās blakusparādības,

· kā arī spēja novērst sirds un asinsvadu slimību un cukura diabēta risku.

Kuras diētas ierindojas sliktāko negodā?

Pēdējās vietas populāro diētu topā pēc speciālistu vērtējuma

ieņem Dikāna un Keto diēta, jo veselības eksperti vērtē tās kā nepilnvērtīgas.

Tas tādēļ, ka no tām tiek izslēgtas nozīmīgas uztura grupas, nepamatoti aizstājot tās ar augstu olbaltumvielu vai tauku saturu. Neizbēgami, ja šādas diētas ietur ilgtermiņā, tas kaitē veselībai. Tieši dzīvesveida maiņa ir sabalansēta ikdienas uztura plāna pamatu pamats!

Laba diēta – ieguvums veselībai

Vidusjūras diētu iesaka lietot dažādu hronisku slimību profilaksei plaši pierādīto pozitīvo veselības efektu dēļ. Neskaitāmi pētījumi pierāda šīs diētas principu efektivitāti sirds un asinsvadu, cukura diabēta un onkoloģisko kaišu, īpaši resnās zarnas, kuņģa un krūts vēža risku mazināšanā.

Vidusjūras diēta ir sabalansēta, tajā netiek skaitītas kalorijas vai izslēgta kāda uzturvielu grupa. Tāpēc tā drīzāk ir dzīvesveids nekā diēta, uzskata daudzi uztura speciālisti, tai skaitā ASV dietologs Rahafs Al Boči (Rahaf Al Bochi), kurš saviem pacientiem rekomendē tieši šajā diētā definētos līdzsvarota uztura ieteikumus.

Vidusjūras diētas pamatpricips

Vidusjūras diēta, kā jau to liecina nosaukums, cēlusies valstīs, kas robežojas ar Vidusjūru. Vēsturiski šā reģiona iedzīvotāji ikdienas pārtikā lieto galvenokārt svaigus produktus, kā arī veselīgos jeb tautā sauktos labos taukus (ko satur augu eļļas un rieksti). Daudzas no šīm teritorijām ir ilgdzīvotāju reģioni jeb zilās zonas, kur mītošie

ļaudis biežāk nekā citviet sasniedz deviņdesmit un vairāk gadu vecumu, turklāt tie ir veselīgāk nodzīvoti dzīves gadi.

Vidusjūras diētas pamatā ir daudz dažādu krāsainu augu izcelsmes produktu (dārzeņi, augļi), jūras veltes (reņģes, makreles, lasis, forele, garneles, tuncis, mīdijas), rieksti, sēklas, pākšaugi. Vidusjūras diētā uzsvars likts uz iespējami vienkārši pagatavotiem ēdieniem jeb mazapstrādātiem produktiem, tai skaitā pilngraudiem jeb rupja maluma graudaugiem, kuros ir augsts šķiedrvielu saturs. Diētā netiek noliegts vīns, galvenokārt sarkanvīns kopā ar ēdienu, taču saprātīgos daudzumos un bieži vien atšķaidīts. Šie pārtikas produkti ir bagāti ar vitamīniem, minerālvielām, kā arī ar svarīgām uzturvielām, piemēram, šķiedrvielām, polifenoliem un augu izcelsmes produktiem, kas palīdz apturēt vai palēnināt audu oksidatīvos bojājumus un samazina iekaisuma risku visā organismā.

Sviests un krējums Vidusjūras diētas ēdienkartē tiek lietots reti, taču tā vietā bagātīgi izmanto extra virgin olīveļļu.

Tā ir izcils produkts, jo palīdz samazināt holesterīna līmeni asinīs un, kā zināms, holesterīns ir galvenais sirds un asinsvadu slimību ierosinātājs – to neskaitāmās publikācijās vēsta arī prestižās Meijo (Mayo) klīnikas vietnē publicētie raksti. Vairāki pētījumi liecina, ka, ievērojot Vidusjūras diētu ar palielinātu olīveļļas daudzumu, miokarda infarkta un insulta risks samazinās par 30 %, ja salīdzina ar kontroles grupu, kas izmantoja zema tauku satura diētu.

Zivis un putnu gaļa ir galvenais gaļas produktu patēriņa veids Vidusjūras diētā, taču tiek lietoti ne vairāk kā trīs reizes nedēļā. Sarkanā gaļa (meža dzīvnieku gaļa, liellopu gaļa un cūkgaļa) tiek uzņemta ne biežāk kā pāris reizes mēnesī, parasti tikai ēdiena aromatizēšanai. Vērts pieminēt, ka Vidusjūras diēta neatzīst rafinētus un saldinātus pārtikas produktus, arī transtaukskābes no ēdienkartes ir izslēgtas, ņemot vērā, kas tās ir viens no galvenajiem sirds un asinsvadu slimību risku cēloņiem, paskaidro uztura un sporta speciāliste Anita Baumane.

Citas jaunas diētas

Šogad klasifikācijai tika pievienotas četras jaunas diētas:

  • autoimūna protokola diēta (AIP), tās autore ir Sāra Balantaina (ASV), kura izstrādāja padziļinātu paleo diētas programmu, pielāgojot to tieši autoimūnu saslimšanu gadījumiem;
  • § GAPS jeb Gut And Psychology Syndrome. GAPS ir ierobežojoša diēta, kas no ēdienkartes izslēdz ogļhidrātus, kuri atrodami graudos un cukurā. Izslēgts arī pienā esošais cukurus – laktoze, kā arī toksiskas pārtikas piedevas. Diēta sola atveseļot zarnu traktu un uzlabot psihisko veselību;
  • modificētā keto diēta, kas pazīstama kā ketogēnā diēta. Modificētā keto diēta ir nedaudz mazāk ierobežojošāka nekā klasiskā keto diēta. Neskatoties uz uzlabotās diētas versiju, diēta ierindojas 35. vietā un ir tikai kripatiņu labāka nekā tradicionālā keto diēta, kas ierindojas 37. vietā;
  • mobilā aplikācija, kas izstrādāta kā instruments, lai palīdzētu motivēt personas sekot diētai un/vai vingrojumu programmai, sasniedzot vēlamo mērķa svaru iepriekš noteiktā laika posmā.

Starp četrām šogad topā iekļuvušajām diētām uzvaras laurus plūca mobilā aplikācija. Lietotnes sekotājam ir jāveic katras dienas atskaite, fiksējot, ko viņš apēd, kad nodarbojas ar fiziskām aktivitātēm, un jānorāda ķermeņa svars. Līdzīgi kā ''svara vērotāju'' grupās, šāda veida aplikācijas spēks ir atbalsta grupas, kurās tiek palīdzēts viens otram ar padomiem un uzmundrinājumiem.

Kāpēc gan ne?

„Mēness aptiekas” padomu eksperte uztura un sporta speciāliste Anita Baumane aicina: „Sāc jauno gadu ar apņemšanos, maini savus uztura paradumus, it īpaši, ja tie nav tie veselību stiprinošākie! Katru nedēļu pagatavo kādu ēdienu, kas atbilst Vidusjūras diētas pamatprincipiem!”

Kā to paveikt:

· dārzeņu zupu papildini ar pākšaugiem;

· krējuma vietā izvēlies olīveļļu;

· balto rīsu vietā izmēģini citus graudaugus, piemēram prosu, amarantu, kvinoju vai pilngraudu makaronus;

· bagātini maltītes ar melnajiem vai Kajēnas pipariem, baziliku, kanēli lauru lapām, rozmarīnu, čili pipariem vai citām iecienītām garšvielām; garšvielu maisījums uz sāls bāzes šajā sarakstā neiederas;

· atsakies no sāls vai izmanto to minimāli (līdz 5 g dienā), izvēloties parastā vietā jodēto.

Vidusjūras diēta visnotaļ ir viena no labākajām diētām, liecina veselības eksperti, jo šī diēta neierobežo kalorijas, neietver stingru maltīšu plānošanu, veselības ziņā arī viena no drošākajām diētām. Taču Vidusjūras diētas mērķis nav svara zaudēšana, bet gan samazināt risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām, otrā tipa cukura diabētu un metabolā sindroma risku un, iespējams, pat pagarināt dzīvi. „Taču, mainot sliktos uztura paradumus pret veselīgiem, šajā gadījumā – Vidusjūras diētu – un vairāk domājot par fiziskām aktivitātēm, vidukļa aprises noteikti mazināsies,” atzīst VCA uztura speciāliste Anita Baumane.

Uz augšu
Back