Rinkēvičs: Navaļnija apcietināšana var kļūt par pamatu jaunām sankcijām pret Krieviju (24)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Eiropas Savienības Ārlietu padomei ir jāapspriež Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija apcietināšana Maskavā un jāiniciē jaunas sankcijas pret Krieviju, mikroblogošanas vietnē "Twitter" norāda Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Viņš pauž nožēlu, ka Krievija atkārtoti pārkāpj savas starptautiskās saistības, un aicina situācijā iejaukties arī Eiropas Padomi un citas starptautiskās organizācijas.

Kā vēstīts, Navaļnijs tika aizturēts svētdien Maskavas Šeremetjevas lidostā nepilnu stundu pēc atgriešanās no Vācijas, kur vairāk nekā četrus mēnešus atlaba pēc saindēšanas ar kaujas vielu "Novičok". Pirmdien Maskavas Himku tiesa Navaļniju apcietināja uz 30 dienām līdz 15.februārim.

Viņa aizturēšana izsaukusi plašu nosodījumu Rietumos.

Arī ANO augstās cilvēktiesību komisāres Mičelas Bačeletas birojs pirmdien aicināja nekavējoties atbrīvot Navaļniju un atkārtoti pauda prasību objektīvi izmeklēt opozicionāra saindēšanu ar "Novičok".

"Gadījumu skaits, kad pēdējo divu desmitgažu laikā pašā Krievijā vai ārzemēs notikušas tā brīža vai bijušo Krievijas pilsoņu saindēšanas vai cita veida tīšas slepkavības, ir nopietni satraucošs," norādīja Bačeleta.

Navaļnijam pērnā gada 20.augustā kļuva slikti lidojuma laikā no Tomskas uz Maskavu, un ar saindēšanās simptomiem viņš nesamaņā tika nogādāts Omskas slimnīcā.

22.augustā Navaļnijs no Krievijas tika pārvests uz Vāciju, kur viņa ārstēšanu uzņēmās Berlīnes Universitātes klīnika "Charite".

2.septembrī Vācija paziņoja, ka iegūti neapstrīdami pierādījumi, kas apliecina, ka Navaļnijs ir saindēts ar nervus paralizējošu kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas. Šo slēdzienu apstiprinājušas arī Francijas un Zviedrijas laboratorijas, kā arī Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācija.

Kremlis noliedzis, ka būtu saistīts ar Navaļnija saindēšanu, un Krievijas izmeklētāji paziņojuši, ka nav pamata izmeklēšanas sākšanai.

 
Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu