Barikādēm - 30! Visā Latvijā notiks vēsturiskā notikuma atceres pasākumi (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Zaķusala, barikādes. 1991. gads
Zaķusala, barikādes. 1991. gads Foto: Ilgvars Gradovskis/publicitātes

Šodien, 1991.gada barikāžu aizstāvju atceres dienā notiks individuāla ziedu nolikšana un speciāla programma Latvijas Televīzijas (LTV) pirmajā kanālā, informēja "Barikādēm 30" komunikācijas vadītājs Jeremejs Reinis Druvietis.

Cilvēki individuāli visas dienas laikā varēs nolikt ziedus II Meža kapos un Bastejkalnā pie bojā gājušo piemiņas akmeņiem, godinot 1991.gada 20.janvārī bojā gājušos.

LTV pirmajā kanālā plkst.18.20 žurnālisti Gundars Rēders un Karīna Rubene vadīs Barikāžu trīsdesmitgadei veltītu Ziņu speciālizlaidumu. Plkst.19.05 būs skatāma LTV dokumentālās filmas "Tautas cietoksnis. Barikādes 1991" pirmizrāde.

Plkst. 21.10 varēs atcerēties barikāžu laiku koncertuzvedumā "1991.gada barikāžu sajūtu rekonstrukcija".

Plkst.22.15 Rīgas Doma baznīcā notiks koncertuzvedums "Mana uguns kuries". 1991.gada Barikāžu aizstāvju atcerei veltītajā koncertstāstā piedalīsies arhibīskaps Jānis Vanags, kamerkoris "Ave Sol", Valsts Akadēmiskais koris "Latvija" un Latvijas Radio koris. Muzicēs Agnese Pauniņa, Jānis Stazdiņš, Ieva Nīmane, Aigars Reinis, Rihards Zaļupe, Edvards Paulis Muzikants un Mārcis Lipskis. Koncertstāsta mākslinieciskais vadītājs un diriģents - Sigvards Kļava, režisors un scenogrāfs - Roberts Rubīns.

Valstī noteikto epidemioloģisko ierobežojumu dēļ mainīta sākotnēji plānotie 1991.gada barikāžu 30 gadu atceres pasākumi. Tie notiks interneta tiešraidēs un LTV, piebilda Druvietis.

Kā vēstīts, 1991.gada janvārī pēc Padomju armijas un iekšlietu vienību uzbrukuma Viļņas TV centram barikādes tika būvētas arī Rīgā, lai aizstāvētu pirms nepilna gada atjaunoto Latvijas neatkarību. Barikādes uzbūvēja no betona blokiem, vai arī novietojot smago tehniku ap vietām, kas tika uzskatītas par izšķirošām - Augstāko padomi, Ministru padomi, Latvijas Radio Doma laukumā un televīzijas centru Zaķusalā.

Dobelē būs skatāma 1991.gada barikādēm veltīta vides instalācija

No šodienas līdz piektdienai Dobeles vēsturiskajā Tirgus laukumā tiks eksponēta vides instalācija "Atmiņas un gods", kas ir veidota, rekonstruējot 1991.gada barikādes, informēja Dobeles kultūras namā.

Instalāciju papildinās video un audio materiāli no Barikāžu muzeja un Latvijas Televīzijas arhīva. Instalācijas veidotāji aicina atcerēties 1991.gada barikāžu notikumus un godināt barikāžu aizstāvjus un bojāgājušos.

Vides objekta mērķis ir raisīt pārdomas un rosināt atmiņas par barikāžu laiku, radīt izpratni par tā laika notikumiem, kā arī latviskuma un piederības sajūtu veicināšana.

Apmeklējot vides instalāciju un apskatot vidē izvietotos materiālus, nepieciešams ievērot valstī noteiktās rekomendācijas un prasības Covid-19 ierobežošanai.

Saeimas Prezidija locekļi ar ziedu nolikšanu pieminēs barikāžu aizstāvjus

Saeimas Prezidija locekļi šodien ar ziedu nolikšanu pieminēs 1991.gada janvāra barikāžu aizstāvjus.

Parlamenta vadība ziedus noliks pie Brīvības pieminekļa, kritušo piemiņas vietām Bastejkalnā un Rīgas II Meža kapos.

Šomēnes aprit 30 gadi kopš 1991.gada janvāra barikādēm.

1991.gada janvārī pēc Padomju armijas un iekšlietu vienību uzbrukuma Viļņas TV centram barikādes tika būvētas arī Rīgā, lai aizstāvētu pirms nepilna gada atjaunoto Latvijas neatkarību. 

Barikādes uzbūvēja no betona blokiem, vai arī novietojot smago tehniku ap vietām, kas tika uzskatītas par izšķirošām - Augstāko Padomi, Ministru Padomi, Latvijas Radio Doma laukumā un televīzijas centru Zaķusalā.

Vairākās pašvaldībās notiks 1991.gada barikāžu aizstāvju atceres pasākumi

Pašvaldībās notiks 1991.gada barikāžu aizstāvju atceres pasākumi, liecina pašvaldību sniegtā informācija.

Siguldas Svētku laukumā no plkst.12 līdz 21 būs iespēja vienoties kopībā pie ugunskuriem, atmodas laiku dziesmās un atmiņu stāstos.

Ievērojot epidemioloģiskās drošības pasākumus, Svētku laukumā būs apskatāma vienas dienas ekspozīcija ar 20 autentiskām stāstu planšetēm, kas vēstīs Siguldas novadnieku atmiņu stāstus. Gan izvietotajos stendos, gan videoekrānā varēs iepazīt atmiņu stāstus, ar kuriem dalījās novadnieki Juris Kaukulis, Kaspars Tobis, Aleksandrs Ceunovs, Elmārs Smelters, Aivars Valdmanis, Māris Bušs, Anita un Juris Ivars Čivči un Dainuvīte Bērziņa. Vairāki novada iedzīvotāji savas atmiņas uzticēja telefona sarunā.

Barikāžu dienas noskaņai Svētku laukumā skanēs arī tam laikam raksturīga mūzika.

Barikāžu atceres diena Svētku laukumā tiks veidota pastaigas formātā. Noskaņas radīšanai degs desmit ugunskuri, kā arī stilizētas barikādes ap tiem. Plkst.13 uz Svētku laukumā izvietotā video ekrāna varēs vērot filmu "Balti zvani" par 1991.gada janvāra notikumiem Latvijā.

Laukumā pie Alūksnes novada pašvaldības administratīvās ēkas, Dārza ielā 11, no plkst.17 līdz 18 būs īpaša 1991.gada barikāžu atceres stunda.

Izgaismotā laukumā tiks iedegti simboliski atmiņu ugunskuri, ierakstos skanēs Barikāžu laika stāsti, atmiņas un dziesmas. Pašvaldības vadība atceres brīdī uzrunas neteiks un aicina arī iedzīvotājus nepulcēties pie administratīvās ēkas.

Kocēnos, Kokmuižas promenādē, iestājoties krēslai, un turpinājumā līdz plkst.22 izskanēs muzikāls skaņu un gaismu tēlojums "Barikādēm - 30", kura tapšanā piedalījies mūziķis Rihards Saule un aktieris Ivo Martinsons. Degs atceres ugunskuri, kuriem visa vakara garumā savu pagali varēs pievienot ikviens klātesošais.

Godinot 30 gadus kopš 1991. gada notikumiem un ievērojot epidemioloģiskās drošības pasākumus, 20. janvārī Burtnieku ielā un Burtnieku kvartālā, Limbažos, skanot trešās atmodas mūzikai, tiks iedegti vairāki ugunskuri un no plkst. 15.00 līdz 20.00 būs apskatāmas improvizētas barikādes ar to laiku tehnikas vienībām un vienas dienas āra foto ekspozīcija ar barikāžu laika fotogrāfijām.

Barikāžu laiku rekonstrukcija tiks veidota pastaigas formātā.

Šajā dienā piemiņas ugunskuri degs arī Bērzainē, Dikļos, Vaidavā un Zilākalnā.

Valmierā, pieminot 1991.gada barikāžu aizstāvjus, visu dienu ikviens individuāli vai ģimenes lokā aiziet pie Barikāžu piemiņas akmens laukumā pretī ēkai Rīgas ielā 50 un pie ugunskura kavēties atmiņās par 1991.gada janvāra notikumiem. Vakarā pie piemiņas akmens tiks demonstrētas barikāžu laika fotogrāfijas no Valmieras muzeja arhīva.

Liepājā no plkst.17 līdz 22, godinot 1991.gada janvāra barikāžu dalībniekus un iezīmējot šī Latvijas neatkarības atgūšanas vēsturē nozīmīgā notikuma 30.gadadienu, Liepājas muzeja filiāles "Liepāja okupāciju režīmos" ēka tiks izgaismota un ierakstā skanēs barikāžu laika dziesmas. Šajā ēkā Trešās Atmodas laikā darbojās Latvijas Tautas frontes Liepājas nodaļas Koordinācijas centrs.

Ar gaismām un mūziku Liepājas muzejs vēlas pateikt paldies visiem tiem liepājniekiem un Liepājas apkārtnes iedzīvotājiem, kuri pirms 30 gadiem sargāja Rīgu un arī Liepāju.

Cēsīs barikāžu notikumus pieminēs ar izstādi - instalāciju un ugunskuriem Vienības laukumā, kas tiks atklāta šodien un būs pieejama līdz 24.janvārim.

Cēsu Vēstures un mākslas muzejs šodien aicina ikvienu piedalīties "Kahoot" spēlē par 1991.gada janvāra notikumiem. Saite uz to būs pieejama Cēsu oficiālajos sociālajos tīklos.

Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejs piedāvā barikāžu laiku atcerēties ar līdz šim vēl nepublicētām fotoliecībām no jelgavnieka aizrautīga fotogrāfa Jāņa Bērziņa arhīva. Vairāk nekā 60 fotogrāfijas, kas apskatāmas muzeja mājaslapā, uz barikādēm ļauj paraudzīties ar to dalībnieka acīm, jo Bērziņš uz barikādēm Rīgā devās, ņemdams līdzi savu fotoaparātu. Fotogrāfijās redzamas nozīmīgas barikāžu vietas - Zaķusala, Doma laukums, tagadējais valdības nams un citas.

Sabilē, pieminot barikāžu notikumus, šodien no plkst.16-18 laukumā pie ēkas Kuldīgas ielā 6 būs apskatāms vides objekts.

Rīgas Domā notiks dievkalpojums par godu 1991.gada barikāžu aizstāvju atceres dienai

Šodien plkst.11 Rīgas Domā notiks ekumēnisks dievkalpojums par godu 1991.gada barikāžu aizstāvju atceres 30.gada dienai.

Dievkalpojumā apmeklētāji nevarēs piedalīties, tāpēc to tiešraidē varēs skatīt Latvijas Televīzijā.

Paredzēts, ka dievkalpojumā piedalīsies Latvijas tradicionālo kristīgo konfesiju mācītāji, taču dievkalpojumu vadīs arhibīskaps Jānis Vanags.

Dievkalpojumā muzicēs Rīgas Doma ērģelnieks Aigars Reinis un solisti.

Atzīmējot barikāžu 30.gadadienu, būs skatāma dokumentālā filma "Vēsture aiz kadra. Kino"

Atzīmējot barikāžu 30.gadadienu šodien plkst.20.00 Mazā ģilde piedāvā ikvienam interesentam bez maksas tiešsaistē noskatīties kinooperatora un režisora Romualda Pipara dokumentālo filmu "Vēsture aiz kadra. Kino".

Kā aģentūru LETA informēja Mazās ģildes pārstāve Inita Malnača, 2018.gada filma "Vēsture aiz kadra. Kino" ir stāsts par to, kā tapa kino materiāli, kas kļuvuši par neatņemamu Latvijas audiovizuālās vēstures daļu - kadri, kuros iemūžinātas janvāra barikādes, "Tautas frontes" dibināšanas manifestācija Mežaparkā, Augstākās Padomes balsojums 1990.gada 4.maijā, sarkanbaltsarkanā karoga uzvilkšana Svētā Gara tornī, augusta pučs un citi Trešās Atmodas notikumi.

Pēc Malnačas paustā, filmā iekļauti agrāk neredzēti, 30 gadus pēc to uzņemšanas digitalizēti 35 milimetru kinolentes fragmenti. Materiālus papildina to autoru - režisoru, operatoru, redaktoru, montāžas un skaņas režisoru atmiņas. Filmā varēs ieraudzīt nereti nepazīstamās dokumentālā kino veidotāju sejas un uzzināsim, ko viņi pieredzēja un izjuta, atrodoties Atmodas epicentrā.

Filmas režisors un operators Pipars 20 gadus strādājis Rīgas kinostudijā un Rīgas Dokumentālo filmu studijā, veidojot kinohronikas un dokumentālās filmas. Barikāžu laikā režisora "otrās mājas" - Mazās ģildes telpās esošā Kinoamatieru studija - kļuva par dokumentālistu bāzi Vecrīgā. "Vēsture aiz kadra. Kino" ir režisora veltījums bijušajiem kolēģiem, kas veidojuši Atmodas vizuālo tēlu.

"Iesākumā es pat nesapratu to, ko esmu sapratis tagad - tas ir bijis mans sapnis 30 gadu garumā, apkopot tās daudzās bundžas neizmantoto, neiznīcināto materiālu, kas bija izkaisīts pa dažādām vietām. Apkopot Atmodas vizuālo vēsturi, kuru uzfilmēja Rīgas kinostudijas dokumentālisti, - es zināju, ka to var izdarīt, un es zināju, kā to izdarīt," paudis Pipars.

Filma tiešsaistē bez maksas būs skatāma Mazās ģildes tīmekļvietnē "mazagilde.lv" un Mazās ģildes sociālā tīkla "Facebook" profilā, sekojot saitei "facebook.com/MazaGilde".

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu