Jaunus Covid-19 variantus zinātnieki meklēs notekūdeņos (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Jaunā pētījumā zinātnieki noskaidrojuši, ka vīrusu genoma notekūdeņos sekvencēšanas metodi varētu izmantot, lai atklātu jaunus Covid-19 variantus, vēl pirms tie ir izplatījušies tālāk.

Lielbritānijā pētnieki katru nedēļu sekvencē simtiem Covid-19 DNS paraugu. Kopš Lielbritānijā pandēmijas pirmajās nedēļās tika izveidots Covid-19 genoma sekvencēšanas konsorcijs, zinātnieki ir izpētījuši vairāk nekā 150 tūkstošu vīrusa paraugu ģenētisko vēsturi.

Citur pasaulē vīrusa ģenētiskā pētniecība joprojām ir ierobežota. Piemēram, ASV laboratorijas un slimnīcas ir pārāk pārslogotas, lai vēl nodarbotos ar vīrusa genoma sekvencēšanu.

Tomēr jaunais Covid-19 variants, kuru zinātnieki uzskata par krietni lipīgāku, liek pētniekiem rast jaunus veidus, kā izsekot vīrusa izplatīšanās ceļus un mutācijas.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “mBio”, zinātnieki ir radījuši jaunu tehniku, kā izolēt unikālus vīrusa celmus un atšķirt tos no miljoniem citu mikrobu.

“Veids, kādā mums ir jāapstrādā informācija, ir ļoti sarežģīts. Viens no šī pētījuma pienesumiem ir spēja sekvencēšanai sagatavot paraugus no notekūdeņiem,” skaidroja pētījuma vadītāja Kara Nelsone.

Pētījumā zinātnieki sekvencēja gēnus no dažādām Covid-19 mutācijām Sanfrancisko notekūdeņos. Analīzes atklāja, ka visbiežāk sastopamā Covid-19 varianta līmenis notekūdeņos ir līdzīgs tam, kāds ir noskaidrots klīniskajos sekvencēšanas mēģinājumos.

Turklāt pētnieki spēja identificēt arī īpašu Covid-19 variantu klātbūtni, kas atrasti arī citās ASV daļās.

Zinātnieki cer, ka jauno sekvencēšanas metodi eksperti varēs izmantot, lai izsekotu lipīgā Covid-19 varianta straujajai izplatībai Lielbritānijā pēdējo mēnešu laikā.

“No paraugiem tikai sīka daļa tiek sekvencēta. Kad tiek izmantoti notekūdeņi, mēs iegūstam visaptverošākus un mazāk tendenciozus datus par mūsu populāciju,” teica Nelsone.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu