Ja netiks ierobežota Covid-19 izplatība pansionātos, JKP lūgs Kariņam vērtēt Petravičas demisiju (13)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns.
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns. Foto: Zane Bitere/LETA

Ja tuvāko divu nedēļu laika netiks novēroti jūtami uzlabojumi Covid-19 ierobežošanā pansionātos, Jaunā konservatīvā partija (JKP) apsver iespēju lūgt premjeru vērtēt labklājības ministres Ramonas Petravičas (KPV LV) demisiju, teikts JKP izplatītajā paziņojumā.

Lai arī iepriekš vairākas reizes Labklājības ministrijai (LM) ir norādīts uz kritisko situāciju saistībā ar Covid-19 izplatību pansionātos, JKP uzskata, ka reāli uzlabojumi nav redzami un situācija pansionātos turpina pasliktināties. Tāpēc nepieciešams vērtēt Petravičas atbildību, pauž partijā.

Kā norāda JKP valdes loceklis Gatis Eglītis, lai arī kopējie saslimstības rādītāji ar Covid-19 pamazām stabilizējas, situācija pansionātos turpina pasliktināties un līdz ar to pieaug mirstība. "Mums nav pieņemams tas, ka gados vecie pansionātu iemītnieki tiek pamesti likteņa varā un viņu nosargāšanai no šīs sērgas netiek veltīta pienācīga uzmanība," pauž deputāts.

"Mēs esam iepazinušies ar ekspertiem, kuri ir norādījuši uz vairākām lietām, ko nepieciešams darīt Covid-19 ierobežošanai pansionātos, tomēr tas nenotiek, bet tā vietā mēs jau vairāku mēnešu garumā dzirdam dažādas atrunas," pauž politiķis.

Eglītis norāda, ka nekavējoties būtu jāpalielina testēšanas apjomi pansionātu darbinieku un arī pansionātu iemītnieku vidū, tāpat jau saslimušie pansionātu iemītnieki būtu jānodrošina ar oksimetriem, lai ļautu ātrāk konstatēt veselības stāvokļa pasliktināšanos, kā arī sākt palīdzības sniegšanu medicīnas iestādē. 

Tāpat no LM puses nav redzami skaidri izstrādāti algoritmi situācijām, ja nav kas ēdina un aprūpē klientus, kādā veidā tiek piesaistīta palīdzība no malas, teikts partijas paziņojumā.

"Nepieciešams pasteidzināt pansionātu darbinieku un arī iemītnieku vakcināciju. Tai būtu jāsākas uzreiz pēc medicīnas darbinieku vakcinācijas, vienā laikā ar skolotāju un pirmsskolas izglītības iestāžu darbinieku vakcināciju. Informācija, kas ir mūsu rīcībā liecina, ka LM nav sagatavojusi priekšlikumus, kā vakcinēt tos darbiniekus, kas gaida vakcināciju," uzsvēra Eglītis.

Tāpat JKP vēlas noskaidrot iemeslus progresa trūkumam bērnu tiesību aizsardzības jomā.

Partija 25.janvārī aicinājuši uz tikšanos ministri Petraviču un Kariņu. "Ja divu nedēļu laikā nebūs iespējams saskatīt skaidri izmērāmus rezultātus, būs jāvērtē Petravičas profesionalitāte un atbilstība ieņemamajam amatam. Līdz šim nerodas pārliecība, ka viņa spēj vienlaicīgi apvienot ministres un Saeimas deputātes amatus," piebilst Eglītis.

"Attīstībai/Par!" šo JKP paziņojumu vēl nav apspriedusi, jo šodienas AP frakcijas sēdes laikā par to vēl nebija zināms, aģentūrai LETA norādīja AP frakcijas vadītāja Marija Golubeva. Tāpēc AP frakcijas priekšsēdētāja pagaidām nekomentēja jautājumu par JKP pieļauto iespēju prasīt Petravičas demisiju.

Golubeva akcentēja, ka Covid-19 krīzes situācijā no valsts puses ir ārkārtīgi svarīgi parūpēties par sociāli mazāk aizsargātākajām iedzīvotāju grupām. Politiķe uzsvēra, ka visai koalīcijai ir jēgpilni un efektīvi jāiesaistās Covid-19 krīzes risināšanā.

Kā ziņots, šomēnes Covid-19 gadījumi konstatēti kopumā 80 sociālās aprūpes iestādēs Latvijā, pirmdien Latvijas Pašvaldību savienības videokonferencē informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Direktora vietniece attīstības un epidemioloģiskās drošības jautājumos Ilona Liskova.

Otrdien Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) paziņoja, ka atbildīgajām ministrijām līdz darba nedēļas beigām jābūt skaidram rīcības plānam Covid-19 būtiskai ierobežošanai sociālās aprūpes centros.

Valdība arī iepriekš atbalstījusi eksprestestu veikšanu sociālās aprūpes iestādēs. Ministru kabinets konceptuāli vienojās centralizēti iepirkt un nodrošināt testus gan valsts, gan pašvaldību aprūpes institūcijās.

 
Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu