ECT nosoda Krieviju par pārkāpumiem pēc 2008.gada kara ar Gruziju (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rokeri kritušo Gruzijas karavīru memoriālā
Rokeri kritušo Gruzijas karavīru memoriālā Foto: Jānis Vingris/TVNET

Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT) ceturtdien nosprieda, ka Krievija pēc 2008.gada kara ar Gruziju pastrādājusi vairākus cilvēktiesību pārkāpumus, cita starpā tā liegusi cilvēkiem atgriezties viņu mājās un ir vainīga spīdzināšanā, pavēstīja tiesa.

2008.gada augusta piecu dienu karš starp Krieviju un Gruziju beidzās ar Krievijas karaspēka izvietošanu Gruzijas Abhāzijas un Dienvidosetijas reģionos, kurus Maskava atzina par neatkarīgām valstīm.

Gruzija bija iesūdzējusi Krieviju ECT par Eiropas cilvēktiesību konvencijas pārkāpumiem kara aktīvajā fāzē un pēc tās, tomēr tiesa atzina, ka vienīgi sūdzība attiecībā uz posmu pēc kara ir pieņemama izskatīšanai.

ECT atzina Krievijas vainu vairākos pārkāpumos, kas pastrādāti pēc kara.

160 apcietinātie gruzīnu civilisti pieredzējuši "pazemojumus, kas viņiem radījuši ciešanas un kas ir jāvērtē kā nehumāna un degradējoša izturēšanās", un ka gruzīnu cietumnieki pakļauti "patvaļīgam apcietinājumam", konstatēja tiesa.

Tiesa arī atzina, ka "pastāvēja administratīvā prakse attiecībā uz spīdzināšanu, kuras upuri bija gruzīnu kara gūstekņi".

Gruzijas pilsoņiem liegts atgriezties Dienvidosetijā un Abhāzijā, un par to atbildīga ir Krievija.

Krievijas pienākums tagad ir "veikt adekvātu un efektīvu [šo notikumu] izmeklēšanu".

Gruzija apsūdz Krieviju, ka tā nelegāli okupē tās reģionus un etniskās tīrīšanas ceļā panākusi, ka etniskie gruzīni izspiesti no šīm teritorijām.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu